DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

50 liderden yeni iş fikirleri

27 Ekim 2022 | 10:47
50 liderden yeni iş fikirleri
2017 yılında kur ve faizde yaşanan artışlar zorlayıcı olurken, iç piyasadaki büyüme ve başta AB ve Rusya olmak üzere önemli ihracat pazarlarımızda yaşanan toparlanma şirketlerin elini rahatlattı.

2018 yılına girerken, CEO'ların ajandalarında neleri öncelikli ve farklı olarak yapacaklarını araştırdık. Konuştuğumuz CEO'lar, ağırlıklı olarak verimlilik, teknoloji, inovasyon, insan kaynağı, pazarlama faaliyetleri üzerinde durdular. Yeni yatırım planlarını da anlattılar...

EROL BİLECİK /TÜSİAD BAŞKANI

"AB VE GÜMRÜK BİRLİĞİ SÜRECİ ÖNCELİKLİ OLACAK"
"Dünya ekonomisi durgunluktan artık çıkıyor. Amerika'da büyüme 2017 yılında yüzde 1,5'den yüzde 2,2'ye, Avrupa'da ise yüzde 1,8'den yüzde 2,4'e yükseldi. Çin ve Hindistan ekonomileri baş döndürücü bir hızla gelişmeye devam ediyor. Türkiye ekonomisi ise 2017 yılında hem canlanan küresel ekonomiden beslendi hem de içeride uygulanan politikaların etkisiyle iç talepteki artışla büyüdü. Ancak iç taleple büyümenin sınırları var. Bu sınırlar aşıldığında finansal istikrarın yani fiyat istikrarı ve borç dinamiklerinin zayıflayacağını biliyoruz, iç talebi körükleyen politikalardan bir an önce uzaklaşmak ve fiyat istikrarını yakalamak zorundayız. 2018 yılı seçim değil, kutuplaşma değil, kavga değil, reform yılı olmalı. Adil ve demokratik bir ortamda, yenilikçilik peşinde bir Türkiye hayal ediyoruz. TÜSİAD olarak bu hayalin gerçekleşmesine destek olacak çalışmalarımızı 2018 yılında da sürdüreceğiz. Ekonomi, yatırım ortamının iyileştirilmesi, hukuk devleti, AB ve Gümrük Birliği süreci, dijitalleşme, sanayide dijital dönüşüm, eğitim ve gençler öncelikli konu başlıklarımız arasında yer almaya devam edecek."

FERİT ŞAHENK/ DOĞUŞ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
"2018'DE İÇ İLETİŞİME ODAKLANACAĞIZ"
"Yeni yılda odaklanacağımız ana alan iç iletişim olacak, iç iletişimimizi yeni yılda daha çok artıracağız. Bizim görevimiz günlük işlerin bir parçası olmak değil, bunu yapacak nitelikli, kaliteli üst kadroları oluşturmak. Bu yapıya zaten sahibiz.

Sahip olduğumuz üst yönetimle, organizasyonla iç iletişimi de daha iyi yapabilirsek, zaten gündemde olan dijitalleşme, teknolojideki dönüşümün parçası olma, müşteri ilişkilerinde iyileşme, farklılık, ardı ardına kendi kendine gelir. Önemli olan iç iletişimin kalitesini artırmak, çalışanlarımızla daha yakın olmak. Bunu da 2018'de mutlaka yapacağız."

MURAT ÜLKER/ YILDIZ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
"YAPAY ZEKA PROGRAMI DENİYORUZ"
"İşlerimizi takip eden bir yapay zeka programı deniyoruz. 2018'de bu programın çalışmasından ortaya çıkan, elde ettiğimiz sonuçlara odaklanacağız. Çalıştırabilirsek çok iyi olacak. Dijitalleşme kaçınılmaz, grubun tamamını dijitalleştirmeye çalışıyoruz.

Sadece satış, pazarlama, müşteri yönetimine ilişkin değil, üretim, kalite kontrol gibi içteki prosesleri dijitalleştirmek istiyoruz. Dolayısıyla diji-talleşmeye 2018'de daha fazla zaman ayıracağız.

Dijitalleşmeden sağlanan verimlilik ile de yürüttüğümüz projeleri finanse edeceğiz. Godiva için Türkiye'de tasarlanan ve üretilecek yeni bir ürünü deniyoruz. Bu ürünün global lansmanı 2018'de yapılacak. Pladis için bir miktar daha bekleyeceğiz ama yeni yılda iki şirketimizi Penta Teknoloji ve Şok'u halka açmak için çalışıyoruz."

MURAT ÖZYEĞİN /FİBA HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ
"DENGELİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR STRATEJİ KURUYORUZ"
"Büyüme ile kârlılık arasında dengeli ve sürdürülebilir bir strateji belirliyoruz. Birçok sektörde olmanın getirdiği sorumluluk nedeniyle verimli zaman/toplantı yönetimi yapıyoruz. 'En değerli kaynağımız insan kaynağıdır' yaklaşımımızla birlikte, tüm şirketlerimizde yetenek yönetimine önem veriyoruz.

Bankacılık ve perakendecilikte dijitalleşmeyle birlikte ve start up'lar ile çok daha yakın çalışıyoruz. Değişen müşteri ihtiyaçları etrafında yeni ürün geliştirme ve satış stratejileri geliştiriyoruz. Özyeğin Üniversitesi'nin yapay zeka konusunda AR-GE çalışmalarının derinleştirilmesi konusunda desteğimiz sürüyor."

LUCİEN ARKAS /ARKAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
"BU YIL BÜYÜME VE KÂRA ODAKLANMAK İSTİYORUZ"
"Arkas olarak yatırımlarımızı müşterilerimizin talepleri doğrultusunda olduğu kadar sektörün geleceğini ve ihtiyaçlarını da öngörerek uzun vadeli planlıyoruz. Son birkaç yıldır hazırlandığımız projelerimizde sona yaklaştık.

Bunları gerçekleştirmek ve her zamankinden daha fazla kârlılığa odaklanmak, yeni yılda hedefimiz olacak. Belirlediğimiz hedeflere ulaşmak ve projelerimizi hayata geçirmek için hiçbir zorluk bizi çizdiğimiz yoldan çeviremez. Yarım asırdır bunu başardık, devamını sağlamak da boynumuzun borcu."

ZEKİ KONUKOĞLU/SANKO HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
"İKİ YILDA 325 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPACAĞIZ"
"2018 yılına dolu dolu yatırımlarla giriyoruz. Genel olarak, ekonominin zor olduğu dönemlerde yatırımlara hız verip geleceğe hazırlanmak istiyoruz. Önümüzdeki dönem için toplamda 325 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz.

Bu yatırımların tamamına 2018'de başlanacak ve 225 milyon dolarlık kısmı 2018 sonuna kadar, bakiye 100 milyon dolarlık kısmı ise 2019 da tamamlanacak. Tekstildeki yatırımlarımız yenileme ve tevsii olarak iki bölümden oluşuyor. Enerjide tevsii olarak jeotermal ve rüzgar santralleri yatırımlarına devam ediyoruz. Çimentoda çeşitlendirme, kısmi kapasite artışı ve yenilemelerle birlikte yeni otomasyon yatırımları olacak. Ambalajda kapasite artışı ve çeşitlendirme yatımlarımız var."

KAAN TERZİOĞLU /TURKCELL CEO'SU
"5G HAZIRLIKLARINI SÜRDÜRÜYORUZ"
"2020'de hayata geçmesi planlanan 5G ile ilgili hazırlıklarımızı hızla sürdürüyoruz. Asıl oyun şimdi başlıyor. Bu hazırlıklar kapsamında yapay zeka ve nesnelerin interneti hayatımıza daha fazla dahil olacak. Biz de dijital dünyada yeni ürün ve servislerimizle daha fazla hayata dokunmaya devam edeceğiz.

Bu kapsamda, yeni nesil teknolojilerle geleceğin dünyasını şekillendirecek öncü ürün ve servisler geliştirmeye odaklanmak üzere, çalışanlarımıza 'Digital Masters' programı sunmaya başladık. Digital Masters ile çalışanlarımız uzmanlık seviyelerini en üste taşıyacak. Endüstri 4.0 ile boyut değiştiren dünyayı daha iyi anlayacak, buna bağlı olarak iş hayatında gereken yetkinliklere hazırlanacaklar. Bununla birlikte Türkiye'nin yerli otomobilinin üretimi için üstlendiğimiz görevle sorumluluğumuz daha da artıyor. Digital Masters programıyla yetkinleşecek insan kaynağımız sayesinde bu sorumlulukları gerektiği gibi yerine getireceğimize inanıyoruz."

MEHMET GÖÇMEN/SABANCI HOLDİNG CEO'SU
"YENİ NESLİN SABANCI'SI OLACAĞIZ"
"Sabancı Holding olarak bugüne kadar Türkiye'nin Sabancı'sı sloganıyla hareket ediyorduk. Bundan sonraki süreçte, işi yerinde geliştirmek değil, çalışırken birden fazla üniversite bitirmek hedefiyle çalışanlarımızı şekillendireceğiz. Yeni neslin Sabancı'sı olmayı hedefliyoruz. 65 bin çalışanımız var ve yaş ortalamamız 34'ün altında.

Yeni genç neslin teknoloji, dijital dönüşüm ve yeni iletişim modelleri üzerine eğitilmesi, Türkiye'nin dördüncü sanayi devrimini yakalaması açısından büyük önem taşıyor. Sabancı olarak, Kordsa'nın ABD'de yaptığı satın alma, Afyon Çimento fabrikamızın Endüstri 4.0'a göre yeniden güncellenmesi ve herkes konuşurken elektrikli otobüsü üretmeye başlamamız, bu yeni çizgimizin ilk adımları oldu. Her yıl 30 milyon insana dokunuyoruz, 9 milyon eve giriyoruz. Bundan sonra şirketlerimizin veri tabanında biriken bilgilerle yeni iş modelleri kurmak üzerine çalışıyoruz."

ALİ KİBAR/KİBAR HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
"DAHA ODAKLI BİR YAPI KURUYORUZ"
"2018 yılında da büyüme trendimizi sürdüreceğiz. Global müşterilerimize daha iyi hizmet sunabilmek adına uluslararası aktivitelerimizi geliştirmeyi planlıyoruz. Amerika pazarı bizim ürünlerimiz açısından önemli bir pazar. Orada bir oluşuma gittik. Yeni bir yapı kurduk. Önce satış sonra da üretim ile ilgili fırsatlara bakıyoruz.

Bunların yanında ambalaj sektörüne yönelik bir yatırım da yaptık. Bizler hem Türkiye'nin geleceğine hem de sektörlerimizin geleceğine inanıyoruz. Portföy anlamında da önümüzdeki dönemde biraz daha odaklı bir yapı hedefliyoruz. Bundan 10-20 yıl sonra da en iyi olabileceğimize inandığımız alanlarda yatırım yapmaya devam edeceğiz. Ancak inanmadığımız veya farklı noktaya taşındığını düşündüğümüz sektörlerde ise farklı kararlar almamız gerektiğini düşünüyoruz."

VAHAP KÜÇÜK /LCWAİKİKİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI
"ODAĞIMIZA MÜŞTERİYİ KOYDUK"
"2018'de öncelikle müşteriyi daha fazla anlamaya çalışacağız. içgüdüsünü, düşündüklerini, istediklerini daha fazla merkeze alacağız. Bunun için araştırma şirketleriyle çalışıyoruz. Ayrıca üst düzey yöneticilerimiz sahada olacaklar, sokağa inecekler.

Müşteriyi yakından tanımaya, söylemediklerini, düşündüklerini bulmaya çalışacağız. Anladığımız zaman bu koleksiyona, fiyata, tasarıma ürünün herşeyine yansıyacak. Bunun yanı sıra mağazanın konforunu artırıyoruz. Artık 4 bin metrekarelik mağazalarımız var. Her tarz için ayrı köşeler olacak ve müşteri kendi istediği noktada hızlıca ürününü bulabilecek. Yurtdışında büyümeyi hedefliyoruz. Mevcut ülkelerde derinleşmeyi hedefliyoruz."

COLMAN DEEGAN/VODAFONE TÜRKİYE CEO'SU
"DİJİTALLEŞME BİZİ DESTEKLEYEN EN TEMEL ARAÇ OLACAK"
“2018'de de başarı kriterimiz mükemmel müşteri deneyimi sağlamak olacak. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını anlamaya ve karşılamaya odaklanıyor, ürün ve hizmetlerimizi bu anlayışla geliştiriyoruz. Mükemmel müşteri deneyimi sağlamanın yolu, müşterilerin hayatını kolaylaştırmaktan geçiyor.

Bu anlamda sektörümüz önemli bir avantaja sahip. Çünkü sürekli inovasyonu teşvik ederek müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak ürün ve hizmetler geliştirmemizi sağlıyor. Dijitalleşme, müşteri odaklı karar ve aksiyonlarımızda bizi destekleyen en temel araç olacak. Dijitalleşme, hem bireysel hem de kurumsal yaşamlarımızda başarıyı getiren en önemli bileşen konumunda bulunuyor."

YÜKSEL YILDIRIM/YILDIRIM HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
"START UP TEKNOLOJİ FİRMALARI MERCEK ALTINA ALINMALI"
"Nisan 2018'de Ağaoğlu Maslak 1453'teki yeni holding binamıza taşınacağız. Akıllı bir ofis binası yaptık. Çalışma şeklimizi ve ekibimizi buna göre şekillendirip yeniden yapılandıracağız. 2018'de SAP projemiz ve dijitalleşme projemiz kısmen hayata geçecek. 2017 ile global bir operasyonal denetleme ekibimiz hayata geçirildi.

Tüm dünyadaki yatırımları ve operasyonları yerinde denetleyecekler. Şirket satın alma ve birleştirme ekibiyle project finans ekibi yeni binamızda daha da büyüyecek ve daha aktif olacak. Start up teknoloji firmaları mercek altına alınacak. 2018, Yıldırım Grup için bir sıçrama yılı olacak. Son iki yıldır yürüttüğümüz projeler inşallah olumlu olarak sonuçlanacak. Çoğu yurtdışında olmak üzere 10 farklı proje üzerinde çalışıyoruz ve çoğunun imzasını 2018'de atmayı umuyoruz."

KAZIM TÜRKER /TÜRKERLER HOLDİNG YÖNETİM KRL. BŞK.
"DAHA GÜÇLÜ KURUMSAL YAPI HEDEFLİYORUZ
"Kurumsal olarak önemli bir yılı geride bıraktık. Projelerimizdeki artan ivmeyle birlikte kurumsal yapımızda ve genel merkez binamızda da güçlü bir değişim yaşıyoruz. Yılın son çeyreğinde genel merkezimizi Mahall Ankara'ya taşıdık. Kurumsal yapımızı da günün şartlarına değil geleceğin koşullarına ve fırsatlarına hazır hale getirmenin çalışmalarını yapıyoruz. Son 15 yılda risk almayan ve hızlı hareket edemeyen yapıların çözüldüğünü görüyoruz. Günümüzün ve geleceğin liderleri işine saygısı olan bilgili ve öncülük ettiği çalışanların yolunu açarak onlara çalışma alanı tanıyan kişilerden oluşacaktır. Bu anlayışla daha çabuk karar verebilen aktif yapılar oluşturmayı hedefliyoruz. Bilgi akışının ve karar mekanizmasının çalışması organizasyonu yukarılara taşır. Bu hareketin dengeli olması için çapraz kontroller gereklidir. Biz merkezde toplanan veriyi ve sahadan gelen bilgiyi değerlendiren bir yönetim anlayışı içerisindeyiz."

AHMET ÖKSÜZ/ KİPAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ
"İHRACAT AĞIRLIKLI ÇALIŞACAĞIZ"
"Kipaş Holding olarak 2017 yılını 3 milyar TL'nin üzerinde ciro ve 250 milyon dolarlık ihracatla kapattık. Döviz kurlarının yükselişi nedeniyle biraz daha ihracat ağırlıklı çalışmayı planlıyoruz. Hem kendimiz hem de ülkemiz için bunu yapmalıyız. 2018 yılının ilk yarısında kapasite artırımımızı ihracata yönlendireceğiz. 2017 yılında ihracatımızı yüzde 20 oranında artırdık, 2018 yılında da yüzde 20 artırmayı planlıyoruz. Tekstil sektöründe yüzde 2'lik artış var, biz bu oranın üzerinde artış hedefliyoruz. Yurtdışında ofis ve depo açma planlarımızla bu artışı gerçekleştireceğiz. Tekstil özelinde yüzde 35'lik ihracatımızın üç yıl içerisinde yüzde 50'yi geçmesini planlıyoruz.

AĞAH UĞUR/ BORUSAN HOLDİNG CEO'SU

"BORUSAN'IN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRİYORUZ"
"Son birkaç yıldır, geleceğin Borusan'ını şekillendirmek üzerine çalışmalarımız sürüyor. Borusan'ı rekabetin daha az olduğu, teknolojinin, inovasyonun, AR-GE'nin öne çıktığı iş alanlarında geliştirmek yönünde çalışıyoruz. Geleceği şekillendirmede insan kaynağı da büyük öneme sahip. Yöneticinin alt kadrodan yardım alarak işi yönettiği bir sistem değil, alt kadronun işi şekillendirirken yöneticiye yardım ettiği bir sistem geliştiriyoruz. Bizimle çalışmaya başlayan genç yöneticilerimize, yönetici adaylarımıza, tutku ile çalışmak, farklılaşmak, pozitif enerjiyi kaybetmemek konularını aşılamaya çalışıyoruz."

DR. PAUL DOANY /TÜRK TELEKOM CEO'SU
"GİRİŞİMCİLERE YATIRIM YAPARAK ORTAK OLACAĞIZ"
"TürkTelekom'da girişimcilik ruhunu şirket içinde geliştiriyoruz. Bu doğrultuda, şu anda Türk Telekom Kurumsal Risk Sermayesi şirketini kurma yolunda adımlar atıyoruz. Bu şirket sayesinde 2018 yılında Türk Telekom, büyüme potansiyeline sahip ve kendi iş modellerini kanıtlamış olan start up'lar ve/veya orta kademe işletmelere yatırım yaparak ortak olacak. Böylelikle küçük şirketler hem büyüyecek hem de Türk Telekom'a değer katacak. Bu heyecan verici bir gelişme çünkü bütün bu gelişmelerin ülke ekonomisi üzerinde de önemli bir kaldıraç etkisi olmasını bekliyoruz. TT Risk Sermayesi şirketi, dinamiklerin hızla değiştiği teknoloji sektöründe yeni girişimcilik fırsatları üzerine hızlı değerlendirmeler yapabilecek. Türk Telekom'un temel faaliyetlerine katkıda bulunan işletmelerin yanı sıra 5G, akıllı şehirler, yapay zeka gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketler de dahil olmak üzere çeşitli kuruluşlara destek verilecek."

ERDAL BAHÇIVAN /İSTANBUL SANAYİ ODASI BAŞKANI
"SANAYİ 4.0 İLE 20 TRİLYON DOLARLIK FIRSAT OLUŞACAK"
"Sanayicilik yeni nesil bir anlayışla tüm dünyada yeniden değer kazanıyor. Dünyada üretim yapısında köklü bir değişim yaşanırken, önümüzdeki 10 yıl içinde Sanayi 4.0 çerçevesinde yaklaşık 20 trilyon dolarlık bir fırsatın oluşacağı ifade ediliyor. Türkiye'nin bu sürecin içinde yer almaması ve bu pastadan uzak kalması düşünülemez. 2018 bu anlamda çok önemli gelişmelere sahne olabilir. Özellikle KOBİ'lerimiz açısından sürece bakmamız gerekirse, KOBİ'lerimizin böylesine önemli bir ekosistemin içinde yer almaları mutlaka sağlanmalıdır. Çünkü ekonomimizi bu sürecin içine sokamazsak, büyük ekonomik hedeflerimize gitmek çok zor olacaktır."

FUAT TOSYALI /TOSYALI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
"ÜRETİM KAPASİTEMİZ 6 MİLYON TONU AŞACAK"
"Tosyalı Holding olarak bugün üç ayrı kıtada, 20'yi aşkın tesisle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Yıllık 3,5 milyon tonun üzerindeki üretim kapasitemiz, yeni yatırımlarımızın devreye girmesiyle birlikte 6 milyon tonu aşacak. 2020 yılında ise hedef 10 milyon tonu aşmak. Cezayir için 2018'de dördüncü faz yatırımlarımıza başlayacağız. Dördüncü faz iki ayrı modülden oluşacak ve her bir modül için 2 milyar dolar yatırım yapacağız. Böylece Cezayir'e yatırımlarımızın toplamı 6 milyar doları geçecek. Hedefimiz, dördüncü etap tamamlandığında, Cezayir'de toplam çalışan sayımızın 6 bine ulaşması. 2019'da sadece Cezayir ciromuzun 2,5 milyar doları aşmasını bekliyoruz. Bu rakamlarla birlikte hedefimiz dünya demir-çelik sektöründe ilk 25'e girmek."

PROF. AHMET KIRMAN/ ŞİŞECAM İCRA KURULU BAŞKANI
"ÖNCELİĞİMİZ VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK"
"Şişecam olarak yıllık 300-400 milyon dolar mertebelerinde yatırım yaparız. Bizim ölçeğimizdeki işletmelerin bu yatırımları yapması gerekir. Bir kısmı modernizasyon ve yenileme, bir kısmı da kapasite artışı için olur. Bu standart olduğu için bizim önceliğimiz verimlilik, maliyetlerimizi düşürerek kâr marjını artırmak. Çünkü sektörümüzde büyük bir rekabet yaşanıyor. Bu rekabet ortamında avantaj sağlayabilmek için verimlilik konusunu önceliğimiz olarak görüyoruz."

AHMET EREN /EREN HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
"TEKNOLOJİ ODAKLI YATIRIMLAR YAPACAĞIZ"
"2017'yi 3 milyar dolara yaklaşan bir ciro ile kapatacağız. 2016'ya nazaran dolar bazında yüzde 20-22 arasında cirosal büyüme kaydettik. ileri teknoloji odaklı yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Alanında dünyanın sayılı tesislerinden biri olan Modern Karton'un buhar ihtiyacını karşıladığımız doğalgaz ile işlettiğimiz enerji tesisini kömüre çeviriyoruz. Eren Enerji'de yüzde 10 olan yerli kömür kullanımını yüzde 25'e çıkaracağız. Hattat Grubu ile yaptığımız anlaşmanın seyrine göre bu rakam çok daha yükseklere de çıkacak. Fabrikalarımızda teknoloji odaklı yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Sanayi 4.0 uygulamalarını yakından takip etmeye ve bünyemize dahil etmeye devam edeceğiz. Perakendede dijital dönüşümü hızla gerçekleştireceğiz. İkinci neslin şirketlerimizdeki sorumluluklarını artırmaya ve kurumsallaşma yönündeki adımlarımızı arttırmaya devam edeceğiz."

AHMET C. DÖRDÜNCÜ /AKKÖK HOLDİNG İCRA KURULU BAŞKANI
"KATMA DEĞERLİ ÜRETİME ODAKLANACAĞIZ"
"Yeni yatırımlarımızla, daha katma değerli üretim segmentlerine odaklanmayı planlıyoruz. Buna ek olarak, grup şirketlerimizin dijitalleşme endeksine göre bulunduğu konumları ve geliştirilmesi gereken üretimsel ve operasyonel süreçlerini yakından takip ederek, gereken aksiyonların alınması konusuna öncelik verdik. Dijital dönüşüme uyum kapsamında yaptığımız çalışmalarla mevcut üretim ve iş süreçlerimizi iyileştirerek, dijitalleşmenin sunduğu verimlilik fırsatlarını yakalamaya devam edeceğiz. Yine organik ve inorganik büyüme fırsatlarını değerlendirmeye devam edeceğiz. Özellikle kimya alanında büyüme hedefleri bulunan bir grup olarak, şirketlerimiz Ak-Kim, Dowaksa, Gizemfrit ve Aksa Akrilik'te yeni büyüme alanları yaratmayı önemsiyoruz. Gayrimenkulde yeni projelerimizi hayata geçireceğiz. Enerji alanında ise öncelliğimiz sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği konuları olacak."

NEŞE GÖK /İNCİ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

"ÜÇÜNCÜ AKÜ FABRİKASI DEVREYE GİRECEK"
"Yeni akü fabrikamızı 2018'de tamamlamayı ve faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Üçüncü fabrikamız sayesinde yıllık 5 milyon adet olan akü üretim kapasitemizi 7 milyon seviyesine çıkaracağız ve ek yüzde 25'lik istihdam sağlayacağız, incitaş şirketimizde ise solar enerji gibi yeni bir alana giriş yapmayı planlıyoruz, önümüzdeki dönemde bu alanla daha yakından ilgileneceğiz. ISM Minibar şirketimizde ise Amerika pazarına açıldık ve Amerika satış ofisimizin açılışını yaptık. İnci Holding ve grup şirketleri olarak 2018 yılında ortalama büyüme hızımızı arttırıp yüzde 20 büyüme gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Beş yıllık planımızda 400 milyon TL'den fazla yatırım var."

HÜSEYİN ÖZDİLEK /ÖZDİLEK HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
"YAPAY ZEKA ŞİRKETİ KURACAĞIZ"
"Özdilek'i son beş yılda ikiye katladık, ciddi yatırımlar yaptık. 2018 bizim için yatırımlarımızın meyvelerini toplama yılı olacak. Aksaray, Merzifon ve Samsun'daki AVM'lerimize yatırımlarımız devam edecek. Fabrikamızı Bur-sa'da sanayi bölgesine taşıyacağız. 2020'ye kadar yeni yatırım yapmayacağız, önce borçları ödeyeceğiz. Var olan yatırımlarımızı geliştireceğiz. Nicelik niteliğin önünü geçmeyecek. Dijitalleşmeye yatırım yapıyoruz. Yapay zekayla ilgili bir şirket kurmayı düşünüyoruz. Bu şirket öncelikli olarak kendi şirketlerimiz için çalışacak. 2017'de yüzde 25 büyüdük. 2018'de de yüzde 25 büyüyeceğiz."

ÖMER YÜNGÜL /ZORLU HOLDİNG CEO'SU
"ENDÜSTRİ 4.0'A GEÇEN İLK ŞİRKET OLACAĞIZ"
"2017 yılında, ciromuzun önemli bir kısmı Vestel ve enerji grubumuzdan gelmişti. 2018'de de büyümemizin ana aksını bu iki grup oluşturacak. Ayrıca tekstil grubumuz da yenilikçi ürünleriyle büyümemize önemli katkılar sağlamayı sürdürecek. Tüm fonksiyonlarıyla hizmet veren Zorlu Çenter ile verimliliğini artırmaya devam eden gayrimenkul grubumuz ve Gördes'te hayata geçirdiğimiz Türkiye'nin ilk nikel-kobalt işletme tesisi Meta Nikel Kobalt da büyümemize katkı sağlayacak. Burada nikel odaklı yeni nesil ürünlerin hammaddelerini üreteceğiz. Şirketlerimizin tamamını hizmet odaklı hale getirmeye çalışıyoruz. Fabrikalarımızı ve tesislerimizi adım adım Endüstri 4.0'a uyumlu hale getiriyoruz. Çalışmalar tamamlandığında Vestel City'nin Türkiye'nin Endüstri 4.0'a geçen ilk fabrikası olacağını öngörüyoruz."

ADNAN BALİ /TÜRKİYE İŞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ
"GÜNDEMİN BAŞINDA DİJİTAL BANKACILIK VAR"
"Üreticinin, sanayicinin, tüccarın, esnafın, çiftçinin, hane halkının yanında olmak, onlara destek vermek, her zaman olduğu gibi başlıca sorumluluğumuz. Bununla birlikte, 2018 yılında bankamızı geleceğe taşıyacak teknoloji alanındaki yatırımlarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak dijital bankacılık alanındaki yeniliklerin uygulamaya alınması gündemimizde ilk sıralarda yer alacak. Dijitalleşme ve teknolojik dönüşüm, ekonomik dönüşümlerin yanı sıra sosyal dönüşümlerin de dinamiğini oluşturuyor. Tarım devrimi, sanayi devrimi gibi şimdi bir de teknoloji devrimi dersek hiç yanlış olmaz. Ben Türkiye'nin gündeminin de bu konulardan oluşması gerektiğini düşünüyorum."

YILMAZ YILMAZ /KOTON YÖNETİM KURULU BŞK.
"ÇALIŞANLARIMIZ DAHA MUTLU OLACAK"
"2018 yılındaki hedeflerimizden biri işveren markası olmak. Bugün bünyemizde 10 bini aşkın çalışanımız var. Onların etkinlik ve verimliliklerini artırmanınyanı sıra mutlu oldukları ve tutkuyla çalıştıkları bir iş ortamını sağlamak için de İK departmanımız farklı projeler üzerinde çalışıyor. Bizim ana odağımız her zaman moda oldu. Hızla gelişen ve değişen trendleri önceden belirleyerek, en yeni tasarımları ulaşılabilir fiyatlarla mağazalara sunuyoruz. Kendi bünyemizde tasarım ve trend çalışmalarını yürüttüğümüz Design Lab ekibimiz var. Design Lab bir tasarım laboratuvarı, bir kuluçka merkezi gibi çalışıyor. Yeni fikirler, yeni konseptler, inovasyonlar için bir nevi düşünce kuruluşu... Temel amacı, trendleri öngörmek ve bunları Koton'da farklı müşteriler için çalışan marka ve tasarım ekiplerine görünür ve anlaşılır kılmak."

İBRAHİM ERDEMOĞLU/ ERDEMOĞLU HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
"PROFESYONELLERİN YETKİLERİNİ ARTIRIYORUZ"
"Son yıllarda yönümüzü AB ve ABD pazarlarına çevirdik. Bu strateji kapsamında iç pazarın ciro içindeki payını yüzde 60'lardan yüzde 20'lere çektik. Artık ABD'de satılan makine halısının beşte biri, Avrupa'da satılan makine halısının dörtte biri Erdemoğlu şirketlerinden çıkıyor. Bunu yaparken şirketlerimiz arasında bağımsızlık yaratarak yerinden yönetimi getirdik. Tabiri caiz-eyalet sistemi kurduk. Profesyonellerin yetkilerini artırdık. Bu durum hızlı karar almayı, verimliliği ve maliyet düşürme uygulamalarını getirdi, iş dünyasının işçilik ücretlerini düşürmenin maliyeti düşürmeyeceğini hatta artıracağını bilmesi gerekir. Rekabetçi bir yapıya büründük. Türkiye pazarı odaklı değil, dünya pazarlarına yönelik düşünmek gerekir. Bu stratejimize devam edeceğiz."

ZAUR GAHRAMANOV/ SOCAR TÜRKİYE CEO'SU
"STAR VE TANAP DEVREYE GİRECEK"
"2018, yatırımların meyvelerini toplamaya başlayacağımız bir yıl olacak. Haziran ayında, SOCAR Türkiye'nin 6 milyar dolarlık yatırım değeriyle gözbebeği yatırımlarından STAR Rafineri üretime başlayacak. Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi bulunan rafineri faaliyete başladığında bin kişilik bir kadrosu olacak. Rafineride Petkim'in ihtiyacı olan naftanın tamamına yakınını karşılamanın dışında dizel, LPG gibi ülkenin önemli ithal kalemlerini oluşturan ürünleri üreteceğiz ve Türkiye'nin cari açığının kapanmasına yılda 1,5 milyar dolarlık katkı sağlayacağız. TANAP ise 2018'in ikinci yarısında ilk gazı Türkiye'ye getirecek. 8,5 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'yi bir uçtan bir uca geçen bin 850 kilometrelik doğalgaz boru hattı olan TANAP Projesi, ilk etapta 16 milyar metreküp gaz taşıyacak. Bunun 6 milyar metreküplük kısmı Türkiye'de kalacak.'

CANAN M. ÖZSOY /GE TÜRKİYE YÖNETİM KRL. BSK.

"YERLİ ÜRETİMİ DESTEKLİYORUZ"
"Enerji endüstrisinde yerli üretimi ve yüksek teknolojili ihracatı, Gebze'de yer alan Güç Transformatörleri fabrikamız ve Bergama'da yer alan GE Yenilenebilir Enerji bünyesindeki LM Wind Power Rüzgar Türbini Kanadı fabrikamız ile desteklemeye devam edeceğiz. Yenilikçi çözümlerimizi ülkemizin sağlık sektörüne sunacağız. Tıbbi görüntüleme ve bilgi teknolojileri, tıbbi tanı, hasta izleme sistemleri, ilaç keşfi, biyofarmasötik üretim teknolojilerinde geniş uzmanlığımız, daha çok kişiye daha düşük maliyetle daha iyi bakım sağlamaları için müşterilerimize yardımcı olmaya devam edecek. 17 yıldır faaliyet gösteren, sürekli büyüyen ve dünyada GE Hava-cılık'ın altı merkezinden biri olan Türkiye Teknoloji Merkezi'nde bugün 400'den fazla mühendisimiz çalışıyor."

AZİZ TORUN/ TORUNLAR GYO YÖNETİM KURULU BAŞKANI
"PROJE ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
"5. Levent projemiz hızla devam ediyor. Ofis, AVM, rezidans karmasından oluşan Mail of İstanbul projemizin üçüncü etabında yer alan otel ve rezidansın kaba inşaatı bitti, 2019'un başında açılmasını planlıyoruz. 5 yıldızlı uluslararası bir otel markasıyla 140 odalı otel ve 190 adet rezidansın işletilmesi için anlaştık, markanın adını önümüzdeki dönemde açıklayacağız. İstanbul Paşabahçe'de yer alan Tekel Fabrikası'nın arsasını da satın almıştık. 54,8 bin metrekare alana kurulu olan ve Boğaz'ın en güzel yerlerinden biri olarak nitelendirilen bu araziye karma proje inşa etmek için ruhsat aldık. Burada İstanbul'a değer katacak özel bir proje geliştireceğiz."

HAYDAR YENİGÜN/ FORD OTOSAN GENEL MÜDÜRÜ
"İHRACATTA YENİ REKORLAR KIRACAĞIZ"
"2017'de başarılı bir yıl geçirdik. Pazara yeni modeller sunduk. Yedi yeni ülkeyle, 86 ülkeye ihracat yapar hale geldik. 2018'de ihracatta yeni rekorlar kırmayı, Avrupa pazarında daha aktif olmayı ve pazar payımızı artırmayı amaçlıyoruz. 2018'in ilk yarısında kendi üretimimiz olan iki yeni modeli devreye alacağız. SUV segmentindeki yeni aracımızı Türkiye ile buluşturacağız. Fabrikalarımızın tatile çıktığı ağustos ayı içinde ise 52 milyon dolarlık yatırımımızı devreye alacağız. Bu yatırım bizim 'bakım duruşu' dediğimiz otomobillerin yıllık bakımlarını kapsayacak. 2017 başında 30 TL civarında olan hisse fiyatımız ise yıl sonu itibariyle 60 TL'lere ulaştı. Yatırımcılarımıza ve paydaşlarımıza yarattığımız değeri ve faydayı da artırarak devam ettireceğiz."

AYHAN YAVRUCU/ALARKO CEO'SU
"YURTDIŞINA ODAKLANACAĞIZ"
"2018'de yurtdışına odaklanacağız. Hem müteahhitliğini hem de işletmesini yapacağımız yap-işlet-devret projeleriyle ilgileniyoruz. Kazakistan'da 2018'in hemen başında Almati şehrinin çevre yolu projesine başlıyoruz. Bu proje için 530 milyon dolar yatırım yapılacak. 16 yıl işleteceğiz. Diğer taraftan Romanya, Bulgaristan, Rusya, Kazakistan ile Uganda ve Tanzanya gibi bazı Afrika ülkelerinde görüşmelerimiz var. Projelerin fizibilitesine, garantilerine bakıyoruz. Yol, havalimanı, metro olabilir. Proje ayrımı yapmıyoruz. Bizim için projede ülkenin Hazine garantisi vermesi ve yurtdışın-da finansman bulabilmek önemli. 2017'de elektrik dağıtım, üretim ve diğer işlere 1 milyar TL yatırım yaptık. 2018'de dolu dolu yatırımlara devam edeceğiz."

BERK CAĞDAS/ RENAULT MAIS CEO'SU
"MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİ YÜKSELTECEĞİZ"
"2017 yılı Renault ve Dada markaları açısından hareketli bir yıl oldu. Renault, Ocak-Kasım 2017 itibarıyla 111 bin 222 adet satış rakamı ve geçen yıla göre yüzde 1,6 artış ile yüzde 13,6 pazar payına sahip olduğu binek+hafif ticari araç pazarının lideri konumunda. Dada ise 2017'de yüzde 5 pazar payı ile altıncı sıraya yükseldi. 2018 yılında her iki markamızla pazar payımızı yükseltmeye ve en önemlisi müşterilerimizin markalarımıza olan güvenini, memnuniyetini korumaya ve daha yukarı taşımaya odaklanacağız. Sedan ağırlıklı bir pazar olan Türkiye'de SUV segmenti büyümeye devam ediyor. 2018 yılında biz de Renault ve Dacia olarak B, C ve D SUV segmentlerinde eksiksiz ürün gamımız ile konumumuzu güçlendirmeyi sürdüreceğiz."

ENVER YÜCEL /BAHÇEŞEHİR UĞUR EĞİTİM KURUMLARI YÖNETİM KRL. BŞK.
"EN İYİ 500'E GİRMEK İSTİYORUZ"
"2023 yılında Cumhuriyetimize büyük bir ödül vermek istiyoruz. Bu hedefimizi, Bah-çeşehir Üniversitesi'nin 'Dünyanın en iyi 500 üniversitesi' arasında yer alması olarak özetleyebiliriz. 30 yıl sonra ise en başarılı 50 üniversiteden biri olmayı arzu ediyoruz. Nitelikli eğitimi Türkiye'nin her noktasına taşımak istiyoruz. Bu doğrultuda yaptığımız yatırımlara hız verdik. 2018 yılında açacağımız yeni kam-püslerle öncü eğitim modellerimizi daha çok çocuğa ulaştıracağız. Bu bağlamda 4 bin kişi istihdam ederek ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bahçeşehir Koleji olarak ise nitelikli eğitimi daha çok çocuğa ulaştırmak amacıyla eğitim yatırımlarımıza tüm hızıyla devam edeceğiz. 2018-2019 eğitim öğretim yılı planlamamızda Türkiye genelinde 22 yeni kampüs açmak var."

SÜHA TAŞPOLATOĞLU/ ABDİ İBRAHİM CEO'SU
"GLOBALDE GÜCÜMÜZÜ ARTIRACAĞIZ"
"Mevcut ürünlerdeki liderliğimizi pekiştirmek, yeni ürünleri hizmete sunmak, farklı firmalar için yaptığımız üretimin hacmini artırmak, markamızı uluslararası pazarlarda güçlendirmek ve yeni satın alma-birleşmeler gündemimizin öncelikli konuları arasında. 2015 yılında 100 milyon dolarlık yatırım tutarıyla Türkiye'nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi AbdiBio'nun temellerini attık. AbdiBio'da 2018 yılında üretime başlayacağız. Hayata geçirmekte olduğumuz 14,5 milyon TL yatırım bedeline sahip Hormon Üretim Alanı yatırımımız da 2018 yılı içinde üretime başlayacak. Diğer üretim alanlarından tamamen ayrılmış olarak dizayn edilen bu alan, ülkemizde bu yöndeki önemli bir ihtiyacı giderecek. Öte yandan uluslararası pazarlardan elde ettiğimiz geliri de 2018 yılında yüzde 30 oranında artırmayı hedefliyoruz."

SAMİ KARİYO/ PENTİ YÖNETİM KRL. BŞK.

"GENÇ YETENEKLERLE DÖNÜŞÜMÜ YAKALAYACAĞIZ"
"2017'den farklı olarak 2020'ye giden yolda 2018 bizim için yatırım yılı olacak. Dijitalleşmenin yanı sıra insan kaynaklarına ciddi yatırım yapacağız. 2017'de önümüzü çok göremediğimiz için İK'yı çok fazla geliştirmedik. 2018'de İK açısından ciddi bir büyüme olacak. Yeni insan kaynakları ve yeni yeteneklerle Penti'nin dijital dönüşümünü hızlandırıp farklılaştıracağız. 3 bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. Gelecek yıl bin 500 kişiye yeni iş olanağı yaratacağız. Diğer taraftan ihracata odaklanacağız. Var olduğumuz pazarlarda derinleşirken, Macaristan, Hırvatistan, Ürdün, Kuveyt ve Kazakistan pazarlarına da gireceğiz."

SANİ ŞENER/ TAV İCRA KURULU BAŞKANI
"TAV 2.0 PROJESİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ"
"2018'de TAV'ın geleceğini şekillendirecek yeni bir projeyi hayata geçireceğiz. TAV 2.0 adını verdiğimiz bu projeyle sahip olduğumuz sosyal ve entelektüel sermayeyi geliştirmeyi, şirket içindeki ve dışındaki paydaşlarımızla yarattığımız sinerjiyi artırmayı ve böylece küresel pazardaki ayak izimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Projenin önemli ayaklarından birini hizmet şirketlerimizi TAV'ın olmadığı coğrafyalarda büyümelerini sürdürmek üzere desteklemek, bir diğer ayağını da ortağımız ADP ile işbirliğimizi güçlendirerek özellikle üçüncü ülkelerde birlikte daha fazla iş yapmak oluşturuyor. Ortak bir ürün, hizmet portföyü ve yetenek havuzu yaratarak, küresel rekabet ortamında bir adım daha öne çıkmayı planlıyoruz."

TUFAN ÜNAL/ BATIANADOLU GRUBU MURAHHAS AZASI
"BÜYÜME VE KÂRLILIĞA ODAKLANACAĞIZ"
"Yeni yılda diğerlerinden en önemli fark, iç ve dış pazarlarda büyüme ve kârlılığı artırma üzerindeki yoğun çalışmalarımız olacak. Bu birincil konu için satış stratejilerimizde de bazı değişiklikler yapacağız. Alışılageldik klasik satış ve pazarlama tekniklerinin yanı sıra ürünümüzü başka hangi yollarla pazarlarız ve yeni kanallar açmak için ne yapılması gerekir sorularına yanıtlar arayacağız. Bu bağlamda ihraç pazarlarını genişletmek ve yeni pazarlar bulmak da başlıca çabalarımızdan biri olacak. 2018'de Söke'de montajı tamamlanmak üzere olan ve yıllık kapasitesi 1 milyon 650 bin ton klinker olan yeni üretim hattımız devreye girecek. İki fabrikada toplam kapasitemiz yüzde 65 oranında artarak 4,2 milyon tona çıkacak."

ÖZGÜR TORT /MİGROS GENEL MÜDÜRÜ
'YENİLİKÇİ UYGULAMALAR SUNACAĞIZ"
"Son altı yılda iki kat büyüme sağladık. 2017'de Kipa ve Tazedirekt markalarını bünyemize kattık ve sürdürülebilir büyümemize daha da ivme kazandırdık. Konsolide satışlarımız yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38,8 arttı. Artık altı yılda değil dört yıl gibi kısa bir sürede iki kat büyümeyi hedefliyoruz. Organik büyümemizle 150-200 mağaza açmayı planladığımız 2018'de 6 bin 500 yeni istihdam sağlamayı amaçlıyoruz. 2018 yılında sürdürülebilir büyüme, verimlilik, alışveriş deneyimi ve hane erişimi odağımızdaki konular olacak. Öncelikli olarak, müşterilerimize daha iyi bir alışveriş deneyimi yaratma amacıyla, yenilikçi ve ileri uygulamalarımızla beklentilerinin ötesinde hizmet sunmaya devam edeceğiz. 'Tam Bana Göre' uygulamamızla her müşterimize tek müşterimiz gibi yaklaşmayı ve kendi alışveriş alışkanlıklarından yola çıkarak indirim ve kampanyalar sunmayı sürdüreceğiz. Web, mobil ve mağazalarımızdan aynı hizmet kalitesiyle zengin ürün portföyümüzü müşterilerimize sunacak ve çoklu kanal kullanımının sağladığı fayda ile hayatlarını kolaylaştıracağız."

BORA KOÇAK /ANADOLU GRUBU OTOMOTİV GRUP BAŞKANI
"SAVUNMA, TRAKTÖR VE E-TİCARETE ODAKLANACAĞIZ"
"Yükselen kurlarla birlikte sıfır araç satışları etkilenecektir. Biz 2018'de ikinci el ve hizmetle ilgili işlerimize ağırlık vereceğiz, burada e-ticaret tarafında iyi işler yapacağız. Isuzu tarafında 70 milyon Euro'luk ihracat yapmıştık. Yeni aracımızla birlikte burada ihracatımızı artırmayı sürdüreceğiz. Savunma sanayi ile ilgili ihaleler var, onlara hazırlanıyoruz. Kamyon grubunda savunma sanayiine yönelik çalışmalarımız olacak. İtalyan Argo Tractors ile birlikte 50-75 beygir güce sahip Landini marka traktörlerin Gebze Şekerpınar tesislerinde üretimine mart ayı ile birlikte başlayacağız."

HEİN PRETORİUS HEPSİBURADA CEO'SU
"AKILLI SİSTEMLERLE HİZMET KALİTESİNİ GELİŞTİRECEĞİZ"
"Tüm ekosistemimiz için değer yaratacak inovasyonlara devam ediyoruz. En önem farklılaşma noktamız, tüm iş süreçlerimizin odağında yer alan inovasyon. inovatif bakış açımız, kampanya, ürün gamı, kullanıcı dostu bir ara yüz, lojistik, ürün teslimi gibi farklı süreçlerde kendini göstere biliyor. Yakın dönemde 2,5 milyon liralık otomatik paketleme ve tasnif hattı yatırımı gerçekleştirildi. Yapay zekanın, nesnelerin internetinin, robot otomasyonunun kullanılması, e- ticaret için yeni bir dönemin geleceğine işaret ediyor. Gelişen dijital dünyayla, müşterilerimize daha hızlı ve etkili hizmet sunmayı hedefliyoruz."

MEHMET T. NANE/ PEGASUS HAVAYOLLARI GENEL MÜDÜRÜ
"YENİ UÇAKLARLA BÜYÜYECEĞİZ"
2017 yılını bir yenilenme dönemi olarak gördüğümüzü ve asıl büyümenin 2018 ve sonrasında gelmesini beklediğimizi 2017 başında ifade etmiştik. Bu büyümeyi yakalamak adına çok çalışıyoruz. 2012 yılında 75'i kesin olmak üzere A320neo ve A321 neo tipi 100 uçak sipariş ettik. 2018 yılında 10 yeni uçak filomuza katılacak. Öte yandan teknoloji bu yıl en öncelikli yatırım konularımız arasında. Bu alanda misafirlerimize artı değer yaratmak üzere hayatı kolaylaştıran projeler geliştireceğiz. Dünyanın ve ülkemizin en büyük kurumları ile işbirliklerimiz olacak."

UĞUR DEMİREL/ ŞOK MARKETLER CEO'SU
"CEPTE ŞOK YAYGINLAŞACAK"
"Dijitalleşme ve omnichannel konusunda adımlar atıyoruz. 2017'de başlattığımız Cepte Şok, müşterilerin telefonlarındaki Cepte Şok uygulamasıyla veya ceptesok.com web sayfasından siparişlerini kolaylıkla oluşturabilecekleri, seçtikleri mağazadan, seçtikleri gün ve saatte, kasada sıra beklemeden siparişlerini teslim alabilecekleri alternatif bir satış kanalı ve dijital proje. Şimdilik 38 mağazamızda lansmanını yaptığımız bu uygulamada pilot aşamasındayız ve tepkilere baktığımızda beklediğimizin üzerinde bir geri dönüş aldık."

MACİT TAŞKIN/ ERBAKIR GENEL MD.
"OTOMOTİVE ALÜMİNYUM TEL ÜRETECEĞİZ"
"2018'de hızlı tren projelerine yönelik alaşımlı tel (Bakır-Magnesium, Bakır-Kalay, Bakır-Gümüş) üretimine endüstriyel boyutta başlıyoruz. Böy-lece hızlı tren yatırımlarında gereken tüm iletkenler Türkiye'de üretilecek. 2018'de otomotiv sektörüne yönelik alüminyum tel üretimine de başlıyoruz. Özellikle klasik otomotiv sektöründe kullanılmaya başlayan ve elektrikli araçlarda kullanımı çok artacak olan akü kabloları (Battery Cable) üretim ve satış portföyümüze katılacak. Erbakır, bu ürünlerle elektrikli araç üretiminde kullanılacak iletkenler konusunda hazır hale geldi. Otonom araçlar (şoförsüz araçlar) konusunda da çalışmalarımız sürüyor."

CENGİZ EROLDU/ TOFAŞ CEO'SU
"LİDERLİĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"
İki yıl kadar önce 1 milyar dolar tutarında yatırımla devreye aldığımız Egea projemizin yurtiçi ve yurtdışından aldığı talep ve Doblo ile Fiorino'nun süregelen başarılı performanslarıyla yıl boyunca üretim liderliğimizi devam ettirirken toplam sektör ihracatının yüzde 20'sini gerçekleştirdik. AR-GE 2017'de de odağımızdaydı. Patent sayımız son üç yılda yüzde 400 artış gösterdi. 2018'de sektör olarak üretim ve ihracatta 2017 yılı sonuçlarına paralel bir performans gerçekleştireceğimizi düşünüyorum. Tofaş olarak 2018 yılında performansımızı arttırmayı hedefliyoruz."

YENAL GÖKYILDIRIM/ MEDİA MARKT TÜRKİYE İCRA KURULU BAŞKANI
"MÜŞTERİYİ MERKEZE ALIYORUZ"
"2018'de müşteri memnuniyeti konusunda bir kat daha çıkmayı planlıyoruz. Özellikle son 2,5 yıldır Media Markt olarak müşteriyi merkeze koyan bir yaklaşım sergilemeye uğraşıyoruz. Müşteri memnuniyeti konusunda çoklu kanal yani omnichannel üzerinde çalıştığımız konulardan biri. Bütün perakendeciler gördüler ki tek bir kanal yetmiyor. Bizim de çok büyük avantajımız var. Hem fiziki hem de internet kanalımız var. Biz bunları tüketicinin istediği şekilde birbirine bağlamaya çalışıyoruz. Mağazalaşma konusunda da yatırımlarımız sürecek. Halen 57 olan mağaza sayımızı 2018 sonuna kadar 80'e çıkarmayı hedefliyoruz."

ALİ HAYDAR BOZKURT TOYOTA TÜRKİYE PAZARLAMA VE SATIŞ CEO'SU
"HİBRİT İLETİŞİMİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ"
"2018 yılında mevcut süreçlerimizin gözden geçirileceği ve gereken iyileştirmelerin yapılacağı bir dönem yaşayacağız.

Ayrıca 2019 ve sonrasında, Toyota markasının en güçlü yanı olan hibrit model sayısının artacak olması nedeniyle, 2018 yılı hibrit iletişiminin ve gerekli altyapının hazırlanmasıyla geçecek. En güçlü yanımız olan hibrit teknolojisi üzerinden Toyota marka imajını geliştireceğiz."

GAMZE CİZRELİ BIGCHEFS KURUCUSU
"ROTAMIZI GÜNEYDOĞU ASYA'YA ÇEVİRECEĞİZ"
"2016 yılında BigC-hefs'in özel sermaye fonu Taxim Capital ile başlayan yolculuğu, global büyüme hedefi planlar dahilinde devam ediyor. Bugüne kadar Körfez Bölgesi üzerine yoğunlaştırdığımız yatırımların rotasını bundan sonra Avrupa, Güneydoğu Asya ve Çin'e doğru çevireceğiz. Beş yıl içinde yurtiçindeki büyüme oranımızla paralel yurt-dışında da büyümeyi planlıyoruz. 2018 yılında özellikle yurtdışında daha fazla büyüyerek toplam restoran sayımızı 70'e çıkarmayı ve bu şekilde yüzde 30 büyümeyi hedefliyoruz."

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU/ ORKA HOLDİNG YKB.
"AVRUPA'DA BÜYÜYECEĞİZ"
"2017'yi yurtdışında 160 mağaza ile kapattık. 2018'de ciromuzu 750 milyon liraya, çalışan sayımızı 500 yeni istihdamla 3 bin 400'e, mağaza sayımızı ise yurtiçi ve yurtdışında toplam 450'ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu yıl özellikle Avrupa'da hedeflerimiz büyük. Şu anda bütün dikkatimizi yurtdışında büyümeye vermiş durumdayız. Şu anda ihracattaki kilogram fiyatımız ile İtalya'yı geride bıraktık. İtalya'nın hazır giyim ihracatındaki kilogram fiyatı 45-55 dolar arasında. Grup olarak biz de bir markamızda 65 dolar, diğer bir markamızda ise 90 dolardayız. 2019 sonunda iç ve dış pazar satış rakamlarını eşitleyeceğiz."

MEHMET ALİ AKARCA/ KOÇ SİSTEM CEO'SU
"VERİ ANALİTİĞİ MERKEZİ KURACAĞIZ"
"2018'de veri analitiği merkezi kuracağız. Büyük veriyi analiz ederek, sonuçlar çıkararak, veri analitiği güvenliği konusunda çözümler sunuyoruz. Nesnelerin internetinde 2 milyona yakın sensörü kurup takip ediyor durumdayız. Bir operatörün 3 bin baz istasyonunun uzaktan takibini yapıyoruz. Örneğin, bir fabrikaya, 'Şu makineniz yüzde 90 ihtimalle üç gün içinde arıza yapabilir1 mesajı gönderebileceğiz. Yeni teknolojilerle birlikte gelişmiş ekonomilerde yüzde 40'a varan oranda verimlilik sağlanabiliyor. Endüstri 4.0 yaklaşımımızda, yeni ürün geliştirme süreçlerinde iyileşme ve üretimde verimlilik artışı gibi katkılar sağlayarak üreticilerimizin hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz."

 
0

  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL