Bist 100
9079,97
3,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,3709
0,1061%
Dolar/TL
Euro/TL
35,0611
-0,1086%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,079
-0,0111%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2324,03
0,1%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Eğitimde dijitalleşme dönemi

28 Ağustos 2020 | 09:00
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 16:36
Eğitimde dijitalleşme dönemi
Pandemi ile birlikte dijital dünyadaki hızlı gelişmeler, eğitim sektörünün yönünü de değiştirdi. Bu süreçte, eğitimde tüm kademelerde etkili bir 'uzaktan öğretim' sürecine geçildi. Gerek devlet okulları gerekse özel eğitim kurumları bu sürece hızlı adapte oldu. Uzaktan eğitimin bir süre sonra koşullar normale dönse bile devam edeceği öngörülüyor.

Tüm dünyada etkisini hızlı bir şekilde artıran ve pandemi haline gelen Covid-19 nedeniyle zorunlu bir dijital dönüşüm ile karşı karşıya kalındı. Bu dijital dönüşümün en büyük yankıları eğitim dünyasında gerçekleşti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okulları sağlık önlemleri nedeniyle kapatıp 'uzaktan eğitime' geçti. Çok kısa bir sürede Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve EBA-TV üzerinden yayınlar başlatıldı.

UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİ


Mevcut altyapı üzerinden başlatılan yayınlar, TRT ile yapılan protokolle televizyon üzerinden de desteklenmeye başladı ve televizyon yayınları da uzaktan eğitimin omurgasını oluşturdu. MEB hazırlıksız yakalanılan bu sürece çok kısa sürede uyum sağladı ve yayınların kalitesini artırmaya başladı.

Bu süreçte özel okullar da geliştirdikleri dijital eğitim platformları aracılığıyla eğitimlerine online olarak devam etti. Yazar Yuval Noah Harari, 'Koronavirüs Sonrası Dünya' başlıklı makalesinde, hükümetlerin bugünlerde verecekleri kararların gelecek yıllarda bütün dünyada sağlık, ekonomi, politika ve kültürü şekillendireceğini belirterek, koronavirüs salgını sonrasında artık farklı bir dünyada yaşayacağımızın altını çiziyor.

Buradan hareketle, salgın nedeniyle bugünlerde zorunlu olarak ve geçici kaydıyla uygulamaya konan uzaktan eğitimin bir süre sonra koşullar normale dönse bile devam edeceği öngörülüyor.

HIZLI AKSİYON ALINDI


Bilindiği gibi Türkiye'de uzaktan eğitim yeni bir olgu değil. 1970'li yıllarda 'Mektupla Öğretim' adı altında başlayan bu süreç, Anadolu Üniversitesi tarafından geliştirilerek bugünlerde çok yaygın olan açık öğretim fakültelerine dönüştürüldü.

Anadolu Üniversitesi'nin yanı sıra açık öğretim fakülteleri bulunan Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi de zaman içinde gerek altyapı gerekse içeriklerin hazırlanması ve sınav konularında deneyim kazanarak kendilerini geliştirdi.

Öte yandan MEB'in ise bu konuda yeterli deneyimi yoktu. Ancak çok kısa bir sürede aksiyon alındı. Binlerce canlı sınıf uygulamasıyla o güne kadarki uzaktan eğitim uygulamaları bir üst basamağa taşındı. MEB'in yaptığı uzaktan eğitimin psikolojisi ve pedagojisi üniversite düzeyinde yapılan uzaktan eğitimden farklı.

Yapılan eğitim okul kademelerine ve yaş gruplarına göre farklılaşıyor. MEB'in '2023 Eğitim Vizyonu'nda da ifade edildiği gibi, günümüz koşullarında tek kanatla uçmak mümkün değil.

Bakanlık, öğrencileri bir yandan çağın gereği dijital dünyaya hazırlarken, diğer yandan öz değerlerine sahip çıkan ve bu değerleri özümseyen, insanlığın ortak değeri olması gereken erdemlere sahip olarak yetiştirmeyi hedefliyor.

KİŞİYE ÖZGÜ ÖĞRETİM


Sektör temsilcileri, önümüzdeki dönemde teknolojiyi ve yapay zekayı iyi kullanabilen ve öğretim süreçlerine entegre edebilen eğitim kurumlarının daha çok tercih edileceği görüşünde hemfikir. Çünkü artık 'kişiye özgü öğretim modeli' dijital süreçlerle daha da pekişiyor.

Bu model, öğrencinin kendi öğrenme yöntemine göre eğitim almasını, mekan bağımsız takibinin yapılmasını, öğrenme kapasitesinin ve hızının tespit edilip potansiyelinin maksimuma çıkarılmasını, ilgi ve yeteneklerinin belirlenip kariyer planının daha sağlıklı yapılmasını sağlıyor. Bu nedenle velilerin, teknolojiyi iyi kullanan okullara yöneliminin artması bekleniyor.

HİJYEN TEDBİRLERİ


Bunun yanında yeni normalde kampüs yaşamına yönelik tedbirler ve düzenlemeler de eğitim sektörünün en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Pandeminin etkilerinin ne kadar süreceği, 'yeni normal' kavramının hayatımızda neleri değiştireceği yaşayıp görülecek.

Bu anlamda eğitim sektörü çok büyük ve iyi bir sınav veriyor. Tüm hijyen koşullarını sağlayan okullar, pandemi ve alınan önlemler konusunda çocukları derslerde bilinçlendirecek. Onların da ailelerini bilinçlendirmeleri hedefleniyor.

BAHÇEŞEHİR KOLEJİ


150 BİN ÖĞRENCİYE UZAKTAN EĞİTİM VERİYOR
DİJİTALLEŞME YATIRIMI
İki yıldan bu yana kullanmakta olduğu yapay zeka tabanlı kişiye özgü dijital öğrenme Platformu Metodbox üzerinden uzaktan eğitim yürüten Bahçeşehir Koleji, Türkiye'nin eğitim entegrasyonlu ilk yerli görüntülü konuşma platformu SeeMeet'i sundu. Eğitimde dijitalleşmeye 12 yıldan bu yana yatırım yaptıklarını söyleyen Bahçeşehir Koleji İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel, beş yıldır da Metodbox uygulamasının üzerinde çalıştıklarını vurguluyor.

20 MİLYON TL YATIRIM
Beş yılda 20 milyon TL yatırımla kurulan ve şu an itibarıyla İstanbul ve Ankara'da teknoparklarda 100'e yakın mühendis ve yazılımcının çalıştığı Metod-box ile aynı anda 150 bin öğrenciye uzaktan eğitim verdiklerini söyleyen Hüseyin Yücel şöyle devam ediyor:

"Metodbox ile Kişiye Özgü Öğretim Modeli'mizi (KÖM) yapay zeka tabanlı hale getirerek geleceğe taşıdık. Uzaktan eğitim sürecinde de Metodbox ile çok başarılı sonuçlar aldık. Bu başarının bir ayağında güçlü öğretmen kadromuz var. Diğer ayağında ise İstanbul ve Ankara'daki teknoparklarda çalışan yazılımcı ve mühendis kadromuz var.

Özellikle pandemi sürecinde bu arkadaşlarımız canla başla çalışarak uzaktan eğitim sürecimizin sorunsuz geçmesi için çalıştı. Şimdi bu ekiple birlikte, eğitim entegrasyonu olan ilk yerli görüntülü konuşma uygulamamız SeeMeet'i ortaya çıkardık. SeeMeet'i nisan ayından bu yana kullanıyoruz."

VERİMLİ ETKİLEŞİM

SeeMeet, Metodbox ve yayınlarıyla birlikte 360 derece bir akademik süreç yürüttüklerini söyleyen Bahçeşehir Koleji Eğitim ve Eğitim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan ise şu noktalara dikkat çekiyor: "Öğrencilerimizin tüm derslerinin materyallerine ve videolarına erişebileceği yapay zeka tabanlı kişiye özgü dijital öğrenme platformumuz Metodbox, kendi öğretmenleriyle canlı derslerini gerçekleştirecekleri görüntülü konuşma platformumuz SeeMeet ve yayınlarımızla 360 derece bir akademik süreç yürütüyoruz.

SeeMeet ile öğrencilerimize, öğretmenleriyle ve arkadaşlarıyla daha verimli etkileşime girebilecekleri bir platform sunuyoruz. SeeMeet'i diğer görüntülü görüşme platformlarından ayıran en önemli nokta, eğitim odaklı olması ve Metod-box dijital eğitim platformu ile tam uyum içerisinde çalışması."

UĞUR OKULLARI


"YENİ NORMALE HAZIRIZ""
YÜZ YÜZE EĞİTİMİN KAZANIMLARI
Okulların hem eğitimde hem de fiziksel olarak aldığı önlemleri Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulabe-roğlu ile konuştuk. Okula dönüş için herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Nevzat Kulaberoğlu, "Okul sokaktan daha güvenli" dedi.

Uzaktan eğitimin öğretim müfredatları içerisinde önemli bir yere sahip olması gerektiğine ve teknolojinin eğitimde yer almasının önemine değinen Nevzat Kulaberoğlu, yüz yüze eğitimin kazanımlarının daha fazla olduğunun da altını çizdi. Kulaberoğlu, şöyle devam etti: "Öğrencilerin öğretmenleriyle yüz yüze olması, arkadaşlarıyla sosyalleşmesi, etkileşimli ortamda kendi yaş kazanımlarına uygun şekilde eğitim alması çok önemli.

Öğrenci gün içinde ne kadar ekran başında kaldıysa aynı süreyi ailesiyle ve arkadaşlarıyla geçirebilmeli. Ders sürelerimizi bu dengeleri gözeterek planladık ve günlük 6 saatlik ders programımızda her online dersi 35 dakika olarak oluşturduk."

YAPAY ZEKA KULLANILIYOR
Uğur Okulları'nın yüz yüze ve çevrimiçi eğitimin bütünleştiği eğitim modeliyle uzaktan eğitimde yarattığı farka da değinildi. Üç yıldır Uğur Okullarında aktif olarak kullanılan, kişiye özgü ve yapay zeka tabanlı dijital öğrenme- öğretme platformu Metodbox ile pandemi döneminde okul eve taşındı.

Metodbox ile her gün 75 bin aktif kullanıcı eğitime kesintisiz devam etti. Uğur Okulları bu yıl canlı derslerini de Metodbox'a taşıyarak bir ilki gerçekleştirecek.

Metodbox içerisine entegre edilen, yerli ve eğitim odaklı görüntülü ve etkileşimli ders sistemi SeeMeet ile dijital okul ortamının ihtiyaçları Uğur Okulları kapsamlı bir çalışma hazırlayarak "Covid-19 Salgını Sonrası Eğitim ve Öğretimde Alınacak Tedbirler ve Uygulamalar Rehberi"ni yürürlüğe koydu ve okullarını bu rehberdeki yönergelerle yeniden kurguladı.

Rehber, okulun her alanı, okula geliş ve gidişin her aşaması için ayrıca oluşturulmuş önlemleri ve uygulamaları kapsıyor. Sosyal mesafe kuralına göre oturma düzeni oluşturuldu. Nevzat Kulaberoğlu, "Ders esnasında sınıf kapıları açık olacak, öğrenciler ve öğretmenler maskeli olacak, öğretmenimiz siperlik de takacak. Ders öncesi, ders esnası ve ders sonrası olmak üzere her koşul göz önünde bulundurularak tebdirler alınacak ve takibi yapılacak" dedi.

SEVİNÇ OKULLARI


KESİNTİSİZ EĞİTİME DEVAM EDİYOR
TEMİZLİK ODAĞIMIZDA
Sevinç Koleji olarak; Ataşehir, Bahçeşehir, Beylikdüzü, Etiler, Çekmeköy, Soyak Yenişehir, Ümraniye Çamlık, Yeşilköy, İzmir ve Diyarbakır'da 12 kampüsümüz var. 2020-2021 yılında Maltepe'de Ortaokul-Lise kademelerinde hizmet verecek olan yeni kampüsümüz açılıyor. Okul temizliği ve hijyen Sevinç Koleji için her zaman önemli ve çok titizlik gösterdiğimiz bir başlık. Ancak Covid-19 sonrası okul sağlığı ve temizlik çok daha titizlikle yaklaştığımız bir başlık oldu.

PANDEMİDE ONLİNE EĞİTİM
Sevinç Eğitim Kurumları'nın 35 yıldır süregelen ve dünyada eğitimde uygulanan yeniliklere göre güncellenen çok güçlü bir akademik sistemi, istikrarlı başarıları var. Her yıl olduğu gibi dünyadaki yenilikleri takip ederek eğitim sistemimizde yenilikler ve güncellemeler yapıyoruz.

Pandemi sürecinde olmamız nedeniyle dijital eğitim tarafına güçlü yatırımlar yaptık. Anaokulundan liseye kadar öğrencilerimizin online eğitimde kesintisiz olarak eğitim almaları için; canlı sınıflarımız, online sınavlarımız, kare kodlarımız, soru çözüm videolarımız, konu anlatım videolarımız, ölçme-değerlendirme sistemimiz, rehberlik çalışmalarımız, öğrenci takip sistemimiz hazır.

Öğrencinin akademik gelişimi için hazırlanan dijital içeriklerimizin yanı sıra öğrencinin yetenekleri doğrultusunda gelişim göstereceği sosyal derslerin dijital içeriklerini de oluşturduk.

YENİ DÖNEME HAZIRIZ
16 Mart tarihinde başlayan uzaktan eğitim sürecinde; tüm eğitim kadromuzun özverili çalışmaları ile ilk haftadan itibaren tüm ders içeriklerini dijitale çevirerek, öğrencilerimizin hizmetine sunduk. Online sınıflarımızda canlı ders anlatımları, online olarak gerçekleştirdiğimiz sınavlarımız, ölçme-değerlendirme sistemimiz, online seminerlerimiz, projelerimiz, sınava hazırlık programlarımız ve uzman rehberlik desteğimiz ile öğrencilerimizin süreci en verimli şekilde geçirmelerini sağladık.

Sevinç'te eğitim kesintisiz olarak devam etti. 8. sınıf öğrencilerimiz LGS, 12. sınıf öğrencilerimiz YKS sonuçları ile Sevinç'te 35 yıllık başarı geleneğini sürdürürken, geçtiğimiz yılların da üstünde başarılar elde ettiler. Yeni eğitim dönemi için de online eğitim için de yüz yüze eğitim için de tüm içerik ve ders planlarımızı oluşturduk.
0

  • ALTIN GRAM - TL 2324,03 0,1%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9079,97 3,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,411 0,022%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35345 -0,04284%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3709 0,1061%
  • EURO/DOLAR 1,079 -0,0111%
  • EURO/TURK LIRASI 35,0611 -0,1086%
  • STERLIN/DOLAR 1,26252 0,01386%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL