Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

FB Üniversitesi'ne 100 milyon yatıracağız

28 Temmuz 2019
FB Üniversitesi'ne 100 milyon yatıracağız

Dört yeni hastane yatırımını sürdüren Medicana Grup, sağlıktan sonra eğitim alanına da giriyor. Medicana Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt, öğrenci kabul etmeye başlayan Fenerbahçe Üniversitesi'ne 100 milyon TL yatırım yapacaklarını ifade ediyor.





SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr





Sağlık sektöründe 13 hastanesiyle 25 yılı geride bırakan Medicana Grup, eğitim alanında da iddialı bir işbirliğine imza attı. Fenerbahçe Spor Kulübü ile işbirliği yapan ve Fenerbahçe Üniversitesinde eğitim-öğretime bu yıl başlayacak olan Medicana Grup, eğitimde hızlı büyümeyi planlıyor.





Sağlık başta olmak üzere eğitim, lojistik, inşaat alanlarında bünyesindeki yedi şirketle geçen yıl 1,1 milyar TL ciroya sahip olan grup, FB Üniversitesi'ne ilk yıl 100 milyon TL yatırım yapacak.





Medicana Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt, hedeflerini Türkiye ve dünyanın sayılı üniversitelerinden birini hayata geçirmek olarak ifade ediyor. Grubun ana işi sağlıkta ise iki yıl içinde dört hastane açacaklarını ve yurtdışına açılmayı hedeflediklerini anlatıyor. Hüseyin Bozkurt ile grubun yeni dönem planlarını konuştuk.





Medicana Grubu'nun sağlık alanında önemli yatırımları var. Hatta geçen yıl Capital'in 500 büyük şirket listesinde yer aldınız. Şu an grup bünyesinde kaç hastane var? Bu yılki büyüme hedefinizden söz eder misiniz?
Sağlıkta şu an 13 hastaneyle hizmet veriyoruz. Bu alandaki yatırımlarımız sürüyor. Yılda 3 milyon kadar hastaya hizmet veren bir grubuz. Lojistik ve diğer hizmetleri kapsayan yedi şirketle 6 bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. Hastanelerimizde yabancı hastalara ciddi bir hizmetimiz var.





Yabancı hasta hizmetleri sektör genelinde 500 milyon doları bulurken, Türkiye'deki yabancı hastaların önemli bir kısmı daha çok estetik cerrahi ve saç ekimi için geliyor. Bunu da butik tıp merkezlerinde yaptırabiliyorlar. Biz ise hastaneciyiz. Bize organ nakli için geliyorlar.









Aylık 50 kadar hasta geliyor ve bebek organ nakli alanında çok iyiyiz. Pediatrik kalp ameliyatlarında iddialıyız. Türkiye'de yedili çapraz böbrek nakli yapan tek hastaneyiz. Bursa, Ankara, Sivas Konya, Samsun, gibi illerde yer alıyoruz ve Anadolu'daki iddiamızı İstanbul'da da sağlamayı planlıyoruz.





Yeni hastane yatırımlarım nerede yapacaksınız?
Yatırımı süren dört hastanemiz var. İzmir'de hastane yatırımımız sürüyor ve kısa sürede açılacak. Bunun yanı sıra Ataköy, Ataşehir, Levent hastaneleriyle İstanbul'a güçlü bir şekilde döneceğiz. Bu dört yatırımı 250 milyon dolarlık bir bütçeyle hayata geçireceğiz. Ataşehir'i yılbaşında açacağız. Diğer hastaneleri ise 2020 yıl sonunda açmayı planlıyoruz. Bizim için 30 bin metrekare ve 200 yataklı hastaneler ideal. Sözünü ettiğim gibi biz organ nakillerinde önemli başarılara imza atıyoruz.





Büyüme hedefiniz nedir?
Yeni hastanelerin de devreye girmesiyle hızlı büyüyeceğiz. Yeni dört hastane hacmimizi ikiye katlar. Çünkü lokasyonları İstanbul'un en seçkin ilçelerinde yer alıyor. Önümüzdeki iki yıllık süreçte grup gelirlerini ikiye katlayacaktır.





Grubun yeni iş alanlarından biri eğitim oldu. FB Üniversitesi'nin işletmecisi oldunuz? Buradaki hedeflerinizden söz eder misiniz?
Eğitim sektörüne iki yıl önce MBO Koleji ile girdik. Şu an üç kampüsle devam ediyoruz. Fakat hedefimiz 40 kampüse ve 1 milyar TL ciroya ulaşmak. Bu da tabii uzun vadeli bir hedef.





Gelecek süreçte üniversite de kurmak istiyorduk zaten. Öğretim üyeleri "Siz düşünmez misiniz?" dediler. Başkan Ali Koç ile görüştüm ve "Düşünürseniz biz bütün yükü almaya hazırız" dedim. Fakat talep olunca iş kıymete bindi. Bizim ardımızdan yaklaşık 15 gruptan böyle bir teklif gelmiş. Ali Bey birkaç gün sonra beni aradı ve "Siz konuştuğunuzun arkasında mısınız?" dedi. Kimsenin sonsuz bir imkanı yok.





Fakat olan yükü karşılayabileceğimizi söyledim. En iyi teklifi biz götürdüğümüz için bizimle anlaştılar. Fenerbahçe, üniversiteye bir kuruş para harcamayacak. Ataşehir'deki üniversitenin binasının ve öğretim üyelerinin masraflarının yanı sıra yüklü bir kira bedeli vardı.





Ne kadarlık bir kira bedeli var?
Mülk sahipleri binayı üniversiteye özel yapmışlar. Kulüple de belli bir kira kontratı vardı. Buna göre 10 yıllık 200 milyon TL gibi bir kira yükü doğuyordu. Fenerbahçe'nin böyle bir mali yükü kalkmış oldu.





Üniversite için yatırım bütçeniz nedir?
Medicana Grup ve FB kulübü arasında yapılan protokole göre ilk yıl üniversite için 100 milyon TL civarında yatırım yapacağız. Yatırım miktarı her yıl artarak devam edecek.





Protokol gereğince Fenerbahçe Üniversitesi'ne ait tüm varlıklar kulüpte kalacak. Medicana Grup olarak, Fenerbahçe Üniversitesi'ni Türkiye ve dünyanın sayılı üniversitelerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz.





Önümüzdeki öğrenim döneminde açılacak olan üniversitenin kontenjanında kaç öğrenci olacak?
YÖK'ün belirlediği üzere ilk yıl için 660 öğrencilik kontenjan olacak. Fenerbahçe Üniversitesi, 2019-2020 eğitim ve öğretim döneminde öğrenci kabulüne başlayacak. Yüksek burs oranlarıyla Türkiye'nin en çok burs veren üniversiteleri arasında yer almayı planlıyoruz.





Üniversite halihazırda beş fakülte ile eğitim - öğretime başlayacak. Medicana Grup'un çeyrek asrı aşan sağlık sektörü deneyimi, FB kulübünün spordaki başarısı ve camianın gücü öğrencilerin profesyonel yaşama hazırlanmasında önemli destek olacak. Medicana Grup şirketlerinde staj ve öncelikli işe alım imkanları sağlanacak.





Önümüzdeki süreçte grubun yeni işlere girme hedefi var mı?
Açıkçası hastane ve okullarımızda güvenlik, yemek ve temizlik gibi konularda farklı şirketlerden hizmet alıyoruz. Eğitim sektörüyle birlikte güvenlik ve temizlik gibi alanları kendi içimize alabiliriz. Hatta bu alanda başka şirketlere de hizmet veren bir noktaya gelebiliriz





"GELENLER DAHA UCUZA ALMAK İSTİYOR"
"Sektörde yabancı ortağı olmayan tek grubuz. Biz evde kaldık. Ama kendi yağımızla kavruluyoruz. Kısmet değilmiş diye düşünüyorum. Beş yıl önce ortaklık teklifleri çok fazla geliyordu. Eğer kaldıraç etkisi yapabilecek bir ortakla yürüseydik belki daha hızlı büyürdük ama böylesi hayırlıymış diyelim.





Eğer ortaklık olsaydı belki şu an yurtdışına açılmış olurduk. Şimdi gelen teklifler var fakat daha ucuza alır mıyız diye geliyorlar. Şirketlerimizin değeri yarı yarıya düştü. Yabancı yatırımcı da bunu fırsata dönüştürmek istiyor. Ama bizim sıkıntımız yok. Neticede yatırımlarımız sürüyor."


0


  • ALTIN GRAM - TL 2489,45 1,07%
  • ALTIN ONS 2380,44 0,81%
  • BIST 100 9530,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,276 -0,066%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37513 -0,14958%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 94,26 0,1011%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5259 0,4394%
  • EURO/DOLAR 1,0683 0,0932%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7507 0,5416%
  • STERLIN/DOLAR 1,24671 0,108%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL