Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin 150 milyar euroluk savunma fonu olan SAFE programına katılımının, Ankara’nın Ege Denizi’ndeki tutumuna bağlı olduğunu savundu. Miçotakis, Türkiye'nin Yunan egemenliğine yönelik tehditkar söylemlerini sürdürdüğü sürece, Atina'nın bu sürece onay vermeyeceğini söyledi.
Miçotakis, Skai televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB üyesi olmamasına rağmen teknik olarak SAFE kapsamında finansman ve ortak tedarik projelerine dahil olabileceğini, ancak bunun için 27 üye ülkenin oybirliğine ihtiyaç olduğunu hatırlattı.
Miçotakis’in açıklamaları, Almanya’nın Türkiye’ye Eurofighter savaş uçağı satışına onay vermesinden kısa süre sonra gelmesiyle dikkat çekti.
Yunan lider, Eurofighter satışını doğrudan engelleme yetkilerinin bulunmadığını ancak AB düzeyindeki savunma fonlarına erişimde söz hakkı olduğunu belirtti.
Barron's'ta yer alan habere göre Miçotakis, "Türkiye güçlü bir savunma sanayisine sahip büyük bir ülke ve eğer birileri Türkiye'nin herhangi bir savunma ekipmanı alımını engelleyebileceklerine inanıyorlarsa, çok cahiller demektir. Böyle bir şey asla olmadı. Böyle bir şey olamaz. Ancak olabilecek şey, Avrupalı müttefiklerimizi bu uçakların gelecekte teslim edilme, potansiyel olarak kullanılma ve desteklenme şekillerine ilişkin beklenmedik durumlar ve koşullar olacağı konusunda bilgilendirmektir." dedi.
İsrail basınına göre, Tel Aviv Türkiye’nin Eurofighter alımını endişeyle takip ediyor
Öte yandan Türkiye'nin İngiltere ile tam kapsamlı mutabakat zaptı imzalayarak Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın almasının İsrail'de endişelere yol açtığı ve yakından takip edildiği kaydedildi.
AA'nın haberine göre The Jerusalem Post gazetesi, konuya ilişkin haberinde ismi açıklanmayan bir İsrailli yetkilinin ifadelerine yer verdi.
İsrailli yetkili, "Bu, Türkiye'nin bölgedeki İsrail askeri üstünlüğüne meydan okuyacak şekilde silahlanma hızını artırdığının açık ve endişe verici bir göstergesi." ifadesini kullandı.
Eurofighter'ın dünyanın en gelişmiş dördüncü nesil ve üzeri savaş uçakları arasında kabul edildiği vurgulanan haberde, uçakların Türkiye'nin operasyonel esnekliğini ve bölgesel caydırıcılığını önemli ölçüde arttıracağı kaydedildi.
İmzalanan mutabakat zaptının, Türk ordusunu modernize etme çabalarında önemli bir adımı temsil ettiği kaydedilirken, söz konusu çabaların deniz ve insansız hava aracı yeteneklerinin geliştirilmesiyle de birleşince Tel Aviv'de ciddi endişelere yol açtığı aktarıldı.