DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Evin garajında başladı, 150 ülkeye ulaştı

28 Ekim 2022 | 01:18
Evin garajında başladı, 150 ülkeye ulaştı
Özlem Bay Yılmaz [email protected]

Milli motosiklet yarışçısı Evren Alkan'ın evin garajında kurduğu GP Kompozit, motosiklet ön camından radyatör korumasına kadar yerli üretim onlarca farklı ürün geliştiriyor. Alanında dünyada ilk beşte yer alan ve private label üretim de yapan şirket, 150'nin üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

20 Mart – 2 Nisan 2022 tarihli sayıdan

İstanbul'da 2004 yılında üretime başlayan GP Kompozit, motosiklet kullanıcıları için 'tailor made' (terzi işi) olarak tanımlanabilecek özel tasarımlar ve seri üretimler yapıyor. Yüzde yüz yerli üretim yapan şirket, motosiklet aksesuarları alanında Türkiye'nin en büyük, dünyanın da sayılı üreticileri arasında yer alıyor.

Öyle ki ön cam siperliğinden çamurluklara, far koruyucudan çanta taşıyıcılara kadar tüm motosiklet marka ve modellerine yönelik koruyucu tasarımlarıyla dünyada ilk beş şirketten biri konumunda bulunuyor.

YÜZDE 130 BÜYÜME HEDEFİ


Motosiklet kullanıcılarının ihtiyaçlarına yönelik aksesuarları tasarlayan, yazılım teknolojileri ile CNC ve kaliteli işçilik kullanarak üreten şirket, İstanbul Kurtköy'deki fabrikasında ayda 25 binin üzerinde parça üretimi gerçekleştiriyor. Pek çok Avrupa ülkesi ve Ortadoğu'da bulunan distribütörlükleri ile 150'den fazla ülkeye e-ihracat yoluyla ihracat yapan şirket, bu yıl 120 milyon TL ciro hedefliyor.

'Uçan Motosiklet' gibi iddialı ürünler geliştirmeye ve yurtdışındaki bayilik yapılarını genişletmeye odaklandıklarını belirten GP Kompozit CEO'su Taner Önen, "Yüksek teknoloji üretim makinalarını bünyemize ekleyerek üretimimizi artırıyoruz. Pandemi sonrasındaki motosiklet sektörünün hareketliliği ile bu yıl 2021 yılına göre en az yüzde 130 büyüme hedefliyoruz" diyor.

PRIVATE LABEL DA ÜRETİYOR


GP Kompozit'in hikayesi, kurucusu olan milli motosiklet yarışçısı, Avrupa ve Türkiye şampiyonlukları bulunan Evren Alkan'ın evinin altındaki garajda başlıyor. Bugün dünyada 10 distribütörü, 150'den fazla ülkeye ihracatı ve Türkiye'de sözleşmeli 300 bayiliği bulunan şirket, 12 kişilik tasarım ekibinin elinden çıkan motosiklet aksesuarlarının satışını gerçekleştirirken, dünyanın en önemli motosiklet markalarına private label olarak da üretim yapıyor.

GP Kompozit CEO'su Taner Önen, şunları anlatıyor: "Şirketin kurucusu Evren Alkan, yarışırken Türkiye'de temin edemediği motosiklet parçalarını, yani kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bu girişime soyunmuş. İlk ürünlerin temeli de böyle atılmış.

Bir - iki tane ürünü kendisi için üretip, başkalarının da bu ürünleri bulamadığını görünce gelen talepler için üretime başlamış. Zaman içinde bu bir işe dönüşmüş."

300 SÖZLEŞMELİ BAYİ


Evren Alkan'ın evinin altında, garajında başladığı bu yolculuk ilerleyen günlere 100 metrekarelik bir atölyede seri üretim olarak sürüyor. Ardından artan iş hacmi nedeniyle önce 250 metrekarelik, sonra da 500 metrekarelik ardından 1000 metrekarelik bir üretim tesisine geçiliyor.

Taner Önen'in şirketteki görevine başlamasıyla da hem Türkiye genelinde bayileşmeye hem de ihracata ağırlık verilmeye başlanıyor. Sekiz kişilik bir ekip ile gerçekleşen üretim, 5 bin metrekarelik bir tesise taşınılması ile birlikte 70 kişilik bir istidama dönüşüyor.

Bugün 150'den fazla ülkeye motosiklet aksesuarı parçası sattıklarını belirten Taner Önen, şunları anlatıyor: "Yurtiçinde 300'ün üzerinde sözleşmeli çalışan bayimiz mevcut. Bayi satış ekibimiz ayrı. Tüm e- ticaret kanallarında satış yapıyoruz ve iki yıldır e- ihracat yapıyoruz.

E-ticaret üzerinden ihracatımızı artırmak, fiyat avantajı da getiriyor. Bu nedenle, e-ihracatı çok önemsiyoruz. Web sitemizde ürünlerimiz sergiliyoruz. Amazon, Aliexpress gibi büyük pazar yerlerinin hepsinde de varız. Motosiklet sektörünün yanı sıra kendi AR-GE projemiz olan 'Uçan Motor Projesi'ne, havacılık ve savunma sanayi sektörüne de hitap ediyoruz."

YÜZDE 50'SI İHRACAT


Şirket üretiminin yüzde 50'sini ihraç ediyor. Ağırlıklı pazarları AB, Ortadoğu ve ABD. Asya ve Avrupa pazarında genişlemek ise hedefleri arasında.

Distribütörlüklerinin sayısını arttırarak Uzakdoğu, Hindistan, Ortadoğu gibi ülkelerde daha aktif satış potansiyeli oluşturmayı planladıkları ifade eden Taner Önen, "Dünya markalarının tamamı için private label üretim yapıyoruz zaten. 2022'de bu konuda da pazar payımızı artıracağız.

Dünyada bizim kadar ürün ve marka çeşitliliği olan üretici yok denecek kadar az. Distribütörlüklerimizin sayısını artırırken, e-ticaretle tüm dünyada satışlarımızı yükseltmek istiyoruz" diye konuşuyor.

YÜZDE 100 YERLİ ÜRETİM


GP Kompozit, motosiklet kullanıcılarının sürüş sırasında kullanımını kolaylaştıracak ve güvenliğini sağlayacak ürünler, aksesuarlar ve yedek parçalar geliştiriyor. Örneğin; motosikletle uzun yola gittiğinizde gidon alçak olduğu için insanların beli ağrıyor.

Bunun için yükseltici bir parça tasarlayıp ürettiklerini ve insanların motorlarında daha dik durmalarını ve bel ağrısı yaşamamalarını sağladıklarını söyleyen Taner Önen, şunları ekliyor: "Mesela, arka tekerlekte bazı motosikletlerde çamurluk yoktu.

Bu çamurluk olmayınca, çamurlu yolda çantaları veya kıyafetleri kirleniyordu. Bu motosikletler için kullanıcının boyuna, motosikletin yapısına uygun, motosikletin aerodinamik yapısını ve görsel tasarımını bozmayan arka çamurluklar ve çamur sıyırıcılar tasarladık ve üretmeye başladık."

Taner Önen ayrıca motosiklet kullanıcıları için yüzde yüz yerli üretim ön cam siperliği, deflektör, motor koruma demiri, çanta taşıyıcılar, navigasyon tutacağı, radyatör koruması, bacak koruması, çamurluk, ayna aksesuarları, far koruyucu, motosiklet sehpası gibi onlarca farklı ürün de sunduklarını söylüyor.

Önen ayrıca özellikle yarış motosikletlerine yönelik koruyucu tasarımlarıyla dünyada ilk beşte yer aldıklarını belirtiyor.

MOTORSİKLETİ UÇURACAK


Şirketin AR-GE ayağının başında yer alan GP Kompozit Kurucusu Evren Alkan, motosiklet aksesuarları üretimi ile ilgili üretim teknolojilerine odaklandıklarını söylüyor. Alkan, "Gelirlerimizin yüzde 30 gibi yüksek bir oranını AR-GE çalışmalarına ayırıyoruz. Paket servis hizmetlerinin çoğalması sektörün büyümesini daha da hızlandıracak" diyor.

Son dönemde uçan motosiklet projesi üzerine çalıştıklarından da bahseden Evren Alkan, şunları anlatıyor: "Türkiye'nin ilk yerli uçan motosikletinin üretimi için AR-GE'ye başlıyoruz. Ekibimizin tasarladığı uçan motosiklet prototipi ilk kez EICMA İtalya Fuarı'nda görücüye çıkarıldı.

Dünyanın her yerinden gelen motosiklet tutkunlarının büyük ilgi gösterdiği prototipi incelemek isteyenler standımızın önünde uzun kuyruklar oluşturdular. Önümüzdeki ay uçuş testlerine de başlayacağız."

0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL