DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Dell ile EMC'de birleşmenin şifreleri

27 Ekim 2022 | 08:30
Dell ile EMC'de birleşmenin şifreleri
Dünyanın teknoloji devlerinden Dell, geçen ekim ayında 67 milyar dolara EMC’yi satın almıştı. Böylece teknoloji dünyasının en büyük birleşmesine imza atan Dell ile EMC’nin entegrasyon sürecinin ayrıntıları EMC World 2016’da duyuruldu.

GÖZDE YENİOVA
[email protected]

Ekim ayında tamamlanacak birleşme ile şirket Dell Technologies olarak yoluna devam edecek. Yeni şirket bulut alanında büyümeyi ve satın almaları sürdürecek.

Bilgi teknolojileri sektöründe şirketlere iş süreçleri ve operasyonlarında hizmet ve çözümler sağlayan global depolama şirketi EMC, 15 yıldır düzenli olarak yaptığı EMC World etkinliğini bu yıl 2-5 Mayıs tarihlerinde ABD’nin Las Vegas şehrinde gerçekleştirdi. EMC World 2016 etkinliğinin teması ise “modernize” yani “modernleştirmek” oldu.

EMC, yeni dönemde endüstri, veri merkezi ve iş süreçlerini modem hale getirmeyi odağına alarak daha fazla verimliliği sağlamayı hedefliyor. Şirket, sunduğu çözüm ve ürünlerle iş yapış şekillerini değiştirerek geleceğe yönelik modern yapıların oluşturulmasına da katkı sağlamak istiyor.

Bu kapsamda yeni yatırımlarla birlikte uygulamalar da çeşitlenecek. Oluşan dijital dünyada şirketlerin çeviklik, hız ve verimlilik anlamında zorluk yaşadıklarını ifade eden EMC yöneticileri, bunun için flash, bulut ve yazılım alanlarında yeri ürünler çıkarmayı planlıyor.

İKİ DEV BİRLEŞİYOR
Ancak bu yıl zirvenin çok daha önemli bir konu başlığı vardı. O da EMC’nin Dell tarafından satın alınması sonrası tüm detayların burada açıklanacak olmasıydı. EMC World 2016, bu yıl iki devin buluşmasına sahne oldu. Biz de Ekonomist olarak dünyadan 300 medya kuruluşunun katıldığı bu etkinliği takip ettik.

Dell, geçen yılın ekim ayında EMC'yi 67 milyar dolara satın alarak bünyesine kattı. Bu, teknoloji dünyasında bugüne kadar yapılan en büyük satın alma olarak tarihe geçti. Satın almadan sonra birleşmenin ayrıntılarının ilk kez dile getirildiği etkinlikte, şirketler arası entegrasyonun gerçekleşme aşamasında olduğu ve ekim ayında tamamlanmasının beklendiği ifade edildi.

80 MİLYAR DOLAR CİRO
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan EMC CEO’su Joe Tucci, bu dev birleşme sonucunda şirketin IT endüstrisinde büyük bir güç olacağını ifade ederek, cirolarının yaklaşık 80 milyar dolar olacağını söyledi. 2015 yıl sonu sonuçlarına göre, EMC 24 milyar dolar, Dell ise 58 milyar dolar ciroya sahip.

Tucci, dünyada endüstriyel devrim yaşandığını, akıllı telefon kullanımının milyarları bulduğunu ve bulut çözümlerinin yeni teknolojinin şekli olduğunu vurguladı. Tucci, “Biz de bu dünyaya uyum sağlıyoruz. Dell’in EMC’yi satın alarak dev bir şirket haline gelmesi de bize bu dünyada fırsatları getirecek. İş süreçlerine yardımcı olacak ürün ve hizmetleri sunmaya bundan sonra da devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Ardından sahneye çıkan Dell CEO’su Michael Dell ise yaptığı konuşmada, yeni şirketin adının Dell Technologies olarak belirlendiğini ilk olarak burada duyurdu. Michael Dell, Dell ve EMC’nin birlikte bulut hizmetleri vermeye hazır olduğunun altını çizerek, endüstri lideri olarak yarının teknolojilerini birlikte sunacaklarını söyledi.

Michael Dell, birleşme sonrası süreci ise şöyle anlattı: “Dell ve EMC birleşme sonrası yeni endüstriyel devrimde ana altyapı şirketi olacak. Organik ve inorganik inovasyonla büyüme devam edecek. EMC’nin bu konuda deneyimi var. Satın almalar sürecek. Ortaklıklar da bu süreçte önemli. Ayrıca EMC Ventures ve Dell Ventures adlı şirketlerimiz var, burada da yatırım sürecek. Depolama iki şirketin de birbirinin üzerine kattığı ana iş alanı. O nedenle buradaki büyüme devam edecek. Partnerlerle yeni derin ilişkiler yaratmak daha odak noktamız olacak.”

DİĞER MARKALAR NE OLACAK?
Yeni şirketin CEO’sunun da Mic hael Dell olması bekleniyor. Tahminlere göre, EMC CEO’su Joe Tucci ise emekliye ayrılacak. Bu birleşmeden sonra, EMC’nin altındaki diğer şirketlerin ne olacağı konusu da merak edilen başlıklar arasındaydı.

Michael Dell, yeni marka ailesini Dell Technologies altına alacaklarını, Dell, Dell EMC, Vmware, Pivotal, Secure-Works, RSA ve Virtustream’in bu ailenin birer üyesi olduklarını ve bu şekilde yola devam edeceklerini söyledi.

Şirket birleşmesiyle birlikte çalışan sayısı da yaklaşık 175 bin kişiye ulaşıyor. Yetkililer, çalışan sayısında bir değişiklik olup olmayacağı sorusuna, “Maliyet sinerjimizin kaynağı İK değil. İstihdamda bazı etkilenmeler olsa da, asıl maliyet tasarruf başlıkları daha farklı” açıklamasını yaptı.

2031'de bizi neler bekliyor?
Şu an da nesnelerin interneti (loT) teknolojisinin başında olduğumuzu ifade eden Michael Dell, bunu endüstri devriminin geleceği olarak adlandırıyor. Dell, "Burada önemli bir atılım olacak. Yapay zeka, insanoğlunun gücünü yükseltecek ve dünyanın karşılaştığı büyük sorunları da çözecek” yorumunu yaparak 2031'de neler olacak başlığı altında şunları sıraladı:

1.Nüfus 7.2 milyara ulaşacak.

2.ABD'nin yüzde 50'si sürücüsüz arabaya sahip olacak.

3.200 milyar bağlantılı cihaz sayısına ulaşılacak ve bu cihazlar daha fazla bilgiyi getirecek.

4.Bu bilginin ne olacağı bizim çağın zorluğu olacak ama aynı zamanda fırsat da yaratacak.

5.Cihaz ve uygulamalardaki patlama bilgide de artışı getirecek her şey dijitalleşecek

6.Bilgi artışı da daha fazla güvenlik tehdidi demek. Güvenlik ön planda olacak.

7.Tüm yapılan işler her şeyin interneti teknoloji altında gerçekleşecek.

Geleceğin sistemleri neler olacak?
Ev güvenlik sistemi: Ev otomasyon sistemlerinde ev güvenliği temel büyüme alanı. Geleneksel kilitler ve donanım bağlantılı sensörler, bulut bazlı erişim ve izleme sistemlerine yerini bırakacak. Güvenlik sistemi, ailenizin profillerini ve alışkanlıklarını analiz edecek. Bununla birlikte mobil uygulama kontrol ve sigortanız için bildirim sağlayacak.

Ulaşım sistemi: New York'un taksi şirketleri 13 bin 237 taksiyi ve 42 bin çalışanı bünyesinde barındırıyor. Bir mobil taksi çağırma uygulaması olan Uber'e kadar taksiler filo yönetimi uzmanları tarafından yönetiliyordu. Uber, iş modeli ile sektörü dönüştürdü.

Sonuçta müşteriler bu sistemi çok sevdi ve New York'ta sarı taksi kullanımı aylık 60 bin düşerken, aynı dönemde Uber kullanımı 70 bin arttı.

Müzik sistemi: Sony, Walkman'i 1979'da piyasaya çıkarmış, 200 milyon adet kasetçalar satmıştı. Ancak geçen dönemde Sony cihaz tasarımında ve faaliyetlerinde devrim yaptı. Şimdi ise pazar dönüştü ve cihazın geçmişle bir alakası kalmadı. Yeni endüstri liderleri iTunes, Sportify, Pandora ve Google Music, kullanıcı verisini kullanıyor ve kullanıcılarına kendi şarkı listelerini sunmak için analiz yapıyor.

hb72
EMC SAUDİ, MISIR VE TÜRKİYE BAŞKAN YARDIMCISI MOHAMED TALAAT

"Türkiye büyümesi globalden daha fazla"
"Türkiye pazarında geçen iki yılda hızlı büyüme gerçekleşti. Kanal ve partnerlerimizle son iki yılda çalışmalar gerçekleştirdik. Bunun sonucunda büyümede sıçrama oldu. IDC rakamlarına göre yüzde 38 pazar payına ulaştık. Bu globale kıyasla yüksek bir pazar payına işaret ediyor. Stratejik sektörler arasında kamuya odaklanıyoruz. Seçimlerden sonra önümüzdeki 2-3 yıl istikrarlı bir pazar bekliyoruz. Telekom ve finans alanına odaklanıyoruz. Üretim ise odaklandığımız yeni sektör. Bu alanda daha önce ulaşmadığımız müşterilerimize ulaşmayı planlıyoruz. Türkiye, EMEA bölgesinde zirvedeki beş ülke arasında yer alıyor. Türkiye'nin bölgesinde kısa sürede ikinci veya üçüncü sıraya yükselmesini bekliyorum. Burada Dell ve EMC birleşmesinin de etkisini göreceğiz. Önümüzde yeni fırsatlar ve şu anda olmadığımız alanlarla girme olanağı olacak"
0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL