Bist 100
9548,09
-1,36%
Bist 100
Dolar/TL
32,5126
0,0708%
Dolar/TL
Euro/TL
34,5848
0,0781%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0623
0,0542%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2492,39
0,13%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Koronavirüsün yeni mutasyonu hakkında neler biliniyor? DSÖ ne diyor?

20 Aralık 2020 | 22:49
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 18:16
Koronavirüsün yeni mutasyonu hakkında neler biliniyor? DSÖ ne diyor?
İngiltere'nin koronavirüsün yeni türü nedeniyle vaka sayılarının bazı bölgelerde hızla arttığı yönündeki açıklamasının ardından tüm gözler ülkeye çevrildi. Türkiye ile birlikte bir çok Avrupa ülkesi İngiltere'den uçuşları geçici olarak durdurdu. Yasak kararı alan ülke sayısının artabileceği düşünülüyor.  Peki, koronavirüsün yeni mutasyonu hakkında neler biliniyor? DSÖ ne diyor? İşte son koronavirüsün yeni mutasyonu ile ilgili son gelişmeler:

  • İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından yapılan açıklamalara göre koronavirüsün yeni türü yüzde 70 daha hızlı yayılıyor.

  • Bu yeni türün daha ölümcül olduğu yönünde bir bilgi yok.

  • Aşıların bu yeni türe karşı daha az etkili olabileceğine dair bir veri bulunmuyor.

  • İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, İngiltere'deki yeni ve daha sıkı kısıtlamaların bir süre daha geçerli olabileceğini söylüyor. Aşının önemine vurgu yapan Hancock, "İnsanları güvende tutmak için bu aşıyı yaptırmalıyız. Bu yeni varyantın ne kadar hızlı yayıldığı göz önüne alındığında, aşıyı uygulamaya koyana kadar kontrol altında tutmak zor olacak" diyor.


TÜRKİYE İNGİLTERE'DEN UÇUŞLARI DURDURDU


Koronavirüsün mutasyonu sonrası alınan kararı açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Koronavirüsün mutasyonuyla İngiltere’de bulaş hızının arttığı bildirilmiştir. Cumhurbaşkanımızın talimatı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın koordinasyonu ile tedbiren; İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan ülkemize olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alınmıştır” mesajını paylaştı.

HOLLANDA İNGİLTERE'YE UÇUŞLARI DURDURDU


Hollanda, İngiltere'de yeni tip koronavirüsün daha hızlı yayıldığı belirtilen mutasyonunun tespit edilmesinin ardından bu ülkeye uçuşları 1 Ocak 2021'e kadar durdurdu. Açıklamada, "Önümüzdeki birkaç gün içinde diğer AB ülkeleri ile Hollanda, virüsün yeni türünün İngiltere'den getirilmesi riskini azaltmak için alınacak önlemlerin kapsamını görüşecek." ifadesi kullanıldı.

İngiltere'nin güneydoğusunda bulunan "Kovid-19'un daha hızlı yayılan yeni türü" ile benzer özellikler gösteren bir vakanın, aralıkta ülkede görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, gelişmelerin yakından takip edildiği, kara ve deniz yoluyla yapılan seyahatlerle ilgili ek kısıtlamaların düşünüldüğü kaydedildi.

YASAK KARARI ALAN ÜLKE SAYISI HIZLA ARTIYOR



  • Hollanda'nın ardından Fransa, Belçika, Almanya, İrlanda, İtalya'dan da geçici olarak İngiltere'den seyahatlerin yasaklandığı yönünde açıklamalar geldi.

  • Fransa bu gece yarısından itibaren 48 saatliğine İngiltere'den yolcu ve yük taşıma araçlarının ülkeye girişini yasakladı.

  • İtalya da 6 Ocak'a kadar seyahat yasağı getirdi.

  • Belçika Başbakanı Alexander De Croo, bu ülkeyle hava ve demir yolu ulaşımını en az 24 saat durduracaklarını bildirdi.

  • Avusturya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İngiltere’de ortaya çıkan mutasyona uğramış Kovid-19 türünün ülkeye girmesini önlemek için İngiltere'den gelen bütün uçuşların durdurulacağını bildirdi. Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg "Halkımızı söz konusu tehlikeden korumak için bu radikal kararı almak zorundayız." ifadesini kullandı. Bu tehlikeli gelişme karşısında hızlı karar alınması gerektiğini kaydeden Schallenberg, İngiltere'den gelecek bütün uçuşların durdurulacağını, bunun için gerekli resmi yazının hazırlandığı bilgisini paylaştı. Schallenberg, Hollanda, İtalya ve Belçika gibi bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de benzer adımlar attığını belirterek, virüsün mutasyona uğramasının Kovid-19’un hala ne kadar tehlikeli olduğunun bir göstergesi olduğunu kaydetti.

  • Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, İngiltere ile hava yolu ulaşımını gece yarısından itibaren durduracaklarını belirtti. Spahn, ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, "Gece yarısından itibaren İngiltere'den gelecek tüm uçuşlar yasaklandı. Yarın İngiltere ve Güney Afrika'dan girişleri bir düzenleme ile kısıtlayacağız." ifadesini kullandı.


https://www.ekonomist.com.tr/haberler/ispanyol-gribinden-sonra-normal-hayata-nasil-donuldu-virus-yok-oldu-mu.html

DSÖ YENİ MUTASYON İÇİN NE DİYOR?


Dünya Sağlık Örgütü'nün twitter hesabından paylaşılan mesajda, DSÖ'nün konuya ilişkin İngiliz yetkililerle temas halinde olduğu duyuruldu. Açıklamada İngiltere'nin mutasyonla ilgili çalışmalar konusunda bilgi paylaşımı yaptığı ve DSÖ'nün "bu virüs mutasyonunun özellikleri ve etkileri konusunda daha çok şey öğrendikçe, üye ülkeler ve halkla paylaşacağı" ifade edildi.

https://twitter.com/WHO/status/1340422517442420737?s=20

DSÖ DAHA ÖNCEKİ AÇIKLAMASINDA NE DEMİŞTİ?


DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan daha önce yaptığı açıklamada, "İngiltere'de 1000 kişide bildirilen bu genetik varyantın farkındayız. Kovid19'un pek çok varyantını gördük. Bu virüs, zamanla gelişiyor ve değişiyor" demişti. DSÖ'nün Kovid-19'a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove ise "Şimdiye kadar bu varyantın farklı davrandığına dair bir kanıt yok ama elbette, bunu doğru bir şekilde değerlendirmek için temkinli davranıyoruz" demişti.

Kerkhove, uzmanların, Kovid-19'un tüm türlerinde olduğu gibi, yeni tespit edilen türde de nötralize edici antikorların gelişiminde herhangi bir değişiklik olup olmadığına baktığını aktarmıştı.

BİLİM İNSANLARI NE DİYOR?


Popular Science Türkiye‘nin aktardığı habere göre İngiltere Sağlık Bakanlığı Sekreteri Matt Hancock bu yeni suşun daha ölümcül olduğunu veya aşılara dirençli olduğunu akla getiren hiçbir bulgu olmadığını fakat daha bulaşıcı olabileceğini söylemişti.

Fakat bilim insanları, Hancock’un bahsettiği koronavirüs çeşidi hakkında daha fazla şey öğrenilene kadar sakin olunması çağrısı yapıyor.

Haberin bir bölümü şöyle: “Tüm virüsler gibi koronavirüs de zamanla mutasyon geçiriyor. Bu yüzden bilim insanları, salgının başlangıcından beri düzenli olarak koronavirüs numunesi topluyor ve virüsün nasıl değiştiğini takip ediyor.

Birmingham Üniversitesi’nde genombilim profesörü olan Alan McNally’e göre İngiltere genelindeki test laboratuvarları, bu yeni virüsü son birkaç haftada “toplamış”. “Bu suşa karşı sakin ve mantıklı bir bakış açısını sürdürmek önem taşıyor. McNally, “Çünkü bu durum, normal bir virüs evrimi. Zamanla yeni çeşitlerin gelip gitmesini ve ortaya çıkmasını bekliyoruz” diyor. Habere göre söz konusu çeşitte, virüsün N501Y ismini taşıyan diken proteinindeki bir mutasyon yer alıyor. Koronavirüs, hücrelerimizi işgal ederken bu dikeni kullanıyor. Bu yüzden, virüsün vücutlarımıza bulaşmasını kolaylaştırabilecek bir değişimin meydana gelmesi muhtemel”

https://www.ekonomist.com.tr/dunya/londradan-kacis-aciklamanin-ardindan-kuyruklar-olustu.html
Etiketler
Koronavirüs Manşet
0

  • ALTIN GRAM - TL 2492,39 0,13%
  • ALTIN ONS 2384,3 0,06%
  • BIST 100 9548,09 -1,36%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,675 -0,016%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,38202 -0,0264%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 94,15 0,4698%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5126 0,0708%
  • EURO/DOLAR 1,0623 0,0542%
  • EURO/TURK LIRASI 34,5848 0,0781%
  • STERLIN/DOLAR 1,243 0,04024%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL