DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

BİST’te yükselişi banka hisseleri sağlayacak

27 Ekim 2022 | 20:16
BİST’te yükselişi banka hisseleri sağlayacak
Tera Yatırım Genel Müdürü Dr. Abdülkadir Çakır; 1.300'ü ana destek olarak hesapladığı BİST'in bu seviyeleri test ettikten sonra yükseleceğini tahmin ediyor. “Borsa, 2021'i 1.700'lerde tamamlar" diyen Çakır'a göre, yükselişte ucuz kalan bankalar başı çekecek.

CEREN ORAL BALABAN
coral@ekonomist.com.tr

18 Nisan 2021 tarihli sayıdan

Piyasalar, son dönemde ABD 10 yıllık tahvil faizlerine odaklanmış durumda. Yurt içinde de faizlerde yükseliş eğilimi var. Enflasyonist baskı ve azalan risk iştahıyla piyasalarda dalgalı seyir hakim. Mart ayı ortalarında 1.580'lere yükselerek rekor kıran BİST-100'de, geçen hafta 1.400'lü seviyeler görüldü.

Bu süreçte faizlerin seyri, yatırım eğilimini ve risk iştahını şekillendirmeye devam edecek. Tepe seviyesini görmediği kaydedilen enflasyon, Şahap Kavcıoğlu yönetimindeki TCMB'nin politikaları, pandemi tedbirleri ve aşılanma süreci de piyasaların radarında olacak.

Piyasalardaki bu tabloyu ve öngörüleri, Tera Yatırım Genel Müdürü Dr. Abdülkadir Çakır ile konuştuk. Mevcut durumu 'düzeltme hareketi' olarak gören Çakır, BİST'te yılsonu için 1.700 ve üzerini işaret ediyor.

Tera Yatırım'ın model portföyünde ise Garanti BBVA, iş Bankası C, Kordsa, ÖzakGYO, Sabancı Holding, Vakıfbank, Vestel ve Yapı Kredi Bankası (YKB)var. Model portföyü beklentileri dışarda bırakarak hazırladıklarını söyleyen Abdülkadir Çakır; bu algoritmada hisselerin betalarını, F/K ve PD/DD oranlarını, aktif kârlılık, öz sermaye kârlılığı gibi rasyoları dikkate aldıklarının da altını çiziyor.

Dr. Abdülkadir Çakır'ın sorularımıza yanıtları şöyle:

2021'i piyasalar açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yurtdışında enflasyon baskılarına bağlı olarak risk iştahının azalmasıyla olumsuz bir hava esiyor. Türkiye'de ise sistematik risklere neden olan hareketler, yabancı yatırımcıları ürküttü. Şu anda yabancı yatırımcı oranı, tarihinin en dip seviyesinde bulunuyor.

1,5-2 milyonluk yeni yerli yatırımcıların da bu risklerin etkisiyle temkinli durması, momentum azalışını getirdi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselmesi, bol likiditenin yatırıma değil tasarrufa yönlendirilmesine neden oluyor.

Türkiye'de de banka hisselerindeki düşüşün en büyük nedenlerinden biri faiz artırımları oldu. Yabancı yatırımcıların satışları da bu hisseleri aşağı çekti. Faizlerin seyri oldukça önemli olacak.

Yeni dönemde TCMB'den nasıl bir politika çizgisi bekliyorsunuz? TCMB'nin en az 2-3 ay piyasaları ^ izleyeceğini öngörüyorum. Enflasyonda çok büyük baskı olmazsa, pandeminin etkileri bir miktar azalır ve aşılanma hızlanırsa, yavaş yavaş faiz indirimlerine başlanabilir. Faiz indirimleriyle de banka hisseleri daha hızlı toparlanacak.

Bankalar potansiyel sunuyor diyebilir miyiz?

Bu konuya orta-uzun vadeli perspektifle yaklaşmalıyız. Banka hisseleri, çarpan olarak tarihinin en düşük seviyelerinde bulunuyor. 2-3 aydan sonra enflasyon baskısında azalma başlaması başta banka hisseleri olmak üzere piyasaları olumlu etkileyecek.

Borsa için yıl sonu beklentiniz nedir?

Borsa, soluksuz bir yükselişle 1.200'lerden 1.580'lere kadar çıktı. Son dönemdeki satışları, düzeltme hareketi olarak yorumluyorum. 1.300'ü ana destek olarak hesaplıyor, borsanın 2021'i 1.700 ve üstünde tamamlayacağını öngörüyorum.

Dengeli ve ortalama portföy dağılımınız nasıl?

Dolara ve Euro'ya yüzde 5'er pay veriyoruz. Euro'nun daha çok değer kazanacağı beklentimizden hareketle bu dağılımı yüzde 3 dolar-yüzde 7 Euro olarak da yapabiliriz. Yüzde 2 reel getiriyle faizlerin cazip olduğunu düşünüyor; TL mevduat, tahvil-bono ve ÖST fona ayrı ayrı yüzde 10'ar yer veriyoruz. Hisseyi yüzde 35 olarak ağırlıklandırıyoruz. Yurtdışında piyasalara yaklaşık 3,5-4 trilyon dolarlık likidite pompalandı. Enflasyonunun artması ise altını besler.

Dolar, petrol ve enflasyonda ne bekliyorsunuz?

Öngörüde bulunurken fiyatı takip ediyor ve teknik analiz yapıyorum. Mevcut enflasyona göre hesapladığımızda dolar/TL için yılsonunda 9,20 TL hedef fiyat ortaya çıkıyor. Benim tahminim, 8,70 TL'ler. Petrol 60-64 dolarlarda kalabilir. Enflasyon ise mayıs sonu gibi zirveyi görebilir, 2021'i de yüzde 13'lerde bitirebilir. Ancak önemli olan fiyatın gidişatını izlemek.

Altın için tahminleriniz nasıl şekilleniyor?

Kripto paralara ilginin artması; emtiaları ve borsaları olumsuz etkiliyor. Ancak piyasadaki likidite altın fiyatlarına olumlu etki yapacak. Altın yatırımcıları kısa vadeli düşünmemeli, portföylerinde altına yer vermeli. Ons altında 1.250 dolar geçildikten sonra 8-10 yıllık yükseliş trendine girildiği analizimin hala arkasındayım.

Ons altının 2.100 doları gördükten sonra 1.700'lere çekilerek düzeltmesini tamamladığı kanaatindeyim. Uzun vadede ons altında ilk hedefim 2.400 dolar, sonrasında 3.600 dolar. Uzun vadeden kastım 5-6 yıl da, 1-2 yıl da olabilir. Bunu öngörmek güç.

Türkiye piyasalarına yabancı ilgisi artar mı?

Yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarına olumsuz yaklaştığı dönemdeyiz. Ancak not iyileşmelerinin devamı gelirse, güven ve fiyat istikrarı sağlanırsa; yabancılar bu kadar ucuz kalmış olan borsaya dönüşü tekrar değerlendirebilir.

Yeni halka arzların sermaye piyasalarına nasıl etkileri oluyor?

Halka arzlarla yeni yatırımcıların piyasaya gelmesi likiditeyi ve piyasa derinliğini artırıyor, tabana yayılmayı sağlıyor. Yılsonuna kadar büyük halka arzlar göreceğiz. Bizim de yapacağımız halka arzlar var. İhlas Haber Ajansı'nın arzına hazırlanıyoruz. 1,5-2 ayda sonuçlanacak.

Kripto paralara ilgiyi nasıl yorumluyorsunuz?

Son okuduğum bir makaleye göre, dünyada kripto varlıklardaki para miktarı 2 trilyon dolara ulaşmış. Türkiye'de ise 80 milyar dolar olduğu söyleniyor. Sermaye piyasalarından kripto paralara inanılmaz bir kaçış var ve bu da sermaye piyasalarına çok olumsuz yansıyor. Burada önümüzdeki dönem için riskli bir tablo oluşabilir. Bu konuda çözüm bulunması ve tedbir alınması şart.

"FİNANSAL PİYASALARLA İLGİLİ YOĞUN EĞİTİMLER PLANLIYORUZ"
"YAKINDA MOBİL UYGULAMAMIZ DEVREYE GİRECEK"
Bu yeni işlem platformumuz; hacim analizi, Bill Williams'ın 'Kaos Teorisi ve İşlem Stratejileri' gibi farklı analiz yöntemlerine sahip olacak. Ayrıca yatırımcıları bilinçlendirmek adına finansal piyasalarla ilgili yoğun bir eğitim takvimi planlıyoruz. Pandemi nedeniyle seminerler yerine webinarlarla ilerleyeceğiz. Amacımız; müşterilerimizin doğru yatırım stratejileriyle sağlıklı portföyler oluşturmasını ve kazanç elde etmesini sağlamak."

TERA YATIRIM'IN PORTFÖYÜNDE HANGİ HİSSELER VAR?

VESTEL ELEKTRONİK
İhracat ağırlıklı bir şirket olan Vestel, kurdaki yükselişlerden ve İngiltere
ile yapılan serbest ticaret anlaşmasından pozitif ayrışabilir.

ÖZAK GYO
Sektöründe; bilançosu ve teknik analiz açısından öne çıkıyor.

SABANCI HOLDİNG
Holding bünyesindeki şirketlerin sektörlerindeki konumunu ve kârlarını incelediğimizde Sabancı Holding'in güçlü fiyat performansına devam etmesini bekliyoruz.

KORDSA
Yeni yatırım ve anlaşmalar ile spesifik ürünleriyle pazar lideri konumunda. 2021'de artan toplam talep ile hasılat ve kârda artış öngörüyoruz.

AKBANK, GARANTİ BBVA, İŞ BANKASI (C), VAKIFBANK, YKB
Portföydeki banka hisseleri, sert satışlar sonrasında negatif ayrıştı. Buna rağmen, önümüzdeki dönemde bankacılık sektörünü negatif ayrıştıran jeopolitik risk ve belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla banka hisselerinde yükselişler görebiliriz.

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL