DOLAR
41,58
0,01%
DOLAR
EURO
48,84
0,90%
EURO
GRAM ALTIN
5109,11
1,66%
GRAM ALTIN
BIST 100
11123,12
-0,25%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Hemen her evde yapılıyor: Köyün geçim kaynağı orcik

Elazığ’da kış aylarının vazgeçilmezi olan orcik yapımı başladı. Üreticilerden Tayfun Erdem, asırlardır süren bu geleneği doğal yöntemlerle sürdürdüklerini belirtti.


Son Güncellenme:
Hemen her evde yapılıyor: Köyün geçim kaynağı orcik

Elazığ’ın Değirmenönü (Zerteriç) köyünde kış aylarının vazgeçilmezi orcik yapımı, asırlardır süregelen gelenekler çerçevesinde devam ediyor. İşte anlattıkları:

 

 

1 ÜZÜM VE CEVİZ HASADININ ARDINDAN

ÜZÜM VE CEVİZ HASADININ ARDINDAN

Üzüm ve ceviz hasadının ardından köy halkı, orcik üretimi için mesaiye başladı.

 

2 NASIL YAPILIYOR?

NASIL YAPILIYOR?

Üzümler sıkıldıktan sonra şıra, özel toprakla mayalanıyor ve kazanda kaynatılıyor.  Yüzeye çıkan "paf" temizlendikten sonra un eklenip bulamaç haline getiriliyor ve cevizler ipe dizilerek karışıma batırılıyor. Bu gelenek, köy halkının hem geçim kaynağı hem de kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.

 

3 GENELDE CEVİZLİ SUCUK DİYORLAR

GENELDE CEVİZLİ SUCUK DİYORLAR

Emekli olduktan sonra 25 yıldır orcik ve pestil üretimini sürdürdüğünü belirten Tayfun Erdem, "Orcik sezonu başladı. Hemen hemen her gün yapıyoruz. Önce üzümü sıkıyoruz. Ondan sonra özel toprağından şıranın içerisine katıyoruz. Bunun ekşiliğini alıyor. Daha sonra üzümü kazana doldurup kaynatıyoruz. Bunun yüzüne çıkan pafını alıyoruz. Akşamdan kaynatıyoruz, sabaha kadar dinleniyor. Ondan sonra tekrar kazana çekiyoruz ve tekrar kaynatıyoruz. Akabinde un katıyoruz ve liviç yapıyoruz ve tekrar kazana dolduruyoruz. Bir saate yakın karıştırıyoruz. Ondan sonra orcik yapımına başlıyoruz. Üzüm ve ceviz kaliteli olacak. Özellikle şırasında oluşan o pafı almak lazım. Talep çok güzel. Bazen talepleri yetiştiremiyoruz bu da kaliteye bağlı. Genelde cevizli sucuk diyorlar bizim Elazığ’da 'Orcik' olarak geçiyor" dedi.

 

4 HEMEN HEMEN HER EVDE YAPILIYOR

HEMEN HEMEN HER EVDE YAPILIYOR

Orcik’in köy yaşamındaki önemine dikkat çeken Bilal Erdem ise, "Köyümüzde şu anda üzüm ve ceviz hasadı zamanıdır. Bu hasatlardan elde edilen Anadolu’muzun en güzel tatlarından biri olan orcik yapımını yapmaktayız. Orcik yapımı ortalama her bir işlemler için bir hafta sürmektedir. Bir gün öncesinden üzüm sıkımından başlar, ardından cevizler ipe dizilir. Daha sonra elde edilen şıra ile içine karışım yapılan unla bulamaç dediğimiz madde elde edilir. Tamamıyla el ürünü ve doğal ve organiktir. Köyümüzde meşhur olduğu için hemen hemen her evde yapılmaktadır. Köyümüzün geçim kaynağı da bu şekildedir" şeklinde konuştu.

 

0
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL