DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yılın Kadın Girişimcisi Zeynep Dereli: Tüm Türkiye'ye yayılacağız

27 Ekim 2022 | 20:22
Yılın Kadın Girişimcisi Zeynep Dereli: Tüm Türkiye'ye yayılacağız
Türkiye'nin ilk teknoloji okulu olan Tink (Teknoloji ve İnsan Kolejleri), dünyanın en inovatif 100 okulu arasına girdi. Tink Kurucusu Zeynep Dereli, bu girişimiyle Ekonomist Dergisi'nin düzenlediği 'Yılın İş İnsanları Ödülleri'nde bu yılın 'Kadın Girişimcisi' seçildi.

BURCU TUVAY
[email protected]

Tink (Teknoloji ve İnsan Kolejleri), Türkiye'nin ilk teknoloji okulu olmasının yanı sıra 2020 yılında dünyanın en inovatif 100 okulu arasına girdi. Türkiye'de şu anda en fazla Erasmus projesi yapan okul unvanını taşıyan Tink'ten mezun olan öğrencilerin kurmuş olduğu girişimler, birçok ödül ve yatırım aldı.

Tink Kurucusu Zeynep Dereli, ABD'de Princeton Üniversitesinde inşaat mühendisliği sonrasında ekonomi ve matematik öğrenimi gördü. Princeton'da üniversite öğrencisiyken, 1994'te Oyun Teorisi'yle Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan ünlü dahi John Nash'ten de matematik dersleri aldı.

Ardından Londra'daki SOAS Üniversitesinde Kalkınma Ekonomileri ile İslam Sanatı alanında yüksek lisans yaptı. Osmanlı Bankası, Shell Trading and Shipping, Atlantik Konseyi Karadeniz Enerji ve Ekonomik Forumu, APCO Türkiye gibi birçok kurumda çalıştı.

Türkiye'nin yeni bir eğitim modeline ihtiyaç olduğu fikrinden yola çıkarak 2017'de Tink'i kuran Dereli, bu girişimiyle Ekonomist Dergisi'nin her yıl düzenlediği 'Yılın İş İnsanları Ödülleri'nde bu yılın 'Kadın Girişimcisi' seçildi.

"Tink Diploma Programımızı ve eğitim metodolojimizi ülkemizin her şehrinde uygulayacak partner okullar seçmeye başladık. Tüm Türkiye'ye yayılacağız" diyen Dereli, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Tink nasıl bir eğitim modeline sahip? Sizi diğer eğitim kurumlarından ayıran özelliklerinizi öğrenebilir miyiz?

Tink'te, insanın merkezde olduğu ve teknolojik imkanların sonuna kadar kullanıldığı modern bir eğitim fırsatı yaratıyoruz. Teknolojiyi; eğitimine, sosyal hayatına ve kariyerine entegre edecek gençleri, dijital yetkinlikler ve girişimcilik ruhu kazandırarak yetiştiriyoruz.

Tink'te Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatının yanı sıra akademik ekibimiz ve danışma kurulumuzca hazırlanmış anaokulundan 12'nci sınıfa kadar devam eden haftada altı saatlik Tink Diploma Programı'nı uyguluyoruz. Tink'te öğrencilerimizin teknolojik yetkinlikleri gibi insani yetkinliklerinin de geliştirilmesine öncelik veriyoruz.

Bu kapsamda akademik olarak kendini kanıtlayan Tink Diploma Programı'na Mert Fırat liderliğinde Das Das ve Inogar Art Sanat Akademisi Programı'nı da ekledik.

Mezunların başarı oranı nedir?

Tink mezunları yüzde 100 başarı sahibiler. Mezunlarımız Boğaziçi Üniversitesinden ODTÜ'ye, yurtdışında Almanya'da Münih Teknik Üniversitesi'nden ABD'de Rutgers, Ecole 42, Syracuse gibi lider üniversitelere kabul edildiler.

Tink Lisesi'nde yurtdışında okumak isteyen öğrencilerimize İngilizce olarak Advanced Placement (AP) branş dersleri ve SAT hazırlık dersleri de veriyoruz. Harvard Üniversitesi dersleri ile yaz okulu programı uyguluyoruz. 2020 yılında dünyanın en inovatif 100 okulu arasına girdik. AB'nin 'Mükemmeliyet Merkezleri'nden biri olarak ülkemizi gururla temsil ediyoruz.

Öğrencilerinizi network olanaklarından faydalandırıyor musunuz?

Tink, kendi sosyal ağını öğrencisiyle paylaşan ve öğrencinin seçtiği Tink partneriyle proje çalışmalarını deneyimlemesini destekleyen bir yapıya sahip. Böylelikle öğrencilerimiz, sosyal hayatları ve kariyerlerini geliştirirken, girişimcilik ruhu da kazanıyorlar.

Tink jenerasyonunun temel özellikleri teknoloji okur yazarlığı, inovasyon kültürü ve çok kuvvetli networkleri'dir. Böylece öğrencilerimizin global değişimin ortasında çok önemli bir rol oynamaya aday olduklarını söyleyebilirim.

Bugüne kadar kaç öğrenciye eğitim verdiniz?

Şu anda İstanbul Çekmeköy'de doğa içindeki ana kampüsümüzde anaokulundan 12'nci sınıfa kadar eğitim veriyoruz. Binin üzerinde öğrenciyi Tink'li yapma imkanımız oldu.

Öğrencilerinize mezuniyet sonrası destekler veriyor musunuz?

Öğrencilerimizin kendini tanımaları ve doğru seçimleri yapmaları için çalışıyoruz. Bu desteğimizi mezuniyet sonrasında da Tink Mezunlar Derneği üzerinden devam ettiriyoruz. Tink kurumsal partnerlerinde yaz aylarında staj yapmalarını, girişimlerini doğru yatırımcılara sunmalarını sağlamak üzere çalışıyoruz.

Her yıl geleneksel Tink Homecoming etkinliğimizde bir araya geliyoruz. Sosyal ağımızı canlı ve kuvvetli tutuyoruz. Tink mezunlarımız, okulumuzun öğrencilerine seminerler veriyor, onlara kendi deneyimlerini aktarıyorlar.

Bu yıl ve önümüzdeki yıl yapacağınız yatırımlar hakkında bilgi verir misiniz?

Dijital ve uzaktan eğitim seçeneklerini de içeren e-öğrenme çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz ve Eylül 2021'de hibrit modelimizi uygulamaya geçeceğiz. Okulda vereceğimiz yüz yüze eğitime ek olarak öğrencilerimizin her birine bireyselleştirilmiş öğrenme yolcukları sunacağız.

Şahsi tercihleri kapsamında çevrimiçi olarak da seçmeli dersler alacaklar. Tink Lisesi'nde yurtdışında okumak isteyen öğrencilerimize çevrimiçi platformumuzdan İngilizce olarak Advanced Placement (AP) branş dersleri ve SAT hazırlık dersleri vereceğiz. Bundan sonra enerjimi Tink'te büyük bir başarı ile uyguladığımız pozitif değişimi teşvik edecek eğitim ve öğretim programımıza odaklanarak, uzun vadeli değişime yönlendirme zamanı geldi.

Bu nedenle ikinci kitabımı yazıyorum ve Tink Diploma Programı'nın son geliştirme süreçlerini kıymetli takım arkadaşlarımla yürütüyorum. Tink Diploma Programı'mızı ve eğitim metodolojimizi ülkemizin her şehrinde uygulayacak partner okullar seçmeye başladık. Tüm Türkiye'ye yayılacağız.

"BU DEĞERLİ TOHUMU YEŞERTTİK"

"Ekonomist Dergisine ülkemizde girişimciliğin geliştirilmesi ve desteklenmesi konusunda verdiği bu önemli katkıdan ötürü gönülden teşekkür ederim. Kıymetli Tink ailemizle beş yıldır verdiğimiz emeğin karşılığını bu yıl, yılın kadın girişimcisi olarak almak benim için büyük bir şeref oldu.

Ama daha da önemlisi, hep birlikte eğitime bakış açımızı, eğitimden beklentimizi ve süreçlerimizi değiştirmek, güncellemek adına ektiğimiz bu değerli tohumun yeşermiş olduğunu görmek beni çok umutlandırdı. Bu ödüle tek başıma değil, tüm Tink Ailesi ile layık görüldüm."

"KADIN - ERKEK EŞİTLİĞİNE DİKKAT ETMELİYİZ"

"Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'nun verilerine göre, toplam kadın yöneticiler dikkate alındığında Türkiye yüzde 12,2'lik bir oranla 126 ülke arasında 94'üncü sırada geliyor. Türkiye'deki kadın CEO'ların oranı ise sadece yüzde 2. Daha çarpıcı bir sonuç ise Türkiye'nin bu skorla Avrupa Birliği ortalamasını yakalamış olması.

S&P 500 şirketin içinde sadece 20 şirketin CEO'su kadın, oran yüzde 4. Kadınlar, bu ekonomik büyüklükte küçük bir kesimi temsil edebiliyor ancak yönetim kademelerine yükselme fırsatı yakaladıklarında da özellikle teknoloji alanında fark yaratıyorlar.

Dünya üzerindeki sorunların ve sosyal sorumluluk hareketlerinin önemini lütfen göz ardı etmeyin. Dijitalleşen dünyaya ayak uydurmak ve yön vermek için doğru eğitim ile yaşam boyu öğrenme şart. Bu değişimde kadın erkek eşitliğine de özellikle dikkat etmemiz gerekiyor. Hep birlikte başaracağımıza gönülden inanıyorum."

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL