DOLAR
34,28
0,33%
DOLAR
EURO
37,53
0,08%
EURO
GRAM ALTIN
2928,97
1,36%
GRAM ALTIN
BIST 100
8876,22
-0,98%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Leasing sektörünün 2024 vizyonu

Faaliyet alanı ‘yatırımların finansmanı’ olduğundan leasing sektörünün gelişmesi ve büyümesi ekonominin kalkınması açısından da kritik bir role sahip.

01 Nisan 2024 | 01:12
Leasing sektörünün 2024 vizyonu

Faaliyet alanı 'yatırımların finansmanı' olan leasing sektörü, ekonomiye önemli bir destek sağlıyor. 2023'te leasing sektörünün yeni iş hacmi, 2022'ye göre dolar bazında yüzde 26,9 artışla 5,1 milyar dolara, toplam sözleşme adedi de yüzde 7 artışla 20 bin 854'e çıktı.

17-30 Mart 2024 tarihli sayıdan

2024 yıl sonu yeni iş hacmi hedefini 5,2 milyar dolar olarak belirleyen leasing sektöründe, bu yılın ana temaları sürdürülebilir finansman ve yeşil dönüşüm odaklı yatırımlar olacak.

Başta GES olmak üzere yenilenebilir ve yeşil enerji, atık su yönetimi, enerji ve kaynak verimliliği projelerine finansmanı önceliklendirecek olan sektör; dijitalleşme yatırımlarına ve deprem bölgesinin inşasında rol almaya da devam edecek.

Leasing (finansal kiralama); mülkiyet hakkının başlangıçta kiralayan şirkette kalmak üzere, bir varlığın belirli bir bedel karşılığında ekonomik ömrünün tamamı ya da tamamına yakın bir süre için kullanım hakkının kiracıya verildiği ve bu süre sonunda varlığın sahiplik hakkının da devrinin öngörüldüğü bir finansman tekniği olarak tanımlanıyor. 

Faaliyet alanı 'yatırımların finansmanı' olduğundan leasing sektörünün gelişmesi ve büyümesi ekonominin kalkınması açısından da kritik bir role sahip.

5,1 MİLYAR DOLARLIK İŞ HACMİ

Finansal Kurumlar Birliği'nin (FKB) verilerine göre; 2023'te leasing sektörünün yeni iş hacmi, 2022'ye göre dolar bazında yüzde 26,9 artışla 5,1 milyar dolara ulaştı. İşlem hacmi artışı TL olarak değerlendirdiğinde yüzde 81 oldu. 2023'te leasing sektörünün kira alacakları 189 milyar TL'ye, sektörde toplam sözleşme adedi de yıllık yüzde 7 artışla 20 bin 854'e çıktı.

FKB'nin verileri; 2023'te iş hacminde ekipman dağılımlarına bakıldığında geçen yıllardan farklı olarak 2023'te kara ulaşım araçlarının sektörde yüzde 27,9 ile ilk sırada yer aldığını ortaya koyuyor. 

2022'de kara ulaşım araçlarının payı yüzde 18,5 idi. 2023'te iş ve inşaat makineleri yüzde 25,6 payla ikinci sırada yer alırken, onu yüzde 9,6'lık payla gayrimenkul ve yüzde 9,2'lik payla diğer makine ve ekipmanlar takip ediyor.

BÜYÜME NEREDEN GELDİ?

1 Ocak 2023 itibarıyla leasing şirketlerinin belirli bir vadenin üzerinde olan yurtdışı borçlanmalarından alınanKKDF kaldırıldı. Bu da leasing şirketlerine finansmana erişiminde önemli bir kolaylık sağladı. 2023'teki 5,1 milyar dolarlık üretimi tetikleyen diğer iki ana etkenin ise 6 Şubat depremleri ve enflasyonist ortam olduğu belirtiliyor. 

11 ilde depremlerin ardından yaraları sarmak adına ciddi altyapı ve üstyapı yatırımları yapılırken, bunun bir sonucu olarak leasing sektörünün ana ekipmanlarından olan iş ve inşaat makineleri grubunun 2022'de yüzde 21,6 olan toplam üretim içerisindeki payı, 2023'te yüzde 25,6'ya yükseldi. 11 ilin yapılanması sürdüğünden, iş ve inşaat makineleri grubuna yoğun ilgi 2024'te de devam edecek. Leasing endüstrisi de bu talepleri finanse etmeyi sürdürmeyi hedefliyor.

FİLO KİRALAMA VE GAYRİMENKUL

Enflasyonist ortamda binek otomobillerin bir anlamda varlık aracı haline gelmesi, kurumsal şirketlerin filo kiralama taleplerinde de artışı beraberinde getirdi. Filo kiralama şirketlerine yapılan leasing işlemlerinin sektörün toplam iş hacmi içindeki payı da 2022'deki yüzde 18'den 2023'te yüzde 28'e yükseldi.

2023'te büyümeyi getiren üçüncü ana grup ise gayrimenkul leasingi oldu. Gayrimenkullere yapılan leasing işlemlerinin artmasının ana nedeninin ise bir leasing enstrümanı olan 'sat-geri kirala' ürününün 2023'te daha fazla aktive edilmesi olduğu bilgisi veriliyor. 

Bu ürün, sektör temsilcileri tarafından 'ihracat temelli büyüme hedefi olan Türkiye'nin ihracatçılarının finansmana erişimi açısından leasing endüstrisinin sağladığı çok önemli bir kaynak' olarak görülüyor.

YUVARLAK MASA VİZYON TOPLANTISI

Peki, leasing sektörünün 2024 öngörüleri neler? Sektör oyuncularının bu yıl odaklanacağı ana konu başlıkları ve düzenleyici otoriteden beklentileri nasıl şekilleniyor? Bu sorulara yanıt alabilmek için geçen hafta sektörün önde gelen şirketlerinin genel müdürleriyle, Ekonomist Dergisi Yuvarlak Masa Vizyon Toplantısı'nda bir araya geldik.

Moderatörlüğünü Ekonomist Dergisi Yayın Yönetmeni Talip Yılmaz'ın yaptığı bu özel toplantıya; QNB Finansleasing Genel Müdürü Osman Taş ve DenizLeasing Genel Müdürü Burak Koçak katıldı. Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun da haber dosyamıza görüşleriyle destek verdi. 

Leasing sektörünün 2023 yılını değerlendirdiğimiz vizyon toplantısında hem sektör hem de şirketler özelinde 2024 yılı hedeflerini ve iş planlarını da konuştuk.

YILA HIZLI BİR BAŞLANGIÇ

Leasing sektörü, 2024'e oldukça hızlı başladı. 2024'ün ilk iki ayında sektörde imzalanan sözleşme tutarı 27,6 milyar TL ile 2023'ün ilk iki ayına göre yüzde 101 arttı. Büyüme, dolar bazında ise yüzde 25 olarak gerçekleşti. Yine FKB'nin tescil istatistiklerine göre; 2024'ün ilk iki ayında sektörün sözleşme adedi 2 bin 693 oldu.

Sektörde 2024'ün yaklaşık 5,2 milyar dolarlık bir hacimle tamamlanması hedefleniyor. İşlem hacmindeki gelişime bağlı olarak, sektörde 2023 yıl sonunda 37 bin 872 olan müşteri sayısının 2024 yıl sonunda 45 bin olması bekleniyor. 

Burada ekonomi politikaları, makroekonomik denge, maliyetler ve regülasyonlar önem arz ederken yüksek faiz ortamının yatırım iştahı üzerindeki etkisi de kritik önemde olacak.

ODAKTA SÜRDÜRÜLEBİLİR FONLAMA VAR

Artık şirketler iklim krizini daha fazla önemsiyor ve bunun için çözümler üretiyor. Bu çözümler, yeşil dönüşüm odaklı ürünlerin sayısında artışa neden oluyor. Leasing sektörü de odağına sürdürülebilirliği ve sürdürülebilir fonlamayı koymuş durumda. 

Yenilenebilir ve yeşil enerji, suyun korunması ve atık su yönetimi, enerji ve kaynak verimliliği konularına verilen öneme paralel olarak bu alanlara sağlanan finansmanların leasing şirketlerinin portföylerindeki payında önümüzdeki süreçte çok daha hızlı bir artış yaşanması bekleniyor.

Leasing şirketleri, uluslararası finans kuruluşlarıyla geliştirdikleri iş birlikleriyle bu alanlarda önemli kaynaklar sağlayarak yatırımlara devam etmeyi hedefliyor. Özellikle GES'te önemli bir potansiyel gören sektör oyuncuları bu alana da daha çok yoğunlaşmayı planlıyor. Dijitalleşme de ana yatırım alanlarından biri konumunda bulunuyor.

Düzenleyici otoritelerden hangi adımlar bekleniyor?

  • Katılım bankaları bünyelerinde leasing işlemlerini yaparken, bankaların tabi olduğu yüzde 2’lik büyüme sınırından muaflar ve çeşitli tonlama kaynakları nedeniyle ucuz maliyetle bunu yapma şansına sahipler. Leasing sektörü oyuncuları rekabette eşit şartlarda olmayı talep ediyor. Leasing endüstrisinin fon kaynaklarının çeşitlendirilmesi, bankalar tarafından uzun vadeli kredi sağlanması noktasında regülatif olarak destek verilmesi bekleniyor.
  • Bankaların tabi olduğu yüzde 2’lik büyüme sınırı içerisine leasing şirketlerine kullandırılan krediler de dahil ediliyor. Bu kredilerin bu sınırdan çıkartılmasının yerinde olacağı belirtiliyor.
  • Leasingin çoğunlukla ek teminat almaksızın GES ve RES projeleri yapması, ekonomi için çok faydalı ve gerekli. Eğer Türkiye’de de regülasyon seti Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamına paralel şekilde olursa leasing sektörü buradaki finansmanı daha da hareketlendirebilir.
  • Vinç, beton mikseri gibi bazı ekipmanlar ‘kamyon’ üzerinde bulunuyor. Ancak bu ekipmanların leasing işlemi kamyonla beraber yapıldığında yüzde 20’lik bir KDV ortaya çıkıyor. Sektör, bu oranda KDV düzenlemesi yapılması ve KDV’nin yüzde 1 olması gerektiğini düşünüyor. ‘Özel Amaçlı Motorlu Karayolu Taşıtları’nın leasing ile finansmanında da KDV oranının yüzde 1 olarak uygulanmasının olumlu bir adım olacağı kaydediliyor.


OSMAN TAŞ / QNB FİNANSLEASING GENEL MÜDÜRÜ

“Sürdürülebilirlik odaklı projelere aracılık ederek büyüyeceğiz"

AKTİFLER, 24,8 MİLYAR TL'YE ULAŞTI

2023'te aktiflerimiz 2022'ye kıyasla yüzde 47 büyüyerek 24 milyar 816 milyon TL'ye ulaştı. Net kârımız 824 milyon TL, sermaye getirimiz yüzde 40 olarak gerçekleşti. 2023'te 2022'ye göre yaptığımız yeni iş hacmini dolar bazında yüzde 25 artışla 485 milyon dolara çıkardık. İş ve inşaat makineleri grubu, filo kiralama şirketlerine yaptığımız leasing işlemleri ve gayrimenkul leasingi ana büyüme alanlarımız oldu. Tekstil makineleri, metal işleme tezgâhları, RES ve GES finansmanı gibi önemli yatırımlara da aracılık ettik.

HEDEF, DOLAR BAZLI YÜZDE 50 BÜYÜME

2024'ün ilk iki ayında 2023'ün ilk iki ayına kıyasla leasing sektörü dolar bazında yüzde 25 büyüdü. QNB Finansleasing olarak aynı dönemde üretimimizi yüzde 78 artırdık. 2024 yıl sonu için yeni iş hacmi hedefimiz; dolar bazında yaklaşık yüzde 50 artışla 750 milyon dolar. İş ve inşaat makineleri leasing'i, filo kiralama şirketlerine yapacağımız leasing ve ihracatçılara yapacağımız 'sat-geri kiralama'larla bu hedefe ulaşmayı, 2024'te yenilenebilir enerjide de aktif olmayı planlıyoruz. 2024'te 2023'e kıyasla dolar bazında yüzde 50 büyüme hedefini koyarken bu büyümenin neredeyse tamamını sürdürülebilirlik kapsamında Türkiye'ye ve dünyaya faydalı olabilecek projelere aracılık ederek sağlamayı istiyoruz. Faizler belirgin şekilde yüksek devam ederse yatırımcıların bu tarz yatırımları yapmaktan imtina etme riski var. Sürdürülebilir bir ekonomi politikasıyla hedeflerimize ulaşabileceğimizi öngörüyoruz.

GES VE RES YATIRIMLARI

Türkiye'de elektrik üretiminin yüzde 8'i güneş enerjisinden, yüzde 11'i rüzgâr enerjisinden sağlanıyor. Bu oranların üç yılda hızla artmasını bekliyor, bu yatırımlara aracılık etmek için sabırsızlanıyoruz. Özellikle ihracat yapan şirketlerin karbon ayak izlerinin hesaplanacak olmasıyla ve 1 Ocak 2026'dan itibaren sınırda Karbon Denetleme Mekanizması gereği Avrupa Birliği'nin (AB) taksonomisinin ihracatçı şirketlerimize ilave yükler getirecek olmasıyla GES yatırımları daha da önem kazanacak. Ancak GES yatırımcıları için kurun ve elektrik fiyatlarının seyri kritik önemde. Yatırımın geri dönüş sürecini kısaltan değişiklikler olursa sanayinin leasing üzerinden GES yatırımı yapma isteği çok artacaktır.

"450 MW'LIK ENERJİ YATIRIMINA ARACILIK ETTİK"

BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin imzacısıyız. Bugüne kadar kredi politikalarımız gereği doğaya direkt zarar veren yatırımlara aracılık etmemeyi taahhüt etmiştik. Bundan sonra da ülkeyi kalkındıracak, ithal ikame ürünlerin imalatını artıracak ve Türkiye'nin enerji bağımlılığını azaltacak projeleri daha fazla finanse etmek istiyoruz. Bugüne kadar RES, GES ve biyokütle tesislerinin finansmanında yaklaşık 450 MW'lık enerji yatırımına aracılık ettik. Bunu daha da artıracağız. 

Sürdürülebilirlik temaları arasında öncelikli alanlarımız; yenilenebilir enerji finansmanı, enerji verimliliği projeleri, atık su yönetimi, dijital dönüşüm ve gıda güvenliği olacak. 2024 ve sonrasında Türkiye'de enerji verimliliği projelerinin daha çok öne çıkacağını öngörüyoruz, biz de iş ortaklarımızla bu yatırımlara aracılık edeceğiz. 

Su ayak izi hesaplamasında atık sularının doğaya zarar vermeden sorumlu üretiminde aracı olacağız, özellikle OSB'ler-deki şirketlerin ön arıtma yatırımlarına aracılık etme planlarımız var. Gıda güvenliğinde firmalara özellikle hasat ve soğuk zincir taşıma konularında sorumlu üretim yapmaları için finansman sağlamayı amaç edindik. Yurtdışındaki tema fonları da bu başlıklarla üretime aracılık eden finansman paketlerini sağlama konusunda istekliler.

DEPREM BÖLGESİNE ÖZEL ÜRÜN

Depremden etkilenen illerde yeni iş yeri, fabrika, atölye kuracak, mevcut iş yerinde yenileme yapacak ya da iş yerini deprem nedeniyle başka bir bölgeye taşımış ama geri dönmek isteyen şirketler için özel fiyat avantajı sağlayacak bir kiralama ürünü hazırladık. Buna göre; TL kredilerde 48 aya, yabancı para cinsi kredilerde ise 60 aya kadar vade uygulanacak. Kredi tutarları en az 500 bin TL veya 20 bin dolar olacak.

BURAK KOÇAK / DENİZLEASING GENEL MÜDÜRÜ

“Enerji yatırımları 2024 te de odağımızda olmaya devam edecek”

"2023TE HEDEFLERİMİZİ GEÇTİK"

2023'ü 22 milyar TL aktif büyüklükle ve 2,5 milyar TL net kârla kapattık. Büyüme potansiyelimiz paralelinde stratejik bir kararla sermayemizi daha da güçlendirme hedefiyle önemli bir sermaye artışına gittik. Sermayemizi 1 milyar TL'den 3,5 milyar TL'ye çıkardık. Öz kaynaklarımızı 6 milyar TL'ye yükselttik. Sermaye artışının faydalarını 2023'te gördük. 

Özellikle banka kredilerindeki yüzde 2 büyüme kısıtının sektörümüzdeki talebi artıracağını öngörüyoruz. Bu anlamda sermaye artışının olumlu etkisini 2024'te çok daha net göreceğiz. 2023'te 410 milyon dolarlık yeni iş yaparak 250 milyon dolarlık hedefimizin oldukça üzerine çıktık.

BÜYÜME NEREDEN GELDİ?

2024'e de hızlı başladık. 2024 Ocak-Şubat'ta 125 milyon dolarlık yeni işlem yaparak 2023 Ocak-Şubat'a göre yüzde 400 artış sağladık. Bu büyüme; özellikle üretim yapan tezgahlardan, GES projelerinden, 'sat-geri kiralama'dan geldi. Burada yeşil enerji, üretime yönelik makine ekipmanları ile inşaat makinelerinin finansmanındaki büyüme bizi en mutlu eden taraflar oldu. 

2024 yıl sonu için yeni işlem hedefimiz 600-650 milyon dolar bandında bulunuyor. Ancak 2024, 2023'e göre daha zor bir yıl olacak gibi gözüküyor, maliyetler yükseliyor; bu da yatırım iştahını azaltan bir etken.

"TL FİNANSMAN ARAYIŞINDA ARTIŞ VAR"

İşletme sermayesi değil, yatırımı finans ettiğimiz için makro dengelerin düzelmesi bizi yakından ilgilendiriyor. Dövizdeki dengesizlik beklentisinin kırılması çok önemli. Bazen ihracatçı müşterilerimiz bile yüksek faize razı olup TL finansman arayışına giriyorlar, halbuki çok rahat döviz endeksli finansman kullanabilirler.

Öncesinde leasing şirketlerinin bilançolarının yaklaşık yüzde 70-80'i döviz bazlıyken şu anda burada yüzde 45-50'lerde bir dengelenme var. Sağlanacak istikrarla bu durumun eski oranlarda normalleşmesi leasing şirketleri için önemli.

"OPERASYONEL KİRALAMA DA YAPIYORUZ"

Leasing, yatırım için var olan bir sektör ve konjonktür de bu yatırımları şekillendiriyor. Biz operasyonel kiralama da yapıyor, Deniz Filo markamızla filo hizmeti de veriyoruz. Şu anda pazarda müşterilerimizin hizmetinde 10 bin aracımız var. 

Pazarda otomobilin ciddi bir yatırım aracı olması, talebi arttırıyor. 2024'te filo kiralama şirketlerine yapılan leasing işlemlerindeki artışın süreceğini öngörüyoruz. Ülkemizde maddi ve manevi açıdan büyük yıkıma yol açan depremler sonrasında kalkınma ve yeniden yapılanma çalışmaları için 2024'te iş ve inşaat makinelerindeki büyümenin de devam edeceğini düşünüyoruz.

"GES, ÖNEMLİ BİR POTANSİYEL YARATACAK"

Enerjide hem sürdürülebilirlik hem de yüksek potansiyel nedenleriyle aktif olmaya önem veriyoruz. İş hacmimizde enerjinin payı yüzde 12'lerde bulunuyor. Talebin de her geçen gün arttığı enerji yatırımları, genelgelerde ve prosedürlerde herhangi bir değişiklik olmazsa, bizim için stratejik bir konu olmaya devam edecek. Özellikle GES işlerimiz yoğunlukta, birkaç adet RES ve biyoenerji işimiz de var. 

Ancak Türkiye'de atık bulmak zor bir hale geldi. Bu nedenle biyoener-jide doğru bir yatırım yapmak önemli. İhtiyaca cevap veren hem çatı hem arazi olmak üzere GES yatırımlarına çok önem veriyoruz. Bu konuda atılacak adımlarla GES'lere talep daha da artacaktır ve bu da sektörümüz için önemli bir potansiyel yaratacaktır.

LOKOMOTİF ALANLAR HANGİLERİ?

Makine ekipman, GES projeleri, sat-geri kirala, otomobil gibi alanlar büyümemizde lokomotif olmaya devam edecek. Portföyümüzde diğer leasing şirketlerinden biraz daha farklı olarak tarımla olan bağımızdan dolayı, tarım tarafında da müşterilerimiz var. Öyle ki 2023'te yaptığımız işlem hacminin yüzde 5'i tarımdan geldi; burada da biçerdöver yatırımları başı çekiyor. 

Yine 1000-2000 dönüm gibi büyük araziler işleyen müşterilerimiz için çok büyük traktörlerin leasing tarafında finansmanını sağlıyoruz. Güneydoğu Anadolu ve Orta Anadolu bölgelerinde güçlüyüz. 2024'te tarımda aktif olmaya ve gelen ihtiyaçlara cevap vermeye devam edeceğiz.

FATİH TORUN / YAPI KREDİ LEASING GENEL MÜDÜRÜ

“KOBİ’lere, dijitalleşmeye ve Anadolu’daki projelerimize odaklanacağız”

734 MİLYON DOLARLIK YENİ İŞ HACMİ

Müşteri odaklı iş anlayışımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda; sürdürülebilir ürünlere, dijitalleşmeye ve yetişmiş insan kaynağına yatırımlarımıza devam ettiğimiz 2023'te sektör liderliğimiz, kaliteli hizmet anlayışımız, sağlıklı ve sürdürülebilir büyümemiz de sürdü. 2023'te kira alacaklarımız 32 milyar TL'ye çıkarken, pazar payımız yüzde 17 olarak gerçekleşti. 

Yeni iş hacmimiz 2022'ye kıyasla sektörün üzerinde büyüyerek yüzde 28,2 arttı ve 734 milyon dolara yükseldi. Ekipman dağılımlarımızda; sektöre paralel olarak bizde de ilk sırayı yüzde 25,7 payla kara ulaşım araçları, ikinci sırayı yüzde 25,5 payla iş ve inşaat makineleri aldı.

"İLAVE BİR DAĞITIM KANALI OLUŞTURDUK"

Dijitalleşme, iş yapış şekillerimizde her geçen gün etkisini daha fazla hissettiriyor. Biz de fark yarattığımız bir alan olarak, dijital ortamda 'Satıcı Odaları' olarak adlandırdığımız ilave bir dağıtım kanalı oluşturduk. Böylece Yapı Kredi Leasing'i iş birliği yaptığımız satıcılarımızın ofislerine dijital ortamda ulaştırdık. 

Müşterilerimiz için dijital altyapımızı sürekli güncelliyor, daha sağlıklı bir gelecek için sürdürülebilir finansmana öncelik veriyoruz. Ayrıca kaliteli insan kaynağının, müşteri memnuniyetinde önemli bir etkisi olduğunun bilincindeyiz ve insan kaynağımızı çok önemsiyoruz. Daha fazla müşteriyi leasing'in avantajlarıyla buluşturmak için çalışmaya devam edeceğiz.

DİJİTALLEŞME YATIRIMLARI SÜRECEK

Tescil istatistiklerine göre; 2024'ün ilk iki ayında 5,1 milyar TL'lik sözleşme imzaladık. Böylece 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 138'lik artış elde ettik ve pazar payımız yüzde 18 olarak gerçekleşti. Bu dönemde sözleşme adetimiz 514 oldu, burada da yüzde 19'luk pazar payına sahibiz. Leasing'teki yükselişin ana nedenleri arasında teknolojik gelişmeler yer alıyor. 

Yapı Kredi Leasing olarak, önümüzdeki dönemde de dijitalleşme alanındaki yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Teknolojinin getirdiği olanaklar sayesinde KOBİ'lere, dijitalleşmeye ve Anadolu'daki projelerimize daha fazla odaklanmayı sürdüreceğiz. Önümüzdeki beş yıla kadar sektörümüzdeki işlemlerin yüzde 50'sinin dijitale taşınacağını, satıcı kanal ve banka kanalının kalan yüzdeden eşit pay alacağını düşünüyoruz.

"120 MİLYON DOLARLIK KREDİ TEMİN ETTİK"

Dijitalleşme yatırımlarımızı 2024 ajandamızın en üst sıralarında tutarken, sektördeki müşteri ve işlem adetlerimizle liderliğimizi korumayı hedefliyoruz. Sürdürülebilir dünyaya katkı sağlamak adına portföyümüzü bu yönde genişletmek için de adımlar atıyoruz. 

Portföyümüz suyun korunmasına, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılmış yatırımlarla örülmüş olduğu için uluslararası kreditörler, Yapı Kredi Leasing'e kredi verme konusunda oldukça iştahlılar. Tüm bu çalışmalarımız sayesinde IFC'den enerji verimliliği ve suyun korunmasının finansmanı olmak üzere üç yıl vadeli, toplam 120 milyon dolarlık kredi temin ettik. Dünyada suyun korunması için bu finansmanı sağlayan öncü şirketlerden biri olduk.

YENİLENEBİLİR ENERJİ FİNANSMANI

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 50 milyon Euro'luk, iki yıl vadeli finansman anlaşmamız da devam ediyor. Yeşil Ekonomi Finansman Fonu (GEFF) kapsamında imzalanan anlaşmayla birlikte kaynaktan pay alan ilk leasing şirketi olduk. Sağladığımız bu finansmanla yeşil ekonomiyi desteklerken, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiyi odağına alan şirketleri finanse ederek sürdürülebilir ekonomiye katkı sağlamayı amaçlıyoruz. 

Ayrıca GGF & EFSE'den sağladığımız fonlar ve uzun süreli iş birliklerimizle önümüzdeki yıllarda da yenilenebilir enerji finansmanına hız kesmeden devam etmeyi planlıyoruz. Sağladığımız uluslararası kaynaklar sayesinde, müşterilerimizi yeşil enerjiye geçiş süreçlerinde destekleyerek ülkemizin iklim hedeflerine ulaşmasına da yardımcı olmak istiyoruz. Yaptığımız işlemlerin yüzde 55'inin enerji verimliliği projeleri finansmanı olması için yoğun bir şekilde çalışıyoruz.
 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2928,97 1,36%
  • ALTIN ONS 2657,3 1,07%
  • BIST 100 8876,22 -0,98%
  • DOLAR/JAPON YENI 149,127 0,388%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37635 0,15791%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 95,8 -0,8282%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,2834 0,3263%
  • EURO/DOLAR 1,0937 -0,0059%
  • EURO/TURK LIRASI 37,5316 0,081%
  • STERLIN/DOLAR 1,3068 0,07045%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL