DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 16 Aralık 2016

27 Ekim 2022 | 09:12
Yatırımcının Danışmanı 16 Aralık 2016
mehmet
YKB hissesinde zarardayım. Maliyeti düşürmek için almaya devam etmek doğru olur mu?

Gülizar Uğur/Isparta
Bankacılık sektöründe ağırlıklı olarak bulunan yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği çıkışlar nedeniyle sektör hisseleri baskı altında. Sektör hisselerinden YKB de aynı akıbeti yaşayan hisselerden. Hisse, Mayıs 2013’te düzeltilmiş verilere göre en yüksek 6 TL’yi görürken sonrasında düştü.

MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

Geçen süre içinde zaman zaman yukarı atakları olsa da düşüş ivmesinden kurtulamadı. Şimdilerde de önemli destek seviyelerinden 2,93 TL’ye yaklaştı. Dolar bazında 2009 yılındaki dip seviyelerine gelen hissede alıcıların toparlanmasını beklenmeli.

Emlak GYO zirvesini tekrar dener mi? Buradan yukarı çıkma ihtimali var mı?
Hüseyin Kıran/Diyarbakır
Emlak Konut GYO, düzeltilmiş verilere göre bu yıl içinde şubat ayında en düşük 2,23 TL’yi gördükten sonra yükselen bir trend sergiledi. Yaşanan çıkış kasım ayının ilk gününe kadar devam etti. 1 Kasım günü 3,22 TL’yi test ettikten sonra da gelen satışlara bağlı olarak geriledi.

Düşüş şimdilik düzeltme kapsamında kalırken çıkış trendi hâlâ varlığını koruyor. Hissenin fiyat hareketi takip edildiğinde kasım ayında test edilen rakamın en yüksek seviyelerden birisi olduğu görülüyor. Bu durum, satış baskısının bir süre daha devam etmesine neden olabilir. Öte yandan hissedeki düşüşe rağmen yabancıların paylarını artırması dikkat çekiyor. Yılın ilk günü halka açık kısım içindeki yabancı payı yüzde 62,39 iken 16 Kasım günü bu oran yüzde 69,85’e çıktı.

Sarkuysan hakkında bilgi alabilir miyim? Alım yapmak için uygun görünüyor mu?
Hacı Boğa/Yozgat
Uzun vadede çıkışını sürdüren Sarkuysan, bu yılın ilk ayında en yüksek 3,60 TL’yi test etti ve aradan geçen yaklaşık bir yıllık zaman diliminde de yatay bir seyir izledi. Hissenin özellikle eylül ayından bu yana 2,94 TL’nin üzerinde tutunma çabası dikkat çekiyor. Hissede satış baskısı yaşanmasına rağmen bu seviyelerde güçlü bir destek oluşturduğu anlaşılıyor. Ancak mevcut seviyelerden aşağıya kayması halinde çıkış esnasında oldukça hızlı geçilen 2,62 TL ilk görülecek fiyat olabilir. Satışların devam etmesi halinde ise bir sonraki hedef 2,10 TL olacak.

Usaş neden bir türlü çıkamıyor? Hisseyle ilgili görüşünüz nedir?
Kenan Doğan/Tekirdağ
Ağustos 2013’te en yüksek 3,35 TL’yi test eden Usaş, sonrasında sürekli geriledi. Hisse, yaşadığı düşüşün ardından nominal değerinin altına kaydı. Bir ara en düşük 0,38 TL’yi de gören Usaş, şimdilerde 0,40 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Hissenin çıkabilmesi için şirketin kâr yaratabilmesi şart ancak zarar açıklıyor. Her ne kadar 2016’nın dokuz aylık döneminde düşürse de zarar devam ediyor. Geçen yıl zarar eden şirket için bu yıl da benzer bir durum söz konusu. Mali açıdan yatırımcısına umut vermeyen hissede alım yerine satışın ağırlıklı olmasının anlaşılır bir tarafı bulunuyor. Kârlı şirketlerin takip edilmesinde yarar var.

Merko Gıda niye bu kadar çok düşüyor? Durumunu nasıl görüyorsunuz?
Berke Yavuz/Sinop
Merko Gıda’nın fiyat seyri takip edildiğinde hissenin 2014 yılından bu yana zaman zaman yukarı ataklarda bulunduğunu görüyoruz. Ancak hisse, bu atakların devamını getiremiyor. Gerçekleşen çıkışlar satış baskısı ile karşı karşıya kalıyor. Mart ayından bu yana da düşüş sürüyor. Son olarak kasım ayının son haftası en düşük 1,02 TL’yi gördü ve tekrar gelen tepki alımlarıyla yönünü yukarı çevirdi. Ancak istikrarlı bir çıkış için güçlü destekler var. Dokuz aylık faaliyet döneminde zarar eden şirketin yıl sonunda zarar açıklama olasılığı yüksek. Bu şartlar altında satış yönlü işlemlerin daha baskın olması şaşırtmamalı.

Pınar Et hakkında bilgi verebilir misiniz? Hissedeki çıkış artık durdu mu? Çıkma ihtimali nedir?
Yusuf Demir/Ankara
Yükselen kanal içinde hareket eden Pınar Et, mayıs ayında en yüksek 11,51 TL’ye kadar çıktı. Ardından da kâr satışlarıyla birlikte düzeltme yaptı. Ancak geçen süre zarfında alımların güçlenememesi hissenin temmuz ayından bu yana yatay seyirde bulunmasına neden olurken, diğer yandan uzun vadede çıkış kanalının destek noktaları geldi. Alıcıların güçlenmemesi halinde hissede trend değişikliği gündeme gelecek. Göstergeler ise hissenin güçlenmesine olanak verir nitelikte. Dokuz aylık kârını yüzde 11,2 artırdığı gibi Fiyat/ Kazanç oranı da 6,07 seviyesinde. Söz konusu oran, ortalamalar göz önüne alındığında makul olup bu durum alıcıların güçlenmesine olanak tanıyabilecek.

Armada Bilgisayar neden yaklaşık bir yıldır düşüyor? Daha ne kadar düşecek?
Nihat Göneç/Bursa
Armada Bilgisayar, mart ayında en yüksek 10,67 TL’yi gördü ve sonrasında düştü. Hissede çok sert bir düşüş yaşanıyor. Gelinen aşamada da düşüş varlığını sürdürüyor. Son olarak 30 Kasım günü kapanışını 5,48 TL’den gerçekleştirdi. Şirket açıkladığı dokuz aylık bilançosunda satış gelirini artıramadı. Bu durum esas faaliyet kârının düşmesine neden oldu. Esas faaliyet kârındaki düşüş ilerisi için risk olarak görülmeli. Bu da hissede satış baskısını artırırken beraberinde fiyatta gerilemeye neden oluyor. Kârda artış yaşanmaması halinde düşüş ivmesinin bir süre daha devam etmesi gündeme gelebilir.

Sabancı Holding’in fiyatını ucuz buluyor musunuz? Bu seviyeler alım için nasıl görünüyor?
Serdar Çelik/Malatya
Sabancı Holding 2013 yılından bu yana arada destek ve direnç seviyelerini aşsa da yatay bir seyir izliyor. Son olarak ekim ayının ikinci yarısında düşüşe geçti ve şimdilerde de 8,61 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Türkiye’nin önemli gruplarından biri olan Sabancı Holding’de yüksek kâr artışları yaşanmıyor. Enflasyon seviyelerinde yaşanan kârlılıklar yatırımcıda talebi artırmaya yetecek enerjiyi vermezken daha ziyade rutin bir işlem döngüsü gözleniyor. Bu da uzun vadede hissede yatay bir seyrin yaşanmasına neden oluyor. Gelinen fiyat seviyeleri ise destek seviyelerine yakın. Bu durum kısa vadede talebi artırsa da istikrarlı çıkış için daha güçlü nedenlerle ihtiyaç var.

Banvit neden çıkıyor? Hissenin bu kadar yükselmesi, alım için risk olarak görülebilir mi? Yoksa daha da çıkacak mı?
Burak Dündar/Hatay
Banvit yaşadığı düşüşün ardından uzunca bir süre taban seviyelerinde hareket ederken 21 Temmuz günü en düşük 1,97 TL’yi test etti ve sonrasında hızla yükseldi. Hissedeki çıkış aradan geçen dört aya rağmen devam ediyor. Son olarak 30 Kasım günü kapanışını 4,62 TL’den gerçekleştirdi. Tahsisli satış veya kurulacak bir ortaklıkla ilgili olarak yatırım gruplarıyla görüşmelerde bulunulduğuna dair haberin yaşanan çıkışta etkili olduğunu söylemek yanlış olmaz. Öte yandan şirketin dokuz aylık bilançosunda satış gelirini düşürmesine rağmen maliyet ve finansal giderler kaleminde gerçekleştirdiği düşüş, dönem sonunda kâra dönmesinde etkili oldu. Bu durum hissedeki çıkışı destekliyor. Fakat kârlı yapının istikrarlı şekilde devam edememesi halinde çıkışın sınırlı kalacağını göz ardı etmemeli.

Artı Holding’i uzun süredir elimde tutuyorum. Beklemek mi yoksa satmak mı daha doğru?
Çağlar Ongün/Aksaray
Yatırım ortaklıkları borsada arzu edilen performansı ve kârlılığı elde edemeyince büyük bir kısmı yatırım holding statüsüne dönüştü. Artı Yatırım Holding de bu şirketlerden birisi. Şirket sektör değiştirmesine rağmen kârlılıkta herhangi bir sıçrama yaşayamadı. 2015’te zarar eden şirketin bu yılın dokuz aylık döneminde de zararı devam ediyor. Göstergeler yıl sonunda da zarar olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor. Mali yapıdaki zayıflık, hissenin fiyatına da yansıyor. Hisse, 2014 yılından bu yana düşüyor. Mali yapısındaki belirsizlik nedeniyle Yakın İzleme Pazarı’nda (YİP) bulunan hissede ileriye dönük umut vadeden bir gelişme gözlenmiyor.

İhlas Holding çıktı diye sevinirken devamı gelmedi. Tekrar düşmeye başladı. Sizce daha da düşer mi?
Yalçın Bilgin/Giresun
Borsada işlem gören her hisse, piyasa ya da şirketle ilgili gelişmelere bağlı olarak yukarı veya aşağı hareketlerde bulunabilir. Asıl önemli olan uzun vadede yöneliminin ne olduğudur. Bu da daha ziyade şirketin mali yapısı ile bağlantılı. İhlas Holding ise mali açıdan her ne kadar son açıklanan dokuz aylık dönemde kâr etmiş görünse de son beş yılda zarar etti. Dokuz aylık dönemdeki kâr rakamı, satış gelirine bağlı olsa da yatırımcı açısından ikna edici görünmüyor. Neticede elde edilen kârın anlamlı olabilmesi için önümüzdeki süreçte de devam edebilmesi şart. Devamının gelmemesi halinde birikmiş geçmiş yıl zarar toplamı 433,3 milyon TL’nin kapanması mümkün olamayacak. Söz konusu risk hisseye talebi düşük seviyede tutarken fiyatın da borsadaki en düşükler arasında kalmasına neden oluyor.
Etiketler
Mehmet Aslan
0

  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL