DOLAR
41,29
0,06%
DOLAR
EURO
48,38
0,16%
EURO
GRAM ALTIN
4842,87
0,67%
GRAM ALTIN
BIST 100
10486,67
0,01%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Hangi balık hangi ayda yenir?

Önemli bir protein kaynağı olmasının yanı sıra vitamin ve mineral bakımından da zengin içeriğe sahip balığın mevsiminde tüketilmesi öneriliyor. Peki, hangi ayda hangi balık yenir?


Son Güncellenme:
Hangi balık hangi ayda yenir?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, AA muhabirine, mevsim itibarıyla bütün balıkların yüzde 90'dan fazlasının yağlandığını, bu durumun balıkların lezzetini artırdığını söyledi.

Çanakkale bölgesi için bu dönem sardalyenin en lezzetli balıklardan biri olduğunu belirten Ayaz, ilerleyen aylarda palamut ve lüferin sardalyenin yerini alacağını aktardı.

Ayaz, sezonu kasım ayında başlayacak hamsinin aralıktan itibaren lezzetleneceğini dile getirerek, "Çünkü bir kısmının üremede olduğunu biliyoruz. Özellikle küresel ısınmadan dolayı sularda birkaç derece yükselme var. Bu da bazı balık türlerinin sezon olarak kaymasına neden oldu. Bunlardan biri de hamsi. Üniversitemiz tarafından yapılan bir araştırmada, aralık ayında Çanakkale Boğazı'nda hamsi yumurtalarını bulduk." ifadelerini kullandı.

DİP BALIKLARI ŞU AN EN LEZZETLİ SEZONUNDA

Balığı mevsiminde tüketmenin hem sağlık hem de ekosistem açısından önem taşıdığına değinen Ayaz, "Dip balıkları şu anda en lezzetli sezonunda. Karagöz, sargoz, çipura, sinarit, mercan ve barbun yağlandıkları için insanların yemekten zevk alacakları bir tada ulaştı." dedi.

BOY SINIRLAMASI

Ayaz, bilim insanları olarak yaptıkları çalışmalardan birinin de balıklarla ilgili boy çalışması olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"En azından bir stok bir defa üresin ondan sonra avlayalım ki devamlılık olsun. Boy sınırlamaları da buna göre konuyor. Bazıları tam istediğimiz gibi olmasa da genelde tebliğde belirtilen boy yasakları büyük balıkların yasaklanması için konuyor ama hala daha tebliğimizde olmayan balıklar var. En iyi şekilde av yapabilmemiz için kısıtlamalara uymamız gerekiyor."

Bazı balıkların ilk üreme boylarının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılamadığını vurgulayan Ayaz, şunları kaydetti:

"O da örnekleme sıkıntılarından ve istenildiği kadar ürün temin edilememesinden kaynaklanıyor. Bunların da en kısa zamanda tamamlanması gerekiyor. Geleceğimiz için çok önemli. İlk üreme boy çalışmalarının ardından en az yakalanması gereken minimum boyun ne olması gerektiğini Bakanlığımıza öneriyoruz bunlar da tebliğe giriyor. Balıkçılarımız buna göre hangi ağın kullanılmaması gerektiğini öğreniyor. Balıkçılarımız bu kurallara uyarsa kendi geleceklerini garanti altına almış olurlar."

HANGİ BALIK HANGİ MEVSİMDE YENİR?

Balık takvimine göre öneriler ise şöyle:

  • Palamut (Eylül-aralık)
  • Lüfer ve Çinekop (Ekim-ocak)
  • Hamsi (Aralık-Mart)
  • İstavrit (Eylül-Şubat)
  • Mezgit (Kasım-Nisan)
  • Tekir ve Barbun (Eylül-Mayıs)
  • Çipura (Eylül-Şubat)
  • Levrek (Kasım-Mayıs)
  • Uskumru (Eylül-Şubat)
  • Sardalya (Ekim-Temmuz)
  • Kefal (Kasım-Ağustos)
  • Kalkan (Eylül-Şubat)
     
0