Bist 100
8718,11
-1,25%
Bist 100
Dolar/TL
32,3382
0,0907%
Dolar/TL
Euro/TL
35,1637
0,1109%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0874
0,017%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2247,93
0,17%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Aile tesisinde çıkan yangında fark edip girişimci oldu: Katı yakıtta alternatif olacağız

12 Mayıs 2021 | 22:35
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 20:32
Aile tesisinde çıkan yangında fark edip girişimci oldu: Katı yakıtta alternatif olacağız
Burcu Tuvay btuvay@ekonomist.com.tr

Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nda Ayşegül Abacı, Defne Pelet girişimiyle 'Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi' seçildi. Defne dalı atıklarından biokütle yakıtı üreten Abacı, ''Katı yakıtta vazgeçilemez alternatif olmayı hedefliyorum" diyor.

02-15 Mayıs 2021 tarihli sayıdan

Ekonomist Dergisi, Garanti BBVA ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) iş birliğiyle 14'üncü kez gerçekleştirilen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nda bu yıl Ayşegül Abacı, Defne Pelet girişimiyle 'Türkiye'nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi' seçildi.

Hatay'da ailesinin sahip olduğu defne kurutma işletmesinde çıkan yangında atıl durumdaki defne dallarının söndürülememesi üzerine dalların yüksek yanıcı özelliğini fark ederek bunu değerlendirmek üzere düşünmeye başlayan Abacı, doğayı kirletmeden ısınma ihtiyacına çevreci bir alternatif sunan biokütle yakıtı üretmeye karar verdi.

2017 yılında Defne Pelet'i kuran Abacı, Türkiye genelinde defne dal atıklarından biokütle yakıtı üreten ilk şirketin sahibi ve pelet yakıtı alanında ülkemizin tek kadın girişimcisi olarak faaliyet gösteriyor.

Üretimi günde 20 tona çıkardıktan sonra ilk ihracatını Finlandiya'ya gerçekleştiren Abacı, "Türkiye'de enerji sektörü için katı yakıt konusunda vazgeçilemez bir alternatif olmayı hedefliyorum.

Yeni projemiz olan defne dal atıklarından kedi kumu projemizi de hayata geçiriyoruz" diyor. Abacı, sorularımıza şu yanıtları verdi:

Defne Pelet'i hangi fikirle kurdunuz? Bize girişimciliğe başlama hikayenizi anlatır mısınız?

Ailem defne yapraklarını satarak geçimini sağlıyordu. Benim de okuldan arta kalan her zamanım, aileme ait olan bu defne kurutma tesisinde geçiyordu. Eğitimimin ardından yeniden memleketime döndüm. Babam
defne kurutma tesisini büyütmüştü. Bu aynı zamanda defne dal atıklarının da arttığı anlamına geliyordu. Defne dal atıkları ailem için bir sorun olmaya başlamıştı.

O dönemde işletmemizde bir yangın çıktı. Yangının uzun süre söndürülememesi, defne dalı atıklarının yanıcı özelliğini fark etmeme neden oldu. Araştırmalarım sonucunda dünyada yenilenebilir bir enerji kaynağı olan biokütle enerjisine rastladım.

Biokütle enerjisinin tamamen atık dallarla üretilen çevreye fayda sağlayan bir katı yakıt olduğunu öğrendim ve kendi bünyemizde bulunan defne dal atıklarına bu şekilde bir katma değer sağlamak amacıyla 2017 yılında Defne Pelet'i kurdum.

"EKONOMİST'İ OKURKEN BİR HAYAL KURDUM"

"Girişimci olmaya karar verdiğim ve ekonomiyi yakından takip ettiğim bir dönemde ilk defa Ekonomist Dergisi'ni satın almıştım. Tesadüf ki aldığım sayıda yılın kadın girişimcileri tanıtılıyordu. 2017 yılında almış olduğum o dergiyi halen saklıyorum çünkü o sayıyı okurken bir hayal kurdum. Bir gün bu dergide Defne Pelet anlatılacaktı ve kendime 'Bir gün o sahnede sen de ödül alacaksın' dedim. Benim için 'Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci Ödülü' çok kıymetli bir ödül. Çünkü girişim yolculuğumun başlamasına büyük etkisi oldu."

Üretmiş olduğunuz biokütle yakıtını nasıl elde ediyorsunuz?

Öncelikle pelet yakıtı üretilirken kesinlikle ağaç kesilmiyor. Tamamen atık malzemeler hammadde olarak kullanılıyor ve üretim aşamasında herhangi bir kimyasal bağlayıcı kullanılmıyor. Atık durumunda olan dallar öncelikle kırıcı makinelerden geçiriliyor ve daha sonra toz talaş haline getiriliyor.

Hammadde kurutma fırınına veriliyor. Yüksek sıcaklık ve basınç altında preslenerek pelet yakıtı elde ediliyor. Şu anda çeşitli illerden çam ağacı atıkları da almaya başlayarak hem atık toplama kapasitemizi hem de yakıt üretim kapasitemizi artırdık.

Bu yakıt hangi alanlarda ve sektörlerde kullanılabiliyor? Ne gibi avantajlar sunuyor?

Pelet yakıtı ısınma enerjisi konusunda çevreci bir alternatif sunuyor. Yenilenebilir bir enerji kaynağı olması açısından tamamen doğa dostu bir yakıt. Bu yakıt evlerde bireysel tüketiciler, fındık kömürü kullanılan kazanlarda, ekmek fırınlarında, mandıralarda kullanılabilir.

Bu yıl ve önümüzdeki yıl üretiminizi ne kadar artırmayı hedefliyorsunuz?

Günlük 2 tonluk üretimle 100 metrekare alanda test denemeleri yaparak başladım. Daha sonra gün lük 5 ton üretim yapan pres makinası ile stoklu çalışarak var olan taleplere yeterli gelmeye çalıştım.

Şu anda bin 500 metrekare kapalı alan ve günlük 20 tonluk üretim kapasitemizle yolumuza devam ediyoruz. Kapasitemizi günde 40 ton üretim yapan entegre bir tesis haline getirmeyi planlıyorum.

Türkiye'de verdiğiniz hizmetlerden bahseder misiniz?

Bulunduğumuz ilde 10 farklı ekmek fırınının ısınma ihtiyacını karşılıyoruz. Türkiye'nin en güney uç noktasındayız. Türkiye'nin en kuzey uç noktasında bulunan yaklaşık 30 dönümlük bir seranın ısınma ihtiyacını karşılıyoruz.

Ürünlerimiz 16 farklı ilde bireysel tüketiciler tarafından çevreyi kirletmeden kullanılıyor. Yeni projemiz olan defne dal atıklarından kedi kumu projemizi hayata geçiriyoruz.

Bu projeniz hakkında bilgi verir misiniz?

'Daphnecatlitter' marka ismimiz ile kedi kumu sektörüne bir yenilik katacağımıza inanıyoruz. Kedi kumunda en dikkat edilmesi gereken konunun kokuyu hapsetme olduğuna inanıyoruz ve üretimini yapmayı planladığımız kedi kumunun kokuyu hapsetme oranı çok yüksek.

Kedi dostlarımız için hiçbir alerjik reaksiyon göstermeyen bir seçenek olacak çünkü kimyasal bir bileşen kullanılmadan üretiliyor.

Yurtdışında hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?

İlk ihracatımızı Finlandiya'ya yaptık. İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka gibi İskandinav ülkeleri başta olmak üzere 10 farkı ülkeden temsilcilik isteniyor. Bunun alt hazırlığını yapıyoruz.

Yapacağınız yatırımlar ve büyüme hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Günlük 20 tonluk üretim kapasitesine geçerek bölgesinde odun peleti konusunda tek entegre tesis olduk. Öncelikle yaptığımız yatırımla var olan müşteri potansiyelimizi artırmayı hedefliyoruz. Planladığımız seviyeye ulaşırsak şu anki üretimimizi iki katına çıkarıp yüzde 50 büyüme hedefleyerek devam etmeyi planlıyoruz.

Türkiye'de enerji sektörü için katı yakıt konusunda vazgeçilemez bir alternatif olmayı hedefliyorum. Özellikle fabrikalar, kömür kullanan oteller, hamamlar ve ekmek fırınları, toplu konutlar ve kamu kurumla-rını hedefliyoruz.

Kedi kumu alanındaki hedefleriniz neler?

Kedi kumu konusunda e-ticaret siteleri ve büyük marketleri hedef alarak ürünümüzün daha ulaşılabilir olmasını sağlamak istiyorum. Yurtdışındaki pet marketlerde kendi marka ismimle satış yapmak ve kendi ülkemde kazandığım marka değerimi yurtdışına taşımak istiyorum.

"BÖLGEDEKİ GENÇLERE İSTİHDAM YARATACAĞIZ'

"Hatay'ın Yayladağı ilçesinde faaliyet gösteriyoruz.

Bulunduğumuz ilçede çok fazla istihdam alanı bulunmuyor. Burada okuyan gençlerin çoğu daha büyük şehirlere iş aramak amacıyla göç ediyor.

Bulunduğumuz bölgede istihdam alanı yaratarak buradaki gençler için de bir umut olmayı hayal ediyorum. Kendi ilçemin gençleri ile Defne Pelet'i daha yukarıya taşıyacağımıza inanıyorum. Şu anda 70-80 haneye istihdam sağlıyoruz. Bu da bizler
0

  • ALTIN GRAM - TL 2247,79 0,16%
  • ALTIN ONS 2161,92 0,06%
  • BIST 100 8718,11 -1,25%
  • DOLAR/JAPON YENI 149,288 0,091%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35392 0,05136%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,7195 -0,8706%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3389 0,0929%
  • EURO/DOLAR 1,0874 0,0133%
  • EURO/TURK LIRASI 35,1622 0,1068%
  • STERLIN/DOLAR 1,27251 -0,04634%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL