DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Global cazibe merkezi olmayı hedefliyoruz

27 Ekim 2022 | 12:49
Global cazibe merkezi olmayı hedefliyoruz

Giderek büyüyen İTÜ ARI Teknokent'e artık yurtdışından da başvurular geliyor. İTÜ ARI Teknokent CEO'su Doç. Dr. Deniz Tunçalp, "Gelecek dönemde global bir cazibe merkezi olacağız" diyor. Tunçalp, Berlin'de bir girişimcilik üssü kurmayı hedeflediklerini de belirtiyor.





BURCU TUVAY
[email protected]





2003'ten bu yana 300 milyon dolarlık AR-GE ihracatı gerçekleştiren İTÜ ARI Teknokent firmalarının 2017 yılı cirosu 1 milyar dolar, AR-GE ihracatı ise 40 milyon dolara ulaştı.





Yaklaşık 280 milyon TL+KDV'lik yatırımla tamamen öz kaynaklarla Arı 7 Binası inşa edilecek. Burasının Türkiye'nin en büyük mobilite akıllı hareketlilik binası olması hedefleniyor.





İTÜ ARI Teknokent CEO'su Doç. Dr. Deniz Tunçalp, yurtdışından unicorn ve büyük bir Çin şirketinin İTÜ ARI Teknokent'te yer almak istediğini söylüyor. Tunçalp, dünyanın önemli teknoloji firmalarını buraya çekmek konusunda çalışmalar yaptıklarını da ifade ediyor.





Tunçalp, sorularımızı şöyle yanıtladı:





İTÜ ARI Teknokent'in ulaştığı büyüklük ve yaratmış olduğu ekosis-tem hakkında bilgi verir misiniz?
Teknoloji firmalarına ve girişimcilere teknoloji geliştirmeleri ve bu teknolojileri ticarileştirmeleri için en uygun ortam ve olanakları sunan, Türkiye'nin girişimcilik ve inovasyon üssüyüz.





Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın açıkladığı 2017 Teknoloji Bölgeleri Performans Endeksi sonuçlarına göre Türkiye'deki tüm teknoparklar içerisinde birinci sırayı aldık. İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki 300'den fazla firma 7 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor ve yılda 600'ün üzerinde proje geliştiriyor.





Ne kadarlık bir alanda faaliyet gösteriyorsunuz?
1 milyon 655 bin m2 büyüklüğünde bir arazide 10 binayla faaliyet gösteriyoruz. Bugüne kadar 148'i patentli olmak üzere toplamda 2 bin 800'ün üzerinde başarılı AR-GE projesine imza atarak değer ürettik.





2003'ten bu yana 300 milyon dolarlık AR-GE ihracatı gerçekleştiren İTÜ ARI Teknokent firmalarının 2017 yılı cirosu 1 milyar dolar, AR-GE ihracatı ise 40 milyon dolara ulaştı. Gelecek dönemde İTÜ ARI Teknokent'in global bir cazibe merkezi olmasını hedefliyoruz.





Bu kapsamda ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
İTÜ ARI Teknokent'in büyümeye ihtiyacı var, çünkü firmalarımızın yarıya yakınının ek yer talebi bulunuyor. Biz yüzde 100 doluluğa sahibiz. Hem burada hem de başka lokasyonda yeni bina çalışmalarımız var.





Firmalarımızın ihracatı çok kuvvetli. Bunların bir kısmı yabancı çoğu ise yerli firma. Yurtdışından unicorn ve Çin'den büyük bir şirket yer almak istedi. Dünyanın önemli teknoloji firmalarını buraya çekebilirsek başka köprüler kurmak mümkün olabilir.





Bunu nasıl mümkün kılacaksınız?
Bir unicorn veya bir Çinli teknoloji firmasıTürkiye'ye gelmek için ne ister? Bu profili anlamaya çalışıyoruz. İnsan profili çok önemli. Nitelikli yazılımcınız, nitelikli donanımcı-nız varsa geliyorlar. İTÜ ARI Teknokent firmalarının pazara ve nitelikli insan kaynağına erişimiyle ilgili yeni yatırımlar yapıyoruz.





"EN FAZLA FONA KATILAN KURULUŞUZ"
"1514 - Girişim Sermayesi Destekleme Programı çağrısının birinci adımının tamamlanmasıyla ekosisteme 10 yeni girişim sermayesi şirketinin girmesi yolunda ilerlendi. Kurulmakta olan 10 yeni fonun, sahip oldukları uzman ekipleri ve farklı yatırım stratejileriyle, erken aşamada teknoloji girişimcilerinin kaynak ihtiyaçlarına önemli ölçüde çözüm getirmesini bekliyoruz. İTÜ ARI Teknokent olarak kurulacak 10 fondan beşine ortak olarak katıldık ve Türkiye'de en fazla sayıda fona katılan kuruluş olduk."





Yeni bina yatırımı yapacak mısınız?
ARI 7 binası yatırımımız var, çalışmalarını hızlandırdık. Yeni binamızda bir yandan akıllı hareketlilik, otomotiv ve elektrikli araç teknolojilerine öncelik verirken mevcut firmalarımızın da büyüme beklenti- lerini karşılamayı hedefliyoruz.





Türkiye'nin en büyük mobilite akıllı hareketlilik binası olabilir. Otomotiv, akıllı araç ve bunun üstüne de 5G'yi katabilirsiniz. Çünkü 5G bu akıllı hareketliliğin önemli bir kısmı. Bütün bu ilgili mekatronik, elektronik, iletişim ağının bir arada bulunacağı, içinde bulunduğumuz ARI 3 binasından daha büyük bir AR-GE binası yapıyoruz. Yanında da İTÜ'nün yeni mekatronik laboratuvarı açılacak.





Bu nasıl bir sinerji sağlayacak?
Bu firmalar İTÜ mekatronik laboratuvarı ile beraber yaptıkları ürünleri test edebilecekler. Test ve imalat ortamları olacak. 2020 sonbaharında bina bitecek. 280 milyon TL+KDV'lik yatırımla hayata geçecek. ARI 7 binasını İTÜ ARI Teknokent'in öz kaynağı ile fonluyoruz.





Ne kadar kapasitesi olacak? İçerisinde kaç şirketi barındıracak?
Gelecek olan AR-GE birimlerinin büyüklüklerine bağlı. Otomotiv sektörü büyük bir devrime doğru gidiyor.





Sadece bizim üreticilerimiz açısından değil dünyadaki tüm firmalar için elektrik ve araç dönüşümüyle beraber sektörün değer zinciri A'dan Z'ye değişecek. Otomotiv sektöründe giriş engeli giderek düşüyor. Yani daha çok oyuncu olacak.





San Francisco'da önemli bir ekosistem yarattınız. Bunu Avrupa'ya da taşımayı düşünüyor musunuz?
Evet. Girişimciler için Almanya'da bir üs yapabilir miyiz diye bakıyoruz. İTÜ Çekirdek'in başka bir kuluçka merkezini Almanya'da açabilir miyiz diye düşünüyoruz.





Oradaki start up'ları buradakilerle buluşturabilir miyiz? Oradaki melek yatırımcıları çekebilir miyiz? Buradan giden start up'a evinde gibi hissettirebilir miyiz? Bu sorular odaklandığımız noktalar arasında yer alıyor.





Yeni dönemde odaklandığınız sektörler hangileri olacak?
Mevcut binalarımızdan birinde önümüzdeki 12 aylık süreçte gelen oyun firmaları başvurularına yer vererek oyun firmaları ekosistemi oluşturacağız. Başka bir binamıza fintech firmalarını toplayarak fintech start up'ları, kuluçkaları, büyük şirketleri bir araya getirmeyi istiyoruz.





İTÜ'nün Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü (MOBGAM) var. MOB-GAM, bioteknolojiyle ilgili bir derinleşme yapmaya çalışıyor. Start up tarafında paylaşımlı bir biotech laboratuvarı üzerinde çalışıyoruz.





Sağlıkla ilgili bir start up geldiğinde imalat laboratuvarı gibi bir laboratuvar bulsun diye çalışıyoruz. Belli bir niteliği aştığını bize gösteren start up'ların girip ücretsiz kullanabileceği bir laboratuvar olacak.





"BÖLGENİN START UP'LARINI İSTANBUL'A ÇEKECEĞİZ"
"Yürüttüğümüz hiçbir program sadece İTÜ'ye yönelik değil. Tüm Türkiye'ye hatta dünyaya yönelik programlar yürütüyoruz. Anadolu'nun çeşitli yerlerindeki 10'u aşkın teknopark ve kuluçka merkeziyle işbirliği yapıyoruz.





Bu sayıyı daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz. İTÜ Çekirdek'i globalleştirme adına da çalışmalar yürütüyoruz. Geçen yıl 11 ülkeden başvuru aldık. Bölge ülkelerinin iyi start up'larını İstanbul'a doğru çekmek için çalışıyoruz."


0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL