DOLAR
34,87
0,03%
DOLAR
EURO
36,65
0,09%
EURO
GRAM ALTIN
3047,94
0,06%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
-0,40%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 2 Aralık 2016

27 Ekim 2022 | 09:09
Yatırımcının Danışmanı 2 Aralık 2016
Odaş’ın satış fiyatını nasıl değerlendiriyorsunuz? Hisseyle ilgili beklentinizi öğrenebilir miyim?
Onur Daş/Niğde
Bir hissede istikrarlı çıkış görebilmek için şirketin gelir ve kârlılıkta düzenli bir büyüme yaşayabilmesi önemlidir. Eğer şirket bir yıl kârını artırırken ertesi yıl düşürüyor ya da zarar ediyorsa o takdirde düzenli bir çıkış da beklenmemeli. Söz konusu durum Odaş Elektrik için de geçerli. Şirket, son beş yılda bir yıl kâr bir yıl zarar döngüsü ile faaliyet yürütüyor. Son olarak geçen yıl zarar açıkladığı göz önüne alındığında bu yıl sonunda kâr açıklaması muhtemel. Dokuz aylık faaliyet dönemine ait bilançosunda kâr açıklaması da bu olasılığı güçlendiriyor. Ancak bu durum mevcut rutinin ötesinde bir gelişmeye olanak tanımadığından düşme eğiliminin varlığını sürdürmesine neden oluyor.

Ege Endüstri uzun vadede ne yapar? Düşüş sürer mi?
Murat Topkaya/Ordu
Düzeltilmiş verilere göre geçen yıl kasım ayında en yüksek 334 TL’yi test eden Ege Endüstri, sonrasında kademeli olarak geriledi. Arada gerçekleşen yukarı ataklar ise cılız kalıyor ve gelen satışların neticesinde düşüş devam ediyor. Şimdilerde de 201 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Satış baskısının devam etmesi ister istemez hissede düşüşün sürmesine neden olacak. Takas verilerine göre yabancılar satışlarını sürdürüyor. 2016’nın ilk günlerinde halka açık kısım içindeki payın yüzde 25,32’si yabancı saklamasında bulunurken kasım ayının ilk günlerinde oran yüzde 14,28’e geriledi. Yabancı yatırımcı yıl içinde yaklaşık 40 milyon TL net satış gerçekleştirdi. Yabancı payı azaldıkça satış baskısı düşse de halihazırda mevcut payların elden çıkarılması halinde düşüş sürebilecek.

Hektaş’ın göstergeleri nasıl? Teknik veriler çıkışı destekliyor mu?
Muhammed Gümüş/ Malatya
Uzun vadeli yükselen kanal içinde hareket eden Hektaş, mayıs ayında en yüksek 4,08 TL’yi test etti. Arada geçen süre zarfında dalgalı bir seyir izlemekle birlikte yatayda hareket ediyor. Uzun vadedeyse yükselen trendini koruyor. Şimdilerde 3,55 TL’nin üzerinde tutunan Hektaş’ın tekrar yönünü yukarı çevirebilmesi için alımların güçlenmesi beklenmeli. Şirket mali açıdan büyümesini sürdürüyor. 2016 yılı dokuz aylık bilançosuna göre kârı yüzde 39,2 oranında arttı. Geçen yıl kârda cüzi miktarda yaşanan artışın bu yıl daha yüksek gerçekleşmesi mümkün olabilecek. Kârdaki artışın devam etmesi hissenin çıkması için uygun zeminin oluşmasına fırsat tanıyacak.

Enka inşaat neden çıkmak için bu kadar zorlanıyor? Hisseyle ilgili değerlendirmeniz nedir?
Davut Kızıl/Düzce
Uzun süre yükseldikten sonra 2013 yılından itibaren yataya dönen Enka, benzer hareketini sürdürüyor. Şimdilerde de bulunduğu trendin ortalamalarında yer almakla birlikte yöneliminin aşağıya doğru olduğunu söylemek yanlış olmayacak. Yönelimin kırılabilmesi için alımların güçlenmesi şart. Alımların uzun vadede varlığını sürdürmesi ise kârlı yapının devamlılığı ile yakından alakalı. Şirket 2016 dokuz aylık bilançosunda kârını artırdı. Geçen yıl gelir ve kârlılıkta yaşadığı düşüşün yerini bu yıl sonunda artışın alacağı anlaşılıyor. Kârdaki artışın sürmesi, hissenin uzun vadede çıkışını destekleyecek.

Akın Tekstil’deki düşüş sizce durdu mu? Tekrar yukarı çıkması mümkün mü?
Feyyaz Bahadır/Kırklareli
Bir hissede istikrarlı çıkış için gelir ve kârlılıkta düzenli büyüme önemlidir. Eğer şirket gelir ve kârlılıkta istikrarlı bir büyümeye sahip değilse piyasadaki dalgalanmalara bağlı olarak çıkışları olsa da düzenli bir yükseliş beklenmemeli. Söz konusu durum Akın Tekstil için de geçerli. Şirket, geçen yıl kârını düşürürken bu yılın dokuz aylık döneminde de artan gelire rağmen dönem sonu kârını geriletti. Kârdaki düşüşle hissenin fiyatındaki gerileme arasında doğrudan bir bağlantı söz konusu. Yukarı yönlü destek bulabilmesi için gevşeyen kârın güçlenmesi şart.

Brisa alım için uygun fiyata geldi mi? Sizce hangi fiyat alım için uygundur?
Ömer Nur/Manisa
Brisa yaklaşık iki yıldır düşen bir trend sergiliyor. Hissenin fiyatı düzeltilmiş verilere göre Ocak 2015’te en yüksek 10,32 TL’yi test ederken yaşanan düşüşün ardından şimdilerde 6,33 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Ancak satış baskısı devam ediyor. Şirketin satış gelirindeki artışa rağmen kârını düşürmesi, satıcıların aktif olmasına neden oluyor. Ancak takas verileri takip edildiğinde yabancı yatırımcının düşüşü fırsat olarak değerlendirdiğini anlıyoruz. Zira işlemleri daha ziyade alım ağırlıklı. Yıl içinde paylarını iki puan artıran yabancılar, halka açık kısım içindeki paylarını 2 Kasım günü itibarıyla yüzde 30,19’a çıkardı.

Torunlar GYO hakkında bilgi verebilir misiniz? Hissenin yükselememesinin sebebi nedir?
Engin Yitik/Kırşehir
Gayrimenkul yatırım ortaklığı sektör olarak uzun vadede yatırımcısına kazandırmıyor. Kısa vadede kazandıran hisseler olmakla birlikte uzun vadede olumsuz yan ağırlığını koruyor. Sektör hisselerine uzun vadeli yatırımda bulunurken bu ayrıntının göz ardı edilmemesinde fayda var. Torunlar GYO’yu değerlendirirken de bu bilgiyi göz önünde bulundurmalı. Hisse, yıl içinde yükselen bir ivme sergilerken haziran ayında en yüksek 5,50 TL’yi test etti. Sonrasındaysa düştü. Şimdilerde de 4,21 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Şirketin düzensiz bir kârlılık yapısına sahip olması ileriye dönük kâr tahmininde bulunmaya olanak tanımıyor. Bu da yatırımcının hisseye yönelik temkinli yaklaşımda bulunmasına yol açıyor.

Anadolu Efes’i nasıl görüyorsunuz? Daha da aşağı gelir mi? Şimdiki durumu nedir?
İbrahim Kara/Osmaniye
Anadolu Efes, 2013 yılından bu yana düşen bir trend sergiliyor. Hisse, bazı zamanlar yönünü yukarı çevirse de düşüş eğiliminde bir değişiklik bulunmuyor. Nisan 2013’te düzeltilmiş verilere göre en yüksek 30,85 TL’yi test ederken 16 Kasım günü kapanışını 17,21 TL’den gerçekleştirdi. Geçen süre zarfında enflasyonun fiyatları aşındırma özelliği de göz önüne alındığında düşüşün daha da boyutlanacağı anlaşılacaktır. Son iki yıldır zarar eden şirketin bu yıl finansal giderlerini düşürmesi dönem sonunda kâra geçmesine olanak tanıdı. Ancak artan döviz kurunun yılın son ayında da sürmesi halinde son çeyrekte şirketin kârında düşüş yaşanması gündeme gelecek. Bu da hisse üzerinde baskıya neden olabilecek.

Sizce 21 TL’nin altında Ege Gübre alınır mı? Hissenin 30 TL’yi görme şansı var mı?
Müjdat Polat/Konya
Ege Gübre’nin geçmiş yıl fiyat hareketi takip edildiğinde zaman zaman yukarı ataklarda bulunduğu sonrasında gelen satışlarla birlikte gerilediği gözleniyor. Hisse, son olarak kasım ayının ilk haftasında gerçekleştirdiği atakla 23,62 TL’ye kadar yükseldi. Ancak sonrasında yine geriledi. Yukarı atakların kısa süreli ve zayıf
kalması, çıkışın kalıcılığına engel teşkil ediyor. Bunda şirketin düzenli bir kâr artışı sağlayamamasının etkisi var. Şirket, son beş yılda bir yıl kâr ederken ertesi yıl zarara döndü. Geçen yıl ilk defa rutin bozuldu ve zarar beklenen yılda cüzi de olsa kâr açıklandı. Dokuz aylık bilançoya göre bu yıl sonunda yine kârın artacağı görülüyor. Ancak istikrarlı kâr artışına yönelik düşük beklenti, hissenin istikrarlı yükselmesine mani oluyor.

Gen Yatırım’ın yıl sonu hedefi sizce ne olur? Bilançosu hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Erkan Maral/Van
Hisselerle ilgili beklentide bulunabilmek için güçlü nedenlerin olması önemlidir. Eğer şirket zarardaysa ya da zayıf bir kârlılık yapısına sahipse ileriye yönelik beklentiye girmek için neden olmayacaktır. Kuşkusuz her hisse piyasadaki genel dalgalanmaya bağlı olarak ya da şirketle ilgili gelişmelerden kaynaklı çıkışlar gerçekleştirebilir.

Ancak bu çıkışlar şirket zararda olduğu sürece sınırlı kalacaktır. Gen Yatırım Holding için de benzer durum söz konusu. Şirket mali yapısının belirsizliğinden dolayı Yakın İzleme Pazarı’nda (YİP) bulunuyor. Geçen yıl zarar eden şirketin verilere göre bu yıl da zarar etmesi kaçınılmaz görünüyor. Birikmiş geçmiş yıl zararı ise 175,7 milyon TL. Mevcut haliyle hisseye yatırımda bulunmak gereksiz risk almak anlamına gelecek.
Etiketler
Mehmet Aslan
0

  • ALTIN GRAM - TL 3047,94 0,06%
  • ALTIN ONS 2718,36 0,04%
  • BIST 100 10058,47 -0,4%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,428 -0,11%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41615 -0,01059%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 107 4,3624%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8745 0,0256%
  • EURO/DOLAR 1,0496 0,0353%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6526 0,0872%
  • STERLIN/DOLAR 1,2753 0,05021%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL