DOLAR
34,95
0,16%
DOLAR
EURO
36,80
0,47%
EURO
GRAM ALTIN
2991,03
-0,50%
GRAM ALTIN
BIST 100
10025,54
-0,33%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

“Güneş panellerimizle Avrupa’da büyüyeceğiz”

28 Ekim 2022 | 01:42
“Güneş panellerimizle Avrupa’da büyüyeceğiz”
Burcu Tuvay [email protected]

Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nda 2022 yılının 'Türkiye'nin Kadın Girişimcisi' ödülü ACS Enerji Kurucusu Aysun Aktaş Akdoğan'ın oldu. Türkiye'de ilk kez esnek güneş panel üretimi gerçekleştiren Akdoğan, “Bu yıl Avrupa'da büyümeyi hedefliyoruz" diyor.

01-14 Mayıs 2022 2022 tarihli sayıdan

Ekonomist Dergisi, Garanti BBVA ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından düzenlenen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nda 2022 yılının 'Türkiye'nin Kadın Girişimcisi' ödülü ACS Enerji Kurucusu Aysun Aktaş Akdoğan'ın oldu.

2015 yılında işletme alanında üniversitede doktora yaparken ACS Enerji ve Teknoloji'yi kuran Akdoğan, 2017 yılında imalata başladı. Türkiye'de ilk kez esnek panel üretimi gerçekleştiren ACS Enerji, 'Fiber Mercekli Esnek Panel Üretimi' AR-GE projesi ile Avrupa pazarına ihracata başladı.

2017 yılında 500 m2 alanda, 10 personelle, yıllık 10 MW kapasite ile başladığı İzmir'deki fabrika şu an 110 personel 5 bin m2 kapalı alanda 200 MW üretim kapasitesine ulaşmış durumda.

Fabrika çatıları, savunma sanayi, marin sektörü, özel tasarım güneş paneline ihtiyaç olan tüm sektörlerde ürünlerinin kullanıldığını söyleyen Akdoğan, "İngiltere, Balkan ülkeleri, Afrika ve Ortadoğu pazarında ihracatımız her yıl artarak devam ediyor.

Bu yıl üretim kapasite artışımız ile birlikte Avrupa pazarında büyümeyi hedefliyoruz. 2021 yılı ciromuz 21 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2022 yılında yüzde 75'lik kapasite artışımızla doğru orantılı olarak ciromuzun da artmasını hedefliyoruz.

2022 yılında üretim kapasitemizin yüzde 25'ini yurtdışı pazarlara ayırmayı planlıyoruz" diyor. ACS Enerji Kurucusu Aysun Aktaş Akdoğan ile şirketinin gelecek hedeflerini konuştuk.

ACS Enerji'yi kurma hikayeniz nasıl başladı?

Yenilenebilir enerjinin hızlı büyüyen ve dünyamızın geleceği için faydalı bir sektör olması nedeniyle bu alanda çalışmaya karar verdim. 2015 yılında ACS Enerji'yi kurdum. İlk olarak, e-ticaret ile başladım.

Kendi e-ticaret sayfamda güneş paneli, akü, inverter gibi ürünlerin online satışını yapmaya başladım. Daha sonra satmış olduğum ürünleri ithal ettim. O dönemde yerli üreticileri desteklemek için güneş panellerine gelen gözetim vergisi ile güneş paneli ithalatı vergilerle kısıtlandı.

Buradaki kriz ortamını, fırsata çevirmekle benim hikayem başladı. 2017 yılında 500 m2 alanda, 10 personelle, yıllık 10 MW kapasite ile başladığım fabrika şu an 110 personel 5 bin m2 kapalı alanda 200 MW üretim kapasitesine ulaşmış durumda.

Yenilenebilir enerji alanında nasıl bir farklılık yarattınız?

Türkiye'de ilk kez esnek panel üretimi gerçekleştirdik. Yurtdışından ithal edilen bir ürünün daha kalitelisini üreterek, ihraç etmeye başladık. Tescilli Lexron ve Motech markalarımız ile sürekli AR-GE yatırımları yapıyoruz. İlk AR-GE projemiz, fiber mercekli ECTFE PV Güneş Panelleri'nin üretimi oldu.

Bu panellerde; cam yerine, ışık geçirgenliği yüksek ve kendini temizleme özelliği olan ECTFE malzeme kullanıldı. Panelin mukavemetini artırmak için de hücreleri özel tasarladığımız kompozit bir malzeme ile destekleyip, çerçeve kullanmadan hafif ve montajı kolay bir panel ürettik. ECTFE üzerinde oluşturulan mercekli yapı ile güneş paneli verimliliği artırıldı ve daha küçük alanda daha fazla enerji üretildi.

Bu ürünler nerelerde kullanılıyor?

Fabrika çatıları, savunma sanayi, marin sektörü, özel tasarım güneş paneline ihtiyaç olan tüm sektörlerde özellikle tercih ediliyor.

Bizim amacımız ithal edilen, esnek ve ince yapılı panellerin yerine alternatif bir panel üretip ithalatı minimum seviyeye indirgemek ve tamamen yerli üretim pazarı oluşturmakdı. Üretimimiz ile yerli pazarda ithal ürünlerin yerini daha kaliteli bir ürün ile doldurduk ve ihracatını yapmaya başladık.

Üretimde bir artış hedefliyor musunuz?

Ekim ayında devreye alınacak yeni üretim hattımız ve yeni üretim tesisimiz ile birlikte 9 bin m2 kapalı alanda 350 MW üretim kapasitesine ulaşacağız.

Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? Bu yıl hangi pazarlara açılacaksınız?

İngiltere, Balkan ülkeleri, Afrika ve Ortadoğu pazarında ihracatımız her yıl artarak devam ediyor. Bu yıl üretim kapasite artışımız ile birlikte Avrupa pazarında büyümeyi hedefliyoruz.

Ciro ve ihracattaki hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

2021 yılı ciromuz 21 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2022 yılında yüzde 75'lik kapasite artışımızla doğru orantılı olarak ciromuzun da artmasını hedefliyoruz. 2022 yılında üretim kapasitemizin yüzde 25'ini yurtdışı pazarlara ayırmayı planlıyoruz.

Bu yıl yapacağınız yatırımlardan bahseder misiniz?

Üretim hattımızda yüzde 75'lik bir kapasite artışı için yeni makine yatırımları yaptık. Bunun yanı sıra PV Güneş panellerinde verimlilik artırmak ve üretim süreçlerini iyileştirmek için AR-GE yatırımlarımıza devam ediyoruz.

Yıllık üretim kapasitemizi 350 MW'a çıkararak yıllık 628 bin adet ağacın sağlamış olduğu karbon emisyonuna eşdeğer yaklaşık 258 bin ton karbon salınımını azaltarak doğaya da yatırım yapacağız.

Dijitalleşme konusunda hangi çalışmalarınız var?

2020 yılında Güneş Paneli Üretim Hattının Diji-talleşmesi' projemizi hayata geçirdik. Bu proje kapsamında ERP sisteminin entegre edilmesi ve üretim hattında akıllı sensörler yardımıyla verimliliğin artırılması konusunda çalışmalar başlattık.

Akıllı sensörler; PV güneş paneli üretim hattında, makine arızalarını önceden tahmin ederek gerekli bakım prosedürlerini yerine getirip makine duruş sürelerini minimize edebilmek için kullanılan araçlar. PV güneş paneli üretimimiz akıllı sensörler ile takip ediliyor.

ERP entegrasyonu ile üretim performansı, kapasite takibi online yapılıp, makinelerdeki operasyonel ve teknik problemler minimum düzeye indirgenmiş ve yaklaşık yüzde 100 çalışma verimine ulaşması sağlanıyor.

PV güneş paneli üretiminde, elektrolüminesans (EL) testini makine öğrenmesi ile gerçekleştirerek üretim kalitesinin arttırılması ve operatör hatalarının engellenmesi üzerine AR-GE projemiz devam ediyor.

“ÖDÜL ALMAK MOTİVASYONUMUZU ARTIRDI”

“Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'na üç kez başvurdum. İlk başvurumu, Garanti BBVA müşteri temsilcimiz Ayten Hanım'ın fabrikamızı ziyareti esnasında yarışmadan bahsetmesi üzerine, bu yarışmaya katılan kadınların hikayelerinin videolarını izledikten sonra yapmaya karar verdim. O dönemde, PV güneş paneli fabrikasını henüz kurmuş, hedeflerini belirlemiş bir girişimciydim.

Hedeflerime ulaşarak ilerlediğimi göstermek ve hikayemi başka kadınlara da anlatmak için ödül alıncaya kadar başvurmaya karar verdim. Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Ödülü'nü almış olmak öncelikle motivasyonumu çok artırdı.”

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2991,03 -0,5%
  • ALTIN ONS 2662,03 -0,67%
  • BIST 100 10025,54 -0,33%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,307 0,419%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42165 -0,06537%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 103,5 -1,1483%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9487 0,1611%
  • EURO/DOLAR 1,0518 0,4829%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7995 0,4665%
  • STERLIN/DOLAR 1,26664 -0,01934%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL