Merkez Bankası, temel para politikası faizlerinden biri olan gecelik borç verme faizini mart ayından bu yana sürekli indiriyordu. Beklentiler bu indirimin bu ay da süreceği yönündeydi.
DR. ORHAN KARACA
[email protected]
Ancak bu kez beklenen olmadı. Para Politikası Kurulu (PPK), geçen hafta yaptığı ekim ayı toplantısında, gecelik borç verme faizini yüzde 8,25’te sabit tuttu.
Diğer temel para politikası faizleri olan gecelik borçlanma faizi ile bir hafta vadeli repo borç verme faizi de sabit kaldı. Bu faizlerin ilki yüzde 7,25, ikincisi ise yüzde 7,50 düzeyinde bulunuyor.
Merkez Bankası, gecelik borç verme faizindeki indirimin para politikasında gevşeme değil geçen yıl açıklanan sadeleştirme stratejisinin adımları olduğunu söylese de piyasaları buna pek inandıramıyordu.
Ancak yüzde 5’lik hedeften çok uzak olmakla birlikte enflasyonun son dönemde düşüşte olması bu indirimler konusunda kendisine cesaret veriyordu. Enflasyon eylül ayında da önemli bir düşüş gösterdiği için indirime yine devam edileceği tahmin ediliyordu.
Ancak döviz kurlarında son iki haftada yaşanan yükselişin bu kez indirime ara verilmesine neden olabileceğini düşünenler de vardı. Nitekim gerçekleşme de öyle oldu.
Esasında ekonomiden gelen küçülme sinyallerine bakarsanız para politikasında gevşemeye gitmenin tam zamanı gibi. Ancak geçmişte gereksiz yere yapılan indirimler yüzünden reel faiz o kadar düşük ki piyasaları ürkütmeden daha fazla indirime gitmek pek mümkün değil.
Daha fazla indirimin Türkiye’den bir sermaye kaçışını tetiklemesi ihtimali var. Bu nedenle de daralan ekonomide para politikasını kullanma imkanı ortadan kalkmış bulunuyor.